Nelinpelitähti Jean-Julien Rojerin Wimbledon-voitto nostatti kuukausien kohun pikkusaari Curaçaolla - Urheilu | HS.fi

Nelinpelitähti Jean-Julien Rojerin Wimbledon-voitto nostatti kuukausien kohun pikkusaari Curaçaolla

Koronavirus katkaisi pelit olympialaisissa, ja Rojer siirsi tähtäimen Pariisin kesäkisoihin 2024.

Hollantia edustava Jean-Julien Rojer haluaisi vielä pelata Pariisin olympialaisissa.

20.11. 17:06

Curaçaon pienellä saarella syntyneen nelinpelitähden Jean-Julien Rojerin, 40, tennisurassa riittäisi muisteltavaa vaikka kuinka. Hän sanoo kuitenkin Talin haastajaturnauksessa, ettei ole sellainen persoona, joka vain istuu alas ja muistelee menneitä.

Hollantia edustava Rojer lainaa mielellään suosikkiurheilijaansa Tom Bradya, joka lasketaan yhdeksi amerikkalaisen jalkapallon suurimmista. Rojer kertoo Bradyn sanoneen, ettei kukaan mieti maratonilla 36 kilometrin kohdalla, että olenpas minä juossut hyvin. He yrittävät juosta ensin maaliin vähintään yhtä hyvin.

Taliin Rojer tuli, kun halusi pelata vielä tällä viikolla ja hän eteni Harri Heliövaaran kanssa nelinpelin loppuotteluun, jossa tuli lopulta tappio.

Rennon oloinen Rojer suostuu lopulta hieman muistelemaan.

Vuosi 2015 oli mainio. Rojer ja hänen silloinen parinsa Horia Tecau voittivat Wimbledonin nelinpelin. Perään tuli syksyllä vielä ATP:n mestaruusturnauksen pokaali.

Ihan ensin Rojer sanoo, ettei edes nauti nurmella pelaamisesta, vaikka turnaus on hänen mielestään tärkeä, iso ja yksi hienoimmista.

”Se on isoin voittoni. Kaikki haluavat voittaa Wimbledonin, mutta ajattelin, että jos voittaisin jonkin turnauksen, olisiko se sittenkään Wimbledon.”

”Voitto oli siellä uutisissa kuukausia. Olin tienvarsimainoksissa, ja kuvani oli kaikkialla.”

Romanialainen partneri Tecau saa Rojerilta suuret kehut. Tecau pelasi kolme kertaa Wimbledonin loppuottelussa ruotsalaisen Robert Lindstedtin kanssa mutta hävisi joka kerta. Vuodet olivat 2010, 2011 ja 2012.

”Hän oli naurettavan hyvä”, Rojer muistelee Tecaun taitoja nurmella.

”Tiesin, että hän tykkää ruoholla pelaamisesta, joten minun piti vain syöttää hyvin ja hoitaa omat asiani. Hän kannatteli minua koko turnauksen ja oli ottelun paras pelaaja. Minä olin vain mukana.”

Hyvin vaatimaton kommentti pelaajalta, joka on tähän mennessä voittanut urallaan 29 nelinpelin ATP-turnausta ja noussut Curaçaolla kansallissankariksi.

Wimbledon-voitto nousi isoksi uutiseksi Hollannissa, mutta Rojer kuvaa kotisaaren tunnelmaa vielä paljon suuremmaksi.

”Voitto oli siellä uutisissa kuukausia. Olin tienvarsimainoksissa, ja kuvani oli kaikkialla.”

Curaçao sijaitsee hieman pohjoiseen Venezuelasta, ja saarella asuu vain noin 155 000 henkeä.

Rojerin vanhemmat asuvat edelleen Curaçaolla, ja varsinkin heille pojan menestys oli tuntuva. Supermarketissa, ravintolassa, mihin ikinä he menivätkään, puhe kääntyi pojan Wimbledon-mestaruuteen.

”Vanhempani olivat erittäin ylpeitä. Se on kuitenkin hyvin pieni saari, jossa uutiset kulkevat nopeasti. Minäkin olin ylpeä heidän puolestaan.”

Rojer muutti Curaçaolta Floridaan tennisvalmennukseen vain 12-vuotiaana ja jatkoi siitä yliopistoon. Vasta sen jälkeen hän muutti Hollantiin, muttei enää asu siellä vaan Dubaissa.

Kaikki tähtäsi tennikseen, ja siitä korttipinosta löytyi voittava ässä.

Lähellä oli, että Rojer olisi päättänyt uransa tämän vuoden jälkeen – tai niin hän ainakin mietti jossain vaiheessa.

Koronavirus puuttui ikävästi peliin. Rojer pääsi edustamaan Hollantia Tokion olympialaisiin. Turnaus alkoi hyvin, kun hän voitti ensimmäisen ottelunsa parinsa Wesley Koolhofin kanssa.

”Sain positiivisen testituloksen kesken olympialaisten ja jouduin jättämään turnauksen kesken”, Rojer sanoo.

”Kun olin karanteenissa Japanissa, ajattelin, että harjoittelen niin kovaa kuin pystyn voidakseni pelata Pariisin olympialaisissa 2024.”

”Kun lopetan pelaamisen, toivottavasti nautin perheeni ja vanhempieni kanssa, mitä olen saavuttanut.”

Rojer laskee, että seuraaviin kesä­olympialaisiin on alle kolme vuotta. Hän olisi silloin täyttämässä 43.

Ikä on korkea, mutta pelaaminen nelinpelin huipulla on mahdollista. Sijoittuminen, pelin lukeminen ja oikeat lyöntivalinnat ratkaisevat paljon.

”Uskon pystyväni pelaamaan silloin. Se on nyt ykköstavoitteeni, että pelaisin olympialaisiin asti. Sitten voisin kätellä tenniksen ja sanoa, että vietimme hyvää aikaa yhdessä”, Rojer sanoo.

”Kun lopetan pelaamisen, toivottavasti nautin perheeni ja vanhempieni kanssa, mitä olen saavuttanut.”

Toistaiseksi vaimo saa kantaa suurimman vastuun kolmen lapsen kasvattamisesta. Rojer haluaa pelata vielä yhdet olympialaiset.

”Nautin edelleen kilpailemisesta todella paljon.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat