Olympiakomitea haluaa keskittyä myös liikunnallisen elämäntavan edistämiseen –Katoaako järjestön alkuperäinen fokus lopullisesti? - Urheilu | HS.fi

Olympia­komitea haluaa keskittyä myös liikunnallisen elämän­tavan edistämiseen –Katoaako järjestön alku­peräinen fokus lopullisesti?

Suomen Olympiakomitean syyskokous päättää lauantaina isosta strategisesta linjauksesta.

Jan Vapaavuori on ollut vuoden Suomen Olympiakomitean puheenjohtajana.

19.11.2021 2:00 | Päivitetty 19.11.2021 7:50

Suomen Olympiakomitea valitsi vuosi sitten puheenjohtajakseen Jan Vapaavuoren (kok). Lauantaina Olympiakomitean uusi hallitus esittää Vapaavuoren johdolla syyskokoukselle, että se hyväksyy merkittävän strategiamuutoksen.

Monta mullistusta kokeneella Olympiakomitealla on ollut kaksi päätehtävää: huippu-urheilu ja seura- ja jäsenpalvelut.

Nyt komitean hallitus esittää, että niiden rinnalle tulee niin sanottu kolmas päävalinta: liike ja liikunnallisen elämäntavan edistäminen.

Liikkumisen edistäminen on aiemminkin kuulunut Olympiakomitean ohjelmaan , muttei itse strategiaan.

Jos esitys hyväksytään, Olympiakomitea alkaa käytännössä ottaa roolia ja tehdä työtä koko kansan liikuttamisessa myös organisoituneen liikunnan ja urheilun ulkopuolella.

Organisoituneeseen liikuntaa ja urheiluun kuuluu keskusjärjestöjä, muita liikuntajärjestöjä, lajiliittoja, alue- ja piirijärjestöjä, seuroja, urheiluakatemioita, opistoja ja valmennuskeskuksia. Niitä kaikkia rahoitetaan valtion liikuntabudjetista.

On vähän hämärän peitossa, mikä Olympiakomitean rooli tässä liikuttamiskampanjassa tarkalleen olisi ja millä voimavaroilla se tehtäisiin?

Kyse on jättimäisestä haasteesta, jolla on miljardiluokan vaikutukset.

Näin iso muutos puhuttaa. Urheilun keskusjärjestöjen fuusioiden myötä Olympiakomitean toiminta on jo nykyiselläänkin laajentunut varsin kauas alkuperäisestä tehtävästään suomalaisen huippu-urheilun edistämisestä ja kehittämisestä.

Miten massaliikunta, nuorisoliikunta tai koululiikunta sopivat yhteen puhtaan huippu-urheilun kanssa?

Jos muutos menee läpi, tarkoittaa se väistämättä muutoksia myös muihin Olympiakomitean toiminnan osa-alueisiin, eli huippu-urheiluun ja seuratoimintaan.

Sinällään Olympiakomitean hallituksen esitys ei yllätä. Vapaavuori perusti vuosi sitten lähes koko puheenjohtajakampanjansa liikkumattomuuden ehkäisemiksi.

Paljon puhutussa isossa kuvassa strateginen muutos olisi positiivinen asia. Jokainen ymmärtää liikunnan tärkeyden ja merkityksen. Iso kysymys, miten ja mitä Olympiakomitea voi oikeasti tehdä asiassa?

Suomessa liikuntaa edistää organisoitunut liikuntaväki ja sosiaali- ja terveystoimi hyvin kirjavan joukon voimin. Tahot vetävät vähän eri suuntaan, vaikka maali on yhteinen. Voimavaroja käytetään paljon, mutta yhteistä strategiaa ja selkeitä tavoitteita ei ole. Ollaan isojen asioiden äärellä.

Nykyinen Olympiakomitea syntyi, kun urheilujärjestö Valo – entinen Suomen Liikunta ja Urheilu (SLU) – yhdistyi siihen vuoden alussa 2017. Yhdistäminen herätti arvostelua puolesta ja vastaan. Monet katsoivat, että Olympiakomitea on väärä sana kaikelle touhulle. Suomen Urheilu kuvaisi ilmaisumuotona tehtäväkenttää parhaiten.

Vuonna 2017 tehtiin myös toinen iso yhdistyminen, kun Veikkaus, Fintoto ja Raha-automaattiyhdistys (RAY) pantiin kimppaan. Nimeksi tuli Veikkaus. Sulautumisen yhteydessä käärme luikerteli paratiisiin.

Veikkauksen lotto, vakio ja vedonlyöntikohteet sekä Fintoton totopelit olivat vielä melko viattomia pelejä. RAY:n mukana tulivat peliautomaatit. Sekä laajassa mitassa peliriippuvuus ja rahapeliongelmat.

.

Jos rahapelien yhdistämistä mietittäisiin nyt, lopputulos voisi olla erilainen kuin mihin päädyttiin.

Yhdistäminen on tiettyyn pisteeseen asti hyväksi. Jos yhdistämisen ketju kasvaa liian pitkäksi, toisen pään on vaikea tietää, mitä toisessa päässä tehdään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat