Michelle Karvinen latoo Ruotsissa älyttömiä tehopisteitä, mutta tänä syksynä pelit ovat hänelle sivuseikka - Urheilu | HS.fi

Michelle Karvinen latoo Ruotsissa älyttömiä tehopisteitä, mutta tänä syksynä pelit ovat hänelle sivuseikka

Suomen maajoukkueen tähtihyökkääjä Michelle Karvinen on valinnut erilaisen tavan valmistautua ensi vuoden arvokisoihin.

Michelle Karvinen Naisleijonien harjoituksissa Hartwall-areenalla 9. marraskuuta 2021.

14.11.2021 2:00

Mitä saadaan, kun yksi lajinsa taitavimmista urheilijoista koko maailmassa laitetaan heikkotasoiseen amatöörisarjaan?

Vastauksen on voinut nähdä tänä syksynä Ruotsissa jääkiekon naisten ykkös­divisioonassa. Suomen maajoukkueen pitkäaikainen tähtihyökkääjä Michelle Karvinen on valmistautunut Pekingin olympialaisiin pelaamalla Malmö Redhawksin joukkueessa.

Tosin todellinen valmistautuminen on tapahtunut aivan muualla kuin otteluissa, joissa Karvinen on viiteen peliin ehtinyt tehdä 14 maalia ja antaa 12 maalisyöttöä – siis tehdä 5,2 tehopistettä ottelua kohden.

”Karvisella on ollut toistaiseksi todella hauskaa Damettanissa. Tai kysymys kuuluu, onko tuo enää edes hauskaa”, Expressen-lehden asiantuntija Johan Svensson vitsaili Twitterissä sen jälkeen, kun Karvinen oli tehnyt yhdeksän pistettä 14–0-voitossa.

Karviselta asiaa tiedustelemalla selviää, että Svenssonin kieli poskessa esitetty kysymys osuukin jossain oikeaan.

”Kovat pelit hyviä joukkueita vastaan ovat hauskempia. Joukkueemme on melkein liian hyvä sarjaansa”, Karvinen myöntää HS:lle Naisleijonien aamujäiden jälkeen.

”Melkein liian hyvä” on tässä tapauksessa suurta vaatimattomuutta.

Karvisen pelaamissa viidessä ottelussa Malmön maaliero on ollut 48–0.

Haastetta on ollut peleissä vähän, mutta Karvinen onkin Etelä-Ruotsissa ensisijaisesti harjoittelemassa. Hän pääsee treenaamaan arkipäivinä aamuisin taitovalmentajana toimivan isänsä Heikki Karvisen kanssa ja iltaisin poikien A-juniorijoukkueen kanssa.

”Halusin pelata maailman parhaiden pelaajien kanssa.”

Michelle Karvinen edusti Espoon Bluesia vuosina 2007–2009 ja oli suorastaan pitelemätön. Kuvassa Karvista yrittävät estellä Ilves-maalivahti Maija Hassinen ja sittemmin myös maajoukkuetähdeksi noussut puolustaja Jenni Hiirikoski.

Epätavallisella järjestelyllä on maajoukkueen päävalmentajan Pasi Mustosen siunaus.

Mustonen on itse asiassa toivonut, että kaikki Suomessa pelaavat maajoukkuepelaajatkin harjoittelisivat maanantaista perjantaihin poikajoukkueiden kanssa.

”Silloin meillä on kilpailukykyinen ja haastava ympäristö, joka vastaa olympiakullan tavoittelun vaatimuksia. Arjen pitää olla sellaista joka päivä”, Mustonen linjasi keväällä HS:n haastattelussa.

Mustonen arvioi Karvisen olevan henkilökohtaiselta taitotasoltaan yksi maailman taitavimmista pelaajista.

”Ellei jopa taitavin. Toisekseen hän tuo maajoukkueelle ihan fantastisen hienon persoonansa ja sitä kautta aimo ropauksen lisää inhimillisyyttä meidän toimintaamme”, Mustonen ylistää.

Malmössä Karvinen on lähellä myös Tanskaa, jossa hän kasvoi kahden kotimaan kiekkoperheessä.

Karvisen Lappeenrannasta kotoisin oleva Heikki-isä päätyi pelaamaan Tanskaan Ruotsin alasarjojen kautta 1970-luvulla ja jäi sille tielleen. Michellen isoveli Jannik Karvinen pelasi Tanskan liigassa ja maajoukkueessakin, kunnes hän löi hokkarit naulaan vuoden 2019 keväällä.

Michelle Karvinen kertoo, että hänen oli valittava maajoukkueensa jo 12–13-vuotiaana. Valinta ei tosin ollut kovinkaan haastava: jääkiekossa hän oli ollut aina ensin suomalainen.

”Muistan istuneeni kotona katsomassa Suomen pelipaita ylläni, kun miehet voittivat ensimmäistä kertaa MM-kultaa”, Karvinen kertoo.

”Halusin pelata maailman parhaiden pelaajien kanssa. Suomessa se oli mahdollista.”

Maailmanluokan pelaajien kanssa ja heitä vastaan Karvinen on ehtinyt pelata kaikkiaan yhdeksissä MM-kisoissa ja kolmissa olympialaisissa. Kahden olympiapronssin seurana on viisi MM-pronssia ja yksi ikimuistoinen MM-hopea.

”Se on koko urani hulluin ottelu”, Karvinen muistelee Espoossa pelattujen kotikisojen ratkaisupeliä.

”Emme ole enää vain tyytyväisiä pronssiin.”

Michelle Karvinen (edessä) teki Suomelle kevään 2019 MM-kotikisoissa seitsemän tehopistettä. HIstoriallisella MM-hopealla oli kuitenkin karvas sivumaku. Kuva alkusarjan Sveitsi-ottelusta.

Kotikisojen finaaliin selvitäkseen Suomi oli kaatanut välierissä Kanadan. Odotukset olivat sekä joukkueella että suurella yleisöllä korkeammalla kuin koskaan.

Suomen ja Yhdysvaltojen välinen loppuottelu oli 60 peliminuutin jälkeen yhä tasan. Äkkikuolema­periaatteella pelatulla jatkoajalla Petra Nieminen löi jo kiekon maaliin, ja villit mestaruusjuhlat alkoivat. Liian aikaisin.

Maali hylättiin maalivahdin estämisen vuoksi. Rangaistuslaukauksilla Yhdysvallat vei kautta aikojen yhdeksättä kertaa MM-kultamitalit.

Vaikka tappio olikin kirvelevä, Karvisen mielestä nuo kotikisat olivat myös osoitus siitä, että Suomi on noussut tasavertaiseksi kilpailijaksi naisten jääkiekon kahdelle pohjoisamerikkalaiselle suurvallalle.

”Emme ole enää vain tyytyväisiä pronssiin. Kyse ei ole enää siitä, pystymmekö ylipäätään voittamaan Kanadaa ja Yhdysvaltoja, vaan siitä, että kykenemme parhaaseen suoritukseen sen tilaisuuden tullessa.”

Pekingiin Suomi lähtee taistelemaan olympiakullasta. Maajoukkueen Kanada-harjoitusottelut ja vastaavat tapahtumat ovat hyvä tilaisuus hioa joukkuepeliä entistä ehompaan kuntoon.

”Meillä on paljon hyviä asioita, mutta myös muutamia juttuja, joita pitää vielä työstää. Kaikkiaan olen hyvin luottavainen joukkuettamme kohtaan”, Karvinen toteaa.

”Meillä on paljon nuoria pelaajia, ja heille menneet MM-kisat olivat jo tärkeää kokemusta.”

Karvinen kuuluu 31-vuotiaana jo joukkueen kokeneeseen kalustoon, ja varakapteenin A-kirjain on koristanut hänen pelipaitaansa useissa arvokisoissa. Siitä, mitä tulevaisuus Pekingin ja kuluvan kauden jälkeen tuo tullessaan, ei ole edes Karvisella itsellään vielä aavistusta.

”Olen päättänyt pohtia aina kauden jälkeen, että onko jääkiekko mielestäni yhä hauskaa. Nyt osaan vain sanoa, että olen viime aikoina nauttinut siitä erittäin paljon.”

Suomi–Kanada-maaottelu Turussa kello 14. Ottelu näkyy TV5-kanavalla.

Michelle Karvinen

Aku Isotalo / HS

  • Syntynyt 27. maaliskuuta 1990 Tanskan Rødovressä.

  • Jääkiekkoilija, pelipaikaltaan laitahyökkääjä.

  • Edustanut Suomea arvokisoissa 12 kertaa. Saavutuksina MM-hopea, viisi MM-pronssia ja kaksi olympiapronssia.

  • Voittanut seuratasolla Ruotsin mestaruuden kolmesti ja Sveitsin mestaruuden kerran. On lisäksi pelannut Tanskassa, Suomessa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

  • Edusti Suomessa Espoon Bluesia vuosina 2007–2009. Jälkimmäisen kauden pistesaldo (22 ottelussa 81 tehopistettä) on kaikkien aikojen kolmanneksi paras naisten kotimaisen pääsarjan historiassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat