Tamperelainen Minetit hurmasi yleisön ja voitti joukkuevoimistelun maailmanmestaruuden: ”Mahtava fiilis” - Urheilu | HS.fi

Tamperelainen Minetit hurmasi yleisön ja voitti joukkuevoimistelun maailmanmestaruuden: ”Mahtava fiilis”

Espoolainen OVO Team jäi yllättäen ilman mitalia Helsingin MM-kisoissa.

Minettien tunteikas ja vauhdikas joukkuevoimistelu oli yleisön mieleen Helsingin jäähallissa.

21.11. 14:38 | Päivitetty 21.11. 19:24

Melu oli korvia huumaavaa, kun tamperelainen Minetit juhli sunnuntaina täydessä Helsingin jäähallissa kolmatta maailmanmestaruuttaan joukkuevoimistelussa.

Minetit nousi mestaruuteen yleisöön menevällä, tunteikkaalla ja teknisesti vaativalla Kalevala-aiheisella esityksellään.

Minettien kultajoukkueessa voimistelivat Oona Haatanen, Jessica Hakala, Iinu Häkkinen, Laura Kiljunen, Adaliina Niininen, Emmi Nikkilä, Siiri Puuska, Neea Sivill ja Meeriellen Sukari.

Joukkuetta valmentavat Titta Heikkilä ja Teija Kukkala.

Voittajien on helppo hymyillä.

Sunnuntain loppukilpailuun Minetit lähti kärkipaikalta, kun se voitti myös lauantain karsintakisan.

Finaalissa joukkue sai 19,550 pistettä. Karsinnassa pistesaalis oli 19,2. Maailmanmestaruuden ratkaisi loppukilpailun ja karsinnan yhteispisteet 38,750.

Edellisen kerran Minetit juhli maailmanmestaruutta vuonna 2017, silloinkin Helsingissä pidetyissä kisoissa. Joukkue oli mestari myös vuonna 2015. Kaksi vuotta sitten joukkue oli MM-hopealla.

”Tämä mestaruus tuntuu kaikista parhaimmalta. Tämä oli myös ylivoimaisin mestaruutemme kolmesta. Kokoonpanon eteen on tehty paljon töitä kesän aikana, ja kulta oli ainoa tavoite”, Heikkilä sanoi.

Sunnuntain loppukilpailuun Minetit lähti kärkipaikalta, kun se voitti myös lauantain karsintakisan.

Osa Minettien vakiojoukkueen voimistelijoista lopetti kilpailemisen keväällä. Juniorijoukkueesta mukaan nostettiin kaksi alle 18-vuotiasta voimistelijaa.

Lisäapua saatiin jyväskyläläisestä tanssi- ja voimisteluseura Illusionista, josta Mineteissä aloittivat Oona Haatanen, Laura Kiljunen ja Neea Sivil. Haatanen ja Kiljunen olivat MM-kisoissa varavoimistelijoina. Minetit on Tampereen Sisun ja Illusionin yhteistyöjoukkue.

Hopealle jäänyt venäläisjoukkue Madonna hävisi Mineteille 0,250 pistettä (38,500). Toinen venäläisjoukkue Ekspressija oli kolmas (38,350).

”Mahtava fiilis. Mestaruus oli kovan työn tulos. Se ei ollut itsestään selvä. Lauantain karsinnan jälkeen pysyimme rauhallisina ja päätimme, että hoidamme homman. Saatiin hyvä porukka kasaan”, Minettien kapteeni Emmi Nikkilä sanoi.

Nikkilä voimisteli Minettien riveissä jo kolmannen mestaruutensa. Samaan ylsivät Jessica Hakala ja Siiri Puuska.

Minetit nousi mestaruuteen yleisöön menevällä, tunteikkaalla ja teknisesti vaativalla Kalevala-aiheisella esityksellään.

”Ensimmäinen mestaruus tuli puskista ja yllätti. Sen jälkeen nälkä on kasvanut syödessä”, 22-vuotias Nikkilä sanoi.

Monet joukkuevoimistelijat ovat lopettaneet uransa samanikäisinä kuin Nikkilä.

”Hyvä porukka ja kehittyminen kannustavat jatkamaan. Nyt juhlitaan ja pidetään pikku tauko. Sitten mietitään, mitä tehdään seuraavaksi”, Nikkilä vastasi kysymykseen, aikooko hän tavoitella vuoden päästä neljättä mestaruutta.

Eniten joukkuevoimistelun kultamitaleja on kuitenkin Antton Laineella, joka on suunnitellut koreografiat kaikkiaan kymmeneen suomalaiseen kultamitalivoimisteluun.

Helsingin jäähalliin Laine tuli suoraan lentokentältä. Laine oli valmentamassa joukkuevoimistelijoita Kanadassa, eikä hän ollut nähnyt Minettien voittovoimistelua koskaan livenä.

”Enkä nähnyt sitä nytkään. Tulin vain hakemaan mitalia. Täytyy kaivaa jostain video, että näkee”, Laine sanoi.

Suomalaiset ovat voittaneet kaikkiaan yksitoista MM-kultaa vuodesta 2000 lähtien. Lajin ensimmäiset MM-kisat pidettiin silloin Helsingissä.

Laine oli tehnyt Kalevala-aiheisen koreografian jo viime kevääksi, kun MM-kisojen piti olla Italiassa. Pandemian takia kisat siirrettiin Suomeen. Viime vuonna MM-kisoja ei ollut lainkaan.

Kuinka vaikeaa oli myydä Kalevala-aihe nuorille voimistelijoille?

”En ole ikinä myynyt mitään. Voimistelijat tekevät sen, mikä heille annetaan tehtäväksi. En ajatellut asiaa niin, että heidän pitäisi ymmärtää. Ajatuksena oli, että haluan opettaa. Siksi teema meni vähän Ateneumin puolelle”, Laine sanoi.

Kaksi vuotta sitten Minetit voimisteli kultaa Jean Sibeliuksen Finlandian tahdissa. Myös nyt Laine käytti Sibeliuksen musiikkia Tuonelan joutsen ja Kullervo.

”Kalevala-teema oli minulla pitkään mielessä, mutta sitten minulta hävisi aiheeseen liittyvä musiikki ja cd-levy. Sitten löysin nämä Sibeliuksen versiot”, Laine kertoi.

Valmentajan mukaan kokoonpanon eteen on tehty paljon töitä kesän aikana, ja kulta oli joukkueelle ainoa tavoite.

Kokenut espoolainen OVO Team jäi itämaisella teemallaan yllättäen ilman mitalia neljänneksi yhteispistein (38,050).

”Joukkuevoimistelu on arvostelulaji. Täytyy tutkia, miten tuomarit antoivat pisteitä. Teimme kauden parhaan suorituksemme. Sijoitus jäi harmittamaan. Täytyy vaan jatkaa kovaa työtä kohti seuraavia kisoja. Kotiyleisö oli tänään aivan uskomaton”, olarilaisten kapteeni Aurora Kapanen sanoi.

OVO Teamin valmentaja Anneli Laine-Näätänen ei heti sulattanut tuomareiden arvostelua.

”Nautitaan tästä. Minun mielestäni me olimme paras joukkue”, Laine-Näätänen sanoi voimistelijoilleen.

OVO Teamin muut jäsenet olivat Andrea Edman, Greta Hagberg, Aino Handelberg, Ulla Helin, Helmi Härkönen, Tytti Ilvessalo, Olivia Jensen, Angelica Kangas, Karla Kuuskoski, Emilia Kähkönen ja Olivia Soini.

Venäläinen Viktorija voitti nuorten 14–16-vuotiaiden sarjan maailmanmestaruuden ennen Minettien junioreita.

Laine otti tuplakultaa, sillä hän vastasi myös Viktorijan koreografiasta. Nuorten MM-pronssi meni OVO Teamille Espoon Olariin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat