Italialaiset ammattiajajat tekivät pyörällä hidastelun maailmanennätyksen: ajoivat tunnissa 918 metriä - Urheilu | HS.fi

Italialaiset ammatti­ajajat tekivät pyörällä hidastelun maailman­ennätyksen: ajoivat tunnissa 918 metriä

Kyse oli pyörällä ajamisesta mahdollisimman hitaasti ilman, että ottaa jalalla tukea maasta. Pisin matka, joka tunnissa on pyöräilty, on yli 55 kilometriä.

Pyöräilyn hitausennätyksen tekijä Davide Formolo kuvattuna vuonna 2019.

17.11.2021 18:45 | Päivitetty 17.11.2021 23:04

Italialainen huipputason ammattipyöräilijä Davide Formolo on tehnyt hyvin erikoisen, jopa nurinkurisen maailmanennätyksen.

Formolo tavallaan hidasteli eli tasapainoili maantiepyörän päällä tunnin aikana lyhyemmän matkan kuin kukaan muu aikaisemmin.

Ennätys on nyt 918 metriä. Edellinen ennätys oli 1 070 metriä vuodelta 2019 ja Bruno Zanonin nimissä.

Ennätyskokeeseen osallistui myös italialainen ammattipyöräilijä Maria Vittoria Sperotto, joka sai mediatietojen mukaan saman tuloksen kuin Formolo.

Kyse oli siis ajamisesta mahdollisimman hitaasti ilman, että ottaa jalalla tukea maasta. Ennätysajosta julkaistun videon perusteella Formolo ja Sperotto tekivät suorituksensa velodromilla.

Ennätyssuoritus ei vaatinut raakaa kestävyyttä, kuten kilpapyöräily normaalisti, vaan ennemminkin pyörän hallintaa ja tasapainoa.

Tasaisen vauhdin taulukolla kaksikko eteni minuutissa noin 15,3 metriä ja sekunnissa noin 25 senttimetriä.

Vertailun vuoksi: pisimmän matkan tunnissa, 55 kilometriä ja 89 metriä, on ajanut belgialainen ammattipyöräilijä Victor Campenaerts vuonna 2019.

Mäkispesialisti Formolo, 29, on edustanut kaksi viime kautta Arabiemiraatteja kotipaikkanaan pitävää UAE Team Emirates -tallia, jonka tähtikuski on kaksi viimeisintä Ranskan ympäriajoa voittanut slovenialainen Tadej Pogačar.

Formolo oli tämän vuoden Tourilla tärkeä apuajaja Pogačarille.

Formolon uran kohokohtiin kuuluu etappivoitto Italian ympäriajossa vuonna 2015. Hän voitti maantieajossa Italian mestaruuden vuonna 2019.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat