Tre Kronor rokotti ylivoimalla, nopeimmillaan jopa viidessä sekunnissa, ja kaatoi Leijonat täydessä Areenassa - Urheilu | HS.fi

Tre Kronor rokotti ylivoimalla, nopeimmillaan jopa viidessä sekunnissa, ja kaatoi Leijonat täydessä Areenassa

Tulokashyökkääjä Heikki Liedes laukoi Leijonien lohdutusmaalin.

Puolustaja Henrik Tömmernes paukautti Ruotsin kolmannen maalin ja juhli perinteen mukaan.

14.11.2021 19:41

Puitteet olivat ainakin kunnossa. Hartwall-areena oli loppuunmyyty, 12 206 katsojaa. Hieno lukema vaikeiden korona-aikojen lomassa ja muutenkin Karjala-turnauksessa, jossa on pelattu monta turnausta ilman täyttä areenaa.

Täydestä hallista huolimatta Ruotsi rouhi pisteet päätösottelussa ja kaatoi Leijonat 3–1.

Leijonien jäähyille tuli kova hinta. Tre Kronor iski kaikki kolme maaliaan ylivoimalla ja kaksi kertaa niin nopeasti, ettei kuuluttaja ehtinyt kertoa edes syytä, kun kiekko oli jo Suomen maalissa.

Toisessa erässä Iiro Pakarinen ehti istahtaa jäähypenkille yhdeksäksi sekunniksi, kun kiekko painui maaliin. Puolustaja Kasper Kotkansalon visiitti jäi vielä lyhyemmäksi: viisi sekuntia.

Ensin naulasi Jesper Olofsson Ruotsille 2–0 ja pian perään Henrik Tömmernes siniviivalta 3–0. Maalien väliin jäi vain kolme minuuttia.

Ottelu alkoi olla purkissa ja kansi ruuvattuna kiinni.

Tre Kronor iski kaikki kolme maaliaan ylivoimalla ja kaksi kertaa niin nopeasti, ettei kuuluttaja ehtinyt kertoa edes syytä, kun kiekko oli jo Suomen maalissa.

Näin nopeiden maalien jälkeen jäi mahdottomaksi sanoa, toimiko Leijonien alivoima. Molemmissa osumissa laukaukset olivat hankalia Juho Olkinuoralle. Maskia oli, ja kiekko muutti suuntaa.

Tulokashyökkääjä Heikki Liedes löi kavennuksen kolmannessa erässä. Uran ensimmäinen maaottelumaali antoi pieniä toiveita kiristä, mutta ruotsalaiset olivat mestareita jäädyttämään pelin. Hallinta oli täysin Suomella, mutta kontrolli sataprosenttisesti naapureilla.

”Ensimmäinen A-maajoukkue maali oli hieno tehdä, ja hieno tunne. Mun mielestäni meidän ketju pelasi hyvin ja luotiin paikkoja. Toisessa erässä olisi voitu tehdä maali. Sanoin vielä Mirolle [Aaltonen], että anna vielä yksi paikka, niin teen maalin. Onneksi meni”, Liedes sanoi.

”Oli aivan poikkeuksellisen hieno tunnelma. Vähän olin jo unohtanut millaista tämä on”, Liedes jatkoi ja viittasi täyteen areenaan.

Liedes voitti Suomen mestaruuden viime kaudella Lukon kapteenina. Raumalla hän pelasi nelosketjussa erilaisessa roolissa kuin uudessa seurassaan KooKoossa.

Liigassa Liedes on tehnyt 11 maalia tähän mennessä tällä kaudella. Toiseksi eniten Joakim Kemellin jälkeen.

”Ei minua mikään yllättänyt Liedeksessä. Tehnyt paljon maaleja KooKoossa eikä se tietenkään vahinko voi olla. Hän on ollut aina hyvä liikkumaan, urheilullinen kaveri ja vahva liikkumaan. Hän pystyi pelaamaan täällä omilla vahvuuksillaan”, päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi.

Leijonilla oli suuria vaikeuksia käynnistää omaa peliään ensimmäisessä erässä.

Tre Kronor löi painetta ja halusi pitää kiekkoa hallussa, mutta suurta laukausten juhlaa siitä ei tullut.

”Kyllä olen tyytyväinen meidän kokonaiskuvaan ja saappaat jalassa kaaduttiin. Hyvä taistelu. Oli paikkoja enempään kuin yhteen maaliin, mutta tehottomuus vähän vaivasi”, Jalonen sanoi.

”Alivoimamaaleja tuli kolme, ja vähän erikoisia ne olivat. Harvinaista herkkua, että kolme kautta kolme onnistui. Vaatimustasoltaan, erittäin kova peli.”

Ruotsin avausmaaliin riitti yksi jäähy ja yksi huolellisesti pelattu tilanne. Puolustaja Christian Djoos syötti Suomen puolustusneliön keskelle, jossa Anton Lander parkkeerasi väkisin Kasper Kotkansalon eteen.

Ja kun syöttö tuli, Lander ohjasi sen sisään ja Kotkansalo luki paitamainoksia selkäpuolelta.

Landerin osuma aloitti ylivoimamaalien juhlat, jotka yltyivät toisessa erässä.

Olisi Leijonatkin voinut omista paikoistaan maalin tehdä, mutta kun ei. Laukauksia tuli, mutta Lars Johansson peitti jokaisen.

Johansson peitti jopa Toni Rajalan läpiajon toisen erän lopulla. Nopea Rajala otti kiekonriiston ja polkaisi karkuun. Hän sai harhautettua Johanssonin, mutta kohottaminen epäonnistui. Nostoa vaille täydellinen suoritus.

Kolmannessa erässä Johansson oli erityisen vahva, eleetönkin.

Ruotsi pelasi vahvasti ja hyvin läpi Karjala-turnauksen. Ei ihme, että sinikeltaisista löytyi näin vahvasti päättäväisyyttä. Joukkue oli hyvä ja laadukas.

Päävalmentaja Jalonen on yleensä aina saanut roolitettua nelosketjun, ja niin kävi nytkin. Hannes Björninen johti ketjua, jossa Marko Anttila ja Teemu Tallberg vetivät laidoilla. Hyvää teleketjutekemistä, mutta vähän enemmän olisi täytynyt saada kärkiketjuilta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat