Yhdysvallat suunnittelee jättävänsä diplomaatit pois Pekingin olympialaisista – Myös urheilijoiden boikottia on väläytelty - Urheilu | HS.fi

Yhdysvallat suunnittelee jättävänsä diplomaatit pois Pekingin olympialaisista – Myös urheilijoiden boikottia on väläytelty

The Washington Postin mukaan Yhdysvaltoja edustanee Pekingin olympialaisissa vain urheilijat taustatiimeineen.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden (vas.) tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa etäyhteyden välityksellä 15. marraskuuta 2021.

17.11.2021 12:52

Yhdysvallat suunnittelee diplomaattista boikottia tuleviin Pekingin talviolympialaisiin, kertoo The Washington Post lähteisiinsä vedoten.

Lehden mukaan Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden tai kukaan muu Yhdysvaltojen hallituksen edustaja ei matkustaisi edustamaan maata Kiinan pääkaupungissa järjestettävissä olympialaisissa.

Diplomaattisella boikotilla Yhdysvaltojen kerrotaan haluavan protestoida Kiinan hallituksen ihmisoikeusrikkomuksia vastaan, aiheuttamatta kuitenkaan vahinkoa yhdysvaltalaisille urheilijoille.

The Washington Postin mukaan presidentti Bidenin on tarkoitus hyväksyä boikottiesitys marraskuun aikana.

Yhdysvallat ja 65 muuta valtiota boikotoivat aiemmin vuonna 1980 Moskovan kesäolympialaisia. Tuolloin Afganistanin sodan vuoksi järjestetty boikotti koski myös urheilijoita.

Uutiskanava CNN:n mukaan ehdotus diplomaattisesta boikotista on saanut laajalti kannatusta niin demokraattien kuin republikaanienkin keskuudessa. Osan republikaaneista kerrotaan olevan myös täysboikotin kannalla.

Biden ja Kiinan presidentti Xi Jinping keskustelivat maanantaina etäyhteyden välityksellä. Olympialaiset ei noussut tuossa keskustelussa esille, kertoi lehdistösihteeri Andrew Bates medialle CNN:n mukaan.

Noin kuukausi sitten Kansainvälinen olympiakomitea KOK totesi, ettei se aio puuttua Kiinan ihmisoikeus­kysymyksiin ennen Pekingin talviolympialaisia.

”Emme ole mikään maailman hallitus. Meidän täytyy kunnioittaa olympialaisten isäntämaiden itsenäisyyttä”, sanoi KOK:n australialainen varapuheenjohtaja John Coates, kun häneltä kysyttiin Kiinan uiguurivähemmistöönsä kohdistamasta syrjinnästä.

Lue lisää: KOK ei puutu Kiinan tapaan kohdella uiguuri­vähemmistöään: "Emme ole mikään maailman hallitus”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat