Daniela Westerlundin vastaus oli ytimekäs, kun valmentaja pyysi hyökkääjää maajoukkueessa puolustajaksi - Urheilu | HS.fi

Daniela Westerlund tietää, että kilpailu maajoukkueen pelipaikoista on kovaa.

Helsinkiläinen harvinaisuus

Eräviikinkien Daniela Westerlund on tätä nykyä Helsingissä harvinainen urheilija: hän pelaa salibandyn aikuisten MM-kisoissa.


27.11.2021 2:00 | Päivitetty 27.11.2021 9:31

Naisten salibandyliigaa helsinkiläisessä Eräviikingeissä pelaavalla Daniela Westerlundilla on hoidettavanaan yllättävä sivurooli.

Salibandyvuosi huipentuu perättäisinä viikkoina pelattaviin aikuisten MM-kisoihin, kun naisten turnaus alkaa lauantaina Ruotsin Uppsalassa ja miesten MM-kisat pelataan viikkoa myöhemmin Helsingissä. Jos Helsinki onkin vetänyt aiemmin isoa roolia suomalaisessa huippusalibandyssa, tilanne on nyt maltillisempi.

Eräviikinkien Westerlund, 23, on tänä vuonna ainoa helsinkiläisseuran pelaaja aikuisten MM-turnauksissa. Vielä edellisissä MM-kisoissa Eräviikingeiltä oli mukana kaksi pelaajaa miehissä ja naisissa.

Ennen seurafuusiota pelaajia oli tarjolla enemmänkin.

”Harmi, että Helsingistä ei ole enempää pelaajia mukana”, Westerlund sanoo.

”Tyrkyllä on toki ollut muitakin. Eräviikingeistä Trine [Sällström] oli mukana viime metreille. Harmi, että hän joutui jäämään varapelaajaksi. Niin kävi myös miehissä [Jani Kukkolalle].”

Onko Helsinki jäänyt salibandyn kehityksessä muun Suomen jalkoihin?

”En koe sillä tavalla ainakaan naisten puolella. Olemme pärjänneet joukkueena hyvin liigassa.”

Eräviikingit lähti liigassa MM-kisojen tauolle toisena.

”Siitä ei ainakaan ole kiinni, että muut olisivat parempia. Mutta kilpailu on kovaa.”

Westerlundkaan ei ole helsinkiläisen salibandymyllyn vaan SB Heinolan kasvatti. Viime kaudella hän pelasi Ruotsin liigaa yhdessä Trine Sällströmin kanssa Tukholman kupeessa Nacka Wallenstamin joukkueessa.

Kokemusta on kertynyt muutenkin. Ruotsin kauden lisäksi takana on kahdeksan kautta kotimaista liigaa sekä SM-mitaleja nurmijärveläisestä SB Prosta ja Eräviikingeistä.

Ruotsissa Westerlundin peli sujui hyvin. Tehopisteitä kertyi 26, ja taidot kehittyivät.

Nacka olisi jatkanut suomalaishyökkääjän kanssa sopimusta, ja muutama muukin Ruotsin liigan joukkue houkutteli hyökkääjää. Eräviikingit vei kuitenkin voiton.

Ruotsissa Westerlund harjoitteli kahdesti päivässä. Etäopinnot Suomeen toivat vastapainoa.

”Pelkästään salibandyn takia Ruotsi olisi ollut paikka, mutta kokonaispaketti opiskeluineen oli täällä parempi”, Westerlund kertoo.

Hän opiskelee Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa tradenomiksi, ja opintoja on jäljellä vielä noin vuosi.

”Me keskitymme siihen, missä olemme hyviä.”

Daniela Westerlund kehuu Eräviikinkien kotihallia Tapanilassa vaikeaksi paikaksi vierailijoille.

Ruotsista tarttui muun muassa fyysisyyttä, kovempi pelitempo ja itseluottamusta, joita Westerlund on yrittänyt tuoda myös Suomen liigaan.

”Tiedän, että pärjään maailman parhaiden pelaajien joukossa tällä hetkellä. Se oli opettavainen ja kehittävä vuosi.”

Uppsalassa pelattavissa MM-kisoissa Suomen tavoitteena on MM-kulta. Edellisestä mestaruudesta on ehtinyt kulua 20 vuotta.

Vuonna 2015 Suomi oli Tampereen kotikisoissa jo kiinni mestaruudessa mutta Ruotsi juhli taas kultaa dramaattisen voittolaukauskisan päätteeksi.

Vuoden 2019 kisoissa Suomi oli mukana rajusti uudistetulla joukkueella ja tuloksena oli pronssia.

Seitsemän MM-kultaa peräkkäin voittanut Ruotsi on Suomea selvästi vahvempi. Myös Sveitsi ja Tšekki ovat hankalia vastustajia.

Suomen vahvuus on joukkuepelaamisessa, jota on hinkattu hartaasti. Yhdessä finaaliottelussa Ruotsia vastaan voi tapahtua mitä vain, kunhan Suomi onnistuu tekemään siitä niin sanotusti yhden maalin pelin.

”Me keskitymme siihen, missä olemme hyviä. Uskon, että se kantaa pitkälle”, Westerlund sanoo.

”Olemme keskittyneet paljon pelitapaamme ja uskomme, että olemme löytäneet toimivan mallin. Myös kentälliset on rakennettu sillä tavalla, että jokaisen pelaajan vahvuudet tulevat esille.”

Westerlundin mukaan Suomen vahvuus on myös joukkuehenki. Sitä viimeisteltiin Teneriffan-leirillä, jossa salibandya pelattiin vain nimeksi.

Lisäksi Suomella on nyt kovaa tulosta tekevä ykköskenttä, jonka ytimen muodostavat Ruotsin liigan ykkösjoukkueen Thorengruppenin hyökkääjät Veera Kauppi, Oona Kauppi ja puolustaja My Kippilä.

”Thorengruppenin kolmikko on ehkä maailman pelottavin ja tulosyksikkömme ehkä voimakkaampi kuin kellään muulla. Haluamme heidät levänneenä ja pallon kanssa kentälle. Muut kentät joutuvat tekemään ikään kuin töitä sen eteen”, sanoi Suomen päävalmentaja Lasse Kurronen STT:lle julkistaessaan joukkueensa kuukausi sitten.

Ruotsi hyökkää kolmella laadukkaalla kentällisellä, mutta pelistä voi puuttua eräänlainen nöyryys.

”He luottavat taitoonsa ja kykyyn pelata ja ovat paikoissaan tosi tehokkaita. Mutta roolituksia Ruotsia miettii vähemmän ja on omassa päässä haavoittuvainen.”

”Laituriksi olin menossa mutta puolustajaksi päädyin. Ilmeisesti ihan hyvin peli on sujunut.”

Veera ja Oona Kauppi muodostavat Suomen hyökkäyksen kovan ytimen.

Eräviikingeissä Westerlund pelaa hyökkääjänä, mutta maajoukkueessa hänen paikkansa on puolustajana tulosta tekevässä kentällisessä.

Valmentaja ehdotti keväällä kokeeksi pelipaikan vaihtoa, kun sopivista puolustajista oli pulaa. Westerlundin vastaus oli ytimekäs: ”Ok.”

”Laituriksi olin menossa mutta puolustajaksi päädyin. Ilmeisesti ihan hyvin peli on sujunut”, Westerlund toteaa.

Ihan kylmiltään hän ei puolustajaksi joutunut, sillä pelipaikka on tuttu ensimmäisiltä liigavuosilta. Puolustajalle ei ole myöskään haitaksi, että tuntee hyökkääjien ajatusmaailman omakohtaisesti.

”Pyrin tuomaan hyökkäysosaamista puolustajan paikalta. Pyrin olemaan aktiivinen hyökkäämään, mutta ei niin, että puolustaminen kärsii.”

Westerlundin perheessä riittää joukkuepelien osaamista tavallista enemmän.

Isä Erkka Westerlund on valmentanut muun muassa Leijonia, Jokereita ja Helsingin IFK:ta. Veli Tomas valmentaa jääkiekon Mestiksessä pelaavaa Keupaa, ja Niklas on kiekkoillut viimeksi Ranskassa.

Sparraako Daniela Westerlund isäänsä siinä, mitä nuoret urheilijat ajattelevat?

”En ihan vielä. Hän seuraa tarkasti minun ja veljieni tekemisiä, joten hän pysyy varmasti kärryillä. Ihan ajankohtaisia ohjeita sieltä tulee.”

Suomen ottelut ja jatko-ottelut Uppsalassa:

Lauantai 27.11. klo 20: Saksa–Suomi

Sunnuntai 28.11. klo 19.15: Slovakia–Suomi

Tiistai 30.11. klo 17.55: Suomi–Ruotsi

Torstai 2.12. klo 16.15: puolivälierä

Lauantai 4.12. klo 20.55: välierä

Sunnuntai 5.12. klo 14.00: pronssiottelu

Sunnuntai 5.12. klo 17.30: loppuottelu

Yle TV2 näyttää Suomen ottelut ja mitalipelit suorana lähetyksenä.

Suomen joukkue Uppsalan MM-kisoissa

  • Maalivahdit: Krista Nieminen (UH BEO, Sveitsi), Tiltu Siltanen (Malmö FBC, Ruotsi)

  • Puolustajat: Silja Eskelinen (Malmö FBC), My Kippilä (Thorengruppen, Ruotsi), Elli Kylmäluoma (Koovee), Inka Lampinen (PSS), Laura Manninen (Pixbo Wallenstam, Ruotsi), Iida Mettälä (Malmö FBC), Daniela Westerlund (Eräviikingit)

  • Hyökkääjät: Johanna Homi (Classic), Meri-Helmi Höynälä (TPS), Oona Kauppi (Thorengruppen), Veera Kauppi (Thorengruppen), Sofia Leino (TPS), Hanna Niemelä (UH BEO), Sanni Nieminen (Classic), Sara Piispa (UH BEO), Laura Rantanen (TPS), Jenna Saario (TPS), Ella Sundström (PSS)

Daniela Westerlund pelaa Eräviikingeissä hyökkääjänä, mutta maajoukkueessa hän on puolustaja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat