Vajaamiehinen Huuhkajat taisteli sensaatiomaisen 3–1-vierasvoiton Bosnia ja Hertsegovinasta – tässä kaikki Suomen maalit - Urheilu | HS.fi

Vajaamiehinen Huuhkajat taisteli sensaatiomaisen 3–1-vieras­voiton Bosnia ja Hertsegovinasta – tässä kaikki Suomen maalit

Suomella on omissa käsissä jatkopaikka MM-karsinnoissa.

Daniel O’Shaugnessy vei vajaamiehisen Suomen 3-1-johtoon.

13.11. 15:16 | Päivitetty 14.11. 10:01

Zenica

Bosnia ja Hertsegovina–Suomi 1–3

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue otti sensaatiomaisen voiton MM-karsinnoissa, kun se kaatoi Bosnia ja Hertsegovinan vieraskentällä lukemin 3–1.

Huuhkajien viimeistä edeltävästä MM-karsintaottelusta tuli kylmännihkeä ja piinaava iltapäivä, joka kääntyi ihanaksi illaksi. Zenicassa nähtiin yksi Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen hienoimmista vierasvoitoista. Suomi teki yhden pelaajan vajaalla pelatessaan kaksi maalia ja hankkiutui kahdesti näin kahden maalin johtoon.

Huuhkajien unelma MM-kisoista elää huiman vierasvoiton ansiosta. Suomi nousi karsintalohkossa jatkokarsintapaikkaan oikeuttavalle toiselle sijalle ennen tiistain viimeistä ottelua Ranskaa vastaan. Jatkopaikka on omissa käsissä.

”Olen iloinen ja ylpeä pelaajistani. Oli vaikea ottelu punaisen kortin jälkeen. Uskomaton tulos. Olen tyytyväinen pelaajien taistelutahtoon”, päävalmentaja Markku Kanerva sanoi.

Jos Suomi häviää tiistaina Ranskalle ja Ukraina ei voita Bosnia ja Hertsegovinaa, jatkokarsintapaikka on Suomen. Tasapeli Ranskaa vastaan viimeisessä ottelussa voi riittää Suomelle. Jos Ukraina voittaa Bosnia ja Hertsegovinan maalilla, Suomen pitää tehdä Ranskaa vastaan yhtä monta maalia kuin Ukraina omassa ottelussaan. Silloin Suomi pysyisi edellä tasapisteissäkin.

Jos Ukraina voittaa yli yhdellä maalilla, Suomikin tarvitsee voiton.

Voitolla Ranskasta Suomi saisi varmuudella jatkokarsintapaikan.

Avausjakso kulminoitui kahteen käännekohtaan. Suomen ja Marcus Forssin maaliin ja Jukka Raitalan punaiseen korttiin 37. minuutilla. Toinen jakso sai hämmentävän hyvän alun Huuhkajille, kun Robin Lod vei viiden minuutin jälkeen vajaalla pelanneen vierasjoukkueen kahden maalin johtoon.

Kun Daniel O’Shaughnessy teki heti isäntien 1–2-kavennusmaalin jälkeen vielä Lodin vapaapotkusta Suomen kolmannen maalin, oli sensaatio valmis.

”Ihan huikeata. Kun olimme viimeksi täällä, oli vähän vaikeampi peli. Tänään oli ihan huikea taistelu. Saimme sen tuloksen, jota haimme”, O’Shaughnessy sanoi.

Kotijoukkue aloitti odotetusti väkevällä rynnistyksellä, mutta ilman kovin vaarallisia maalipaikkoja. Sen aikana vaadittiin lukuisia blokkeja ja pallonriistoja, jotta Huuhkajat selvisivät takaiskuitta. Suomi selvisi ottelun alusta huomattavasti paremmin kuin kaksi vuotta sitten, jolloin kotijoukkueen alku yllätti tyystin Suomen.

Daniel O’Shaughnessy ohjasi maalin edestä Suomen 3-1-johtoon.

Suomen pelaajat rynnistivät onnittelemaan Daniel O’Shaughnessya.

Sitten rupesi tapahtumaan toisessa päässä. 20. minuutilla Niko Hämäläinen antoi Suomen ensimmäisen hyvän keskityksen, josta Marcus Forss sai puskullaan Suomen ensimmäisen maalintekoyrityksen kohti maalia.

Pari minuuttia myöhemmin Teemu Pukki riisti pallon toppari Siniša Saničaninilta ja kiersi maalivahdin ohi, mutta vielä viime hetkellä Saničanin ehti katkomaan pallon.

Tilannetta seuranneen kulmapotkun jälkeen Jukka Raitalan laukaus osui Bosnia ja Hertsegovinan tähtipelaajan Miralem Pjanicin käteen, ja erotuomari Michael Oliver tuomitsi rangaistuspotkun.

Pukki asetti pallon itseoikeutetusti pallon pilkulle. Rankkari ei ollut kuitenkaan tarpeeksi tarkka, ja Ibrahim Šehić torjui sen.

Pukki paikkasi erheensä viisi minuuttia myöhemmin, kun hän syötti rangaistusalueen oikealta laidalta pallon maalin eteen, ja Marcus Forss ohjasi pallon vatsalla maaliin.

”Pidimme palloa hyvin. Näin, että Glen [Kamara] otti seinän Pukin kanssa. Mietin vain, että menen boksiin hyvään paikkaan. Tuli hyvä keskitys Temeltä [Pukki]. Pakki vähän osui, mutta sain pistettyä sen maaliin”, Forss kertasi.

Avausmaali lupasi paljon hyvää Huuhkajille, kunnes koitti toisen käännekohdan aika.

37. minuutilla Raitala sai punaisen kortin pysäytettyään karkuun juosseen Sead Kolašinacia nilkkaan osuneella taklauksellaan. Raitala yritti osua palloon, mutta ei osunut.

Jukka Raitala poistui pettyneenä kentältä punaisen kortin jälkeen.

Punainen kortti oli sokki Suomen pelaajille. Pakka oli hetken aikaa hieman sekaisin. Suomi puolusti uhrautuvaisesti alivoimalla maaliaan, ja selvisi ehkä pienellä tuurillakin ilman takaiskuja tauolle. Luvassa oli pitkääkin pidempi toinen jakso.

Tauon jälkeen Urho Nissilä tuli Forssin tilalle, ja Suomi siirtyi 4-4-1-ryhmitykseen. Heti jakson toisella minuutilla Pukilla oli tilaisuus viedä Suomi kahden maalin johtoon, mutta Pukin sijoitus meni vähän ohi maalin. Nissilä toi heti hyvää liikettä ja pallokontrollia Suomen peliin.

Toinen jakso sai heti uskomattoman käänteen, kun Robert Ivanov nosti pallon kotijoukkueen takatolpalle. Pukki voitti pallon kaksinkamppailussa, syötti pallon Leo Väisäselle, joka tarjoili pallon Lodille. Lod laukoi upeasti pallon maalin etukulmaan.

”Näytimme taistelutahtomme. Kaikki tekivät parhaansa auttaakseen toisiaan. Näytimme, että olemme hyvä joukkue”, Lod sanoi.

Mitä pidemmälle ottelu eteni sitä turhautuneemmaksi kotiyleisö muuttui. Katsomosta sateli buuauksia, vihellyksiä ja ilmeisesti solvauksiakin kotijoukkueen pelaajien niskaan.

Kotiyleisö buuasi, kun tähtipelaaja Miralem Pjanic meni vaihtoon 67. minuutilla. Ne buuaukset saattoivat olla suunnattu päävalmentaja Ivaylo Peteville. Petev tiesi, mitä teki käyttäessään siinä kohtaa viimeiset vaihtonsa.

Hetkeä myöhemmin kotijoukkue sai Robert Ivanovin rikkeestä vapaapotkun. Amer Gojakin vapaapotku kiersi maalin eteen, ja kaksi minuuttia aiemmin kentälle tullut Luka Menalo iski pallon Hradeckyn edestä maaliin.

Suomi sai kolme minuuttia myöhemmin vapaapotkun. Lod antoi pallon loistavasti puolustuslinjan ja maalin väliin, ja Daniel O’Shaughnessy ohjasi jalallaan maaliin. Suomi meni uudestaan kahden maalin johtoon tekemällä toisen maalinsa vajaalla.

Suomen pelaajat riemuitsivat voiton varmistaneesta kolmannesta maalista.

VAR-järjestelmä tarkisti maalin piinaavan jännittävässä tunnelmassa, mutta se pysyi.

Kanerva teki lisää vaihtoja vartti ja kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa, kun ensin Jere Uronen tuli Lodin tilalle, ja sitten Paulus Arajuuri Ivanovin tilalle ja Fredrik Jensen Pukin tilalle. Viimeisellä kymmenellä minuutilla Suomi siirtyi vielä 5–3–1-ryhmitykseen.

Kotiyleisö kiitti Suomen voiton jälkeen ottelusta vaimeilla vihellyksillä. Se oli lyöty joukkueen lailla.

Päädyn kiihkeät kannattajatkin antoivat aplodit Suomelle joukkueen poistuessa kentältä.

Maalivahti Lukas Hradeckyn riemua ottelun päätyttyä.

Lue lisää: Kanervan Huuhkajat venyi lähes täydelliseen suoritukseen

Lue lisää: Tappiokin Ranskalle voi riittää jatkokarsintaan – tältä Huuhkajien MM-haaveet näyttävät upean vierasvoiton jälkeen

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat