Mallikkaasti taistellut Suomi taipui Ruotsia vastaan naisten MM-karsinnassa – ”Olen ylpeä pelaajista, ja kehitymme koko ajan” - Urheilu | HS.fi

Mallikkaasti taistellut Suomi taipui Ruotsia vastaan naisten MM-karsinnassa – ”Olen ylpeä pelaajista, ja kehitymme koko ajan”

Suomen maalin avauspuoliajalla teki Linda Sällström.

Linda Sällström (oik.) teki Suomen avausmaalin.

25.11. 20:30 | Päivitetty 25.11. 22:42

Göteborg

Suomen naisten maajoukkue pelasi viime vuosien haastavimman karsintaottelunsa Göteborgissa, kun vastassa oli maailman parhaimpiin maajoukkueisiin kuuluva Ruotsi. Lähes täysi stadion, 13 429 katsojaa, lietsoi Ruotsin joukkuetta hyökkäämään uudestaan ja uudestaan Suomen puolustuksen kimppuun toisella jaksolla. Väsyttävä puolustustaistelu kääntyi vääjäämättömästi lopulta Suomen tappioksi.

Maailmanluokan joukkuetta vastaan ei ole varaa tehdä juuri lainkaan virheitä, ja kaksi hävittyä kaksinkamppailua johti kahteen Suomen takaiskumaaliin ensimmäisellä ja toisella jaksolla. Suomi pelasi hyvän avausjakson ja hyvän puolustustaistelun aina Ruotsin toiseen maaliin saakka.

Helmarit piti lähes 80 minuuttia kiinni pisteestä MM-karsinnassa, kunnes Lina Hurtig teki 2–1-voittomaalin.

”Tämä oli pettymys. Pelasimme hyvin. Olen ylpeä pelaajista, ja kehitymme koko ajan. Tästä voi ottaa paljon myönteisiä asioita”, Suomen päävalmentaja Anna Signeul sanoi.

Suomi on pystynyt haastamaan Ruotsin myös pallollisessa pelissä.

Signeul joutui tekemään kaksi muutosta tavanomaiseen avauskokoonpanoonsa, kun Adelina Engman ja Tuija Hyyrynen eivät olleet käytettävissä. Elli Pikkujämsä korvasi Hyyrysen ja aloitti vasempana pakkina, ja Emma Koivisto siirtyi Hyyrysen paikalle oikeaksi puolustajaksi. Engmanin tilalle tuli Essi Sainio, joka aloitti keskikentän vasemmalla laidalla.

Ruotsin avauskokoonpanosta puuttui neljä avainpelaajaa, joten Ruotsi antoi tasoitusta Suomelle. Siitä huolimatta joukkueiden tasoero oli selvä, ja Ruotsi otti itsevarmasti pelin hallinnan itselleen alusta lähtien.

Ruotsilla oli ensimmäisen kymmenen minuutin aikana kolme hyökkäystä, jotka Suomi pystyi vielä torjumaan. Neljännessä Suomen puolustukselle kävi sitten kohtalokas virhe. Elli Pikkujämsä hävisi laidallaan kaksinkamppailun, ja sen jälkeen aukesi tila Fridolina Rolfölle, joka pääsi nokikkain Suomen maalivahdin Tinja-Riikka Korpelan kanssa.

Rolfö sai syötön hieman onnekkaasti Emmi Alasen jalan kautta ja pääsi nostamaan pallon melko helpon näköisesti ohi Korpelan ja Suomen maaliin. Oli kulunut vain hieman yli kymmenen minuuttia, kun Ruotsi siirtyi johtoon.

Ruotsi juhli avausmaalia ottelun alussa.

Pientä virhettä lukuun ottamatta Pikkujämsä pelasi hyvin vasemman laitapakin paikalla, joka ei ole hänelle todellakaan tutuin paikka.

Heti maalin jälkeen Suomen koko joukkue kerääntyi kapteeni Korpelan johdolla rinkiin käsittelemään, mitä oli tapahtunut. Kaksi minuuttia myöhemmin Suomen puolustus puhkottiin jälleen läpisyötöllä. Lina Hurtig pääsi laukomaan, mutta tällä kertaa Korpelan jalkatorjunta pelasti Suomen toiselta takaiskulta.

Korpela nappasi seuraavien minuuttien aikana vielä pari kertaa pallon hyppysiinsä ja piti Suomen pelissä mukana.

Jonkinlainen käännekohta peliin tuli 22. minuutilla, kun Suomen keskikenttäpelaaja Eveliina Summanen sai iskun Amanda Ilestedtin kyynärpäästä. Suomen lääkäri teki tarvittavat testit Summaselle, ja sillä välin päävalmentaja Signeul antoi ohjeita Suomen pelaajille. Sen jälkeen Ruotsi menetti hieman otettaan.

28. minuutilla Suomi sai vapaapotkun ja piti pallon itsellään Emmi Alasen riiston ansiosta. Alanen antoi pallon Natalia Kuikalle, joka syötti sen Ria Ölingille. Ölingin pystysyöttö puhkoi Ruotsin puolustuslinjan, ja Linda Sällström pääsi juoksemaan pallon kanssa kohti maalia ja laukoi pallon varmasti maalin takakulmaan. Se oli Sällströmin maajoukkueuran 50:s maali.

Linda Sällström laukoi maajoukkueuransa 50:nnen maalinsa Ruotsia vastaan Göteborgissa.

”Toivoin voivani juhlia maalia pisteiden kera. Olen ylpeä joukkueesta. Emme tehneet peliä helpoksi Ruotsille”, Linda Sällström sanoi.

”Maali olisi merkinnyt enemmän, jos olisimme saaneet pisteitä. Hieno rajapyykki, nyt sitten kohti sataa.”

Toisen jakson alussa Suomi ei meinannut päästä lainkaan pois omalta puolustusalueeltaan. Kun peli pysyi tasatilanteessa, Ruotsin päävalmentaja lähetti kentälle joukkueen parhaimpiin pelaajiin kuuluvan Carolina Segerin. Siinä vaiheessa Ruotsin päävalmentaja oli käyttänyt jo kolme vaihtoa, ja Suomen päävalmentaja Signeul panttasi vielä vaihtojaan.

Toinen ratkaiseva kaksinkamppailu tuli 79. minuutilla, kun Lina Hurtig vastaanotti keskityksen rangaistusalueen taka-alueella. Hurtig piti Suomen oikean puolustajan Emma Koiviston takanaan ja ohjasi pallon maaliin. Maalin jälkeen Signeul teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Julia Tunturi tuli Pikkujämsän paikalle. Lisää vaihtoja tuli, mutta aivan liian myöhään.

Ottelun lisäajalla Signeul näytti toivovan jonkinlaista ihmettä seisoessaan teknisen alueen kulmassa. Päätösvihellyksen jälkeen hän kohotti kulmiaan ja kätteli eleettömästi Ruotsin valmentajan. Tasapelikin olisi ollut yllätys, ja aika lähelle Suomi pääsi sitä.

Suomella on karsintalohkossa koossa kuusi pistettä neljästä pelistä. Lohkoa johtaa Ruotsi puhtaalla pelillä. Karsinnat jatkuvat huhtikuussa, ja Suomella on jäljellä vielä neljä ottelua. Lohkovoittaja pääsee MM-kisoihin ja kakkonen jatkokarsintoihin. MM-kisat pelataan vuonna 2023.

Ensi kesänä Suomi pelaa EM-lopputurnauksessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat