Iivo Niskanen on perinteisen hiihtotavan tulevaisuudesta eri linjoilla kuin norjalainen lajipomo: ”Omaan lajiin luottaminen voisi olla paikallaan monellakin päättäjällä” - Urheilu | HS.fi

Iivo Niskanen on perinteisen hiihto­tavan tulevaisuudesta eri linjoilla kuin norjalainen laji­pomo: ”Omaan lajiin luottaminen voisi olla paikallaan monellakin päättäjällä”

Kilpailukautensa kahdella kansainvälisellä voitolla aloittaneen Niskasen mielestä kilpahiihto muuttuisi liian yksipuoliseksi, jos perinteinen hiihtotapa poistuisi.

IIvo Niskanen voitti molemmat normaalimatkat viime viikonloppuna kansainvälisissä Tykkikisoissa Muonion Oloksella ja päihitti muun muassa tukun kovimpia venäläisiä.

17.11.2021 2:00 | Päivitetty 17.11.2021 6:28

Suomen ykköshiihtäjä Iivo Niskanen ei ole samoilla linjoilla hiihdon tulevaisuudennäkymistä lajin vaikutusvaltaisimpiin johtajiin kuuluvan norjalaisen Vegard Ulvangin kanssa.

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) maastohiihtokomitean puheenjohtaja Ulvang sanoi viime viikolla julkaistussa Skidnytt-podcastissa uskovansa, että perinteinen hiihtotapa poistuu kilpahiihdosta tulevaisuudessa.

Lue lisää: Kansainvälisen hiihtoliiton norjalainen vaikuttaja uskoo, että perinteinen hiihtotapa poistuu kilpahiihdosta

Niskanen muistuttaa, että aihe on ollut esillä ennenkin.

”Voisi kuvitella, että perinteinen ei lähde mihinkään seuraavaan kymmeneen vuoteen. Paljon tulee aina puhetta, ja jutut ovat raflaavia, jos joku päättäjä haluaa näin asioita ilmaista, mutta varmasti ei ihan heti tule käymään niin, jos urheilijoilta kysytään. Pääsääntöisesti porukka on perinteisen kannalla”, uransa arvokkaimmat voitot nimenomaan perinteisellä saavuttanut Niskanen sanoo HS:lle.

Siitä Niskanen on vuoden 1992 kolminkertaisen olympiavoittajan Ulvangin kanssa samaa mieltä, että suurin osa hiihtomaista haluaa pitää lajin perinteitä yllä ja säilyttää perinteisen hiihtotavan.

Ulvang myönsi, että hänen johtamassaan maastohiihtokomiteassa ”on käytännössä 100 prosentin kannatus kahdelle hiihtotavalle” eli perinteiselle ja vapaalle.

”Ehkä välillä on yritetty uudistua liikaakin. Sellainen pyöräilymäinen omaan lajiin luottaminen voisi olla paikallaan monellakin päättäjällä”, Niskanen sanoo ja viittaa maantiepyöräilyyn, jossa monet tärkeimmät kilpailut, kuten Ranskan ympäriajo, ovat säilyttäneet perusolemuksensa todella kauan ja myös yleisön kiinnostuksen.

Jos perinteinen hiihtotapa katoaisi kilpahiihdosta, laji menisi Niskasen mielestä turhan yksipuoliseksi.

”Toki kilpailumatkat voisivat tuoda variaatioita. Koen, että loppupeleissä iso massa ja seuraajakunta päätyvät perinteiseen, kuten se on ollut ennenkin. Maailmancupissa perinteisen kilpailut vähenivät välillä, mutta viime aikoina vapaan ja perinteisen kisat ovat menneet 50–50. Uskon, että tällä hetkellä FIS haluaa pitää toisenkin tyylin framilla.”

Niskanen muistuttaa, että esimerkiksi maailmancupissa perinteisellä hiihdettävä 50 kilometrin kilpailu Oslon Holmenkollenilla on erityisen arvostettu hiihtäjien keskuudessa.

”Jos kysytään, minkä yksittäisen kisan haluaisi voittaa, niin varmasti suurin osa hiihtäjistä sanoisi Holmenkollenin viisikymppisen. Sehän kertoo jotain, mitä urheilijoiden keskuudessa arvostetaan”, Niskanen sanoo.

Viime viikonloppuna Niskanen aloitti Pekingin olympialaisiin huipentuvan kilpailukautensa vahvasti kahdella voitolla.

Hän päihitti kansainvälisissä Tykkikisoissa Muonion Oloksella muun muassa suurimman osan Venäjän parhaista hiihtäjistä sekä perinteisen että vapaan 15 kilometrillä.

Viikonlopun päätteeksi Niskanen kertoi Facebookissa, että hän kilpailee seuraavan kerran marraskuun viimeisenä viikonloppuna Rukan mc-avauksessa.

Tämä tarkoittaa sitä, että Niskanen jättää väliin ensi viikonloppuna Taivalkoskella hiihdettävät Suomen cupin kilpailut.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat