Petteri Wirtanen värvättiin HIFK:n puolustuksen hätäavuksi: ”Olemme sopineet, että jeesaan tarvittaessa” - Urheilu | HS.fi

Petteri Wirtanen värvättiin HIFK:n puolustuksen hätäavuksi: ”Olemme sopineet, että jeesaan tarvittaessa”

HIFK selvisi Lappeenrannassa avauserän keltaisesta myllytyksestä ja vei voittomaalikisan kautta voiton.

Petteri Wirtanen pelaa HIFK:ssa toista kertaa urallaan. Kuva Wirtasen ensimmäiseltä kolmivuotiselta HIFK-ajanjaksolta keväältä 2012.

20.11. 21:36

SaiPa–HIFK 2–3 vl.

Helsingin IFK matkasi itärajalle tietoisena siitä, että se joutuisi Lappeenrannassa kohtaamaan SaiPan ilman useita runkopelaajiaan.

Erityisesti puolustuksen poissaolot johtivat radikaaliin ratkaisuun: punapaitojen ykköspariin oli istutettu puolustavana keskushyökkääjänä tavallisesti tunnettu Petteri Wirtanen.

Wirtasella, 35, on pitkän uransa varrelta aiempaa kokemusta tuurauskeikoista puolustuksessa, joten aivan uppo-oudon tehtävän eteen hän ei Jordan Schmaltzin parina joutunut.

”Olemme sopineet, että jeesaan tarvittaessa sitä osastoa ja yritän tuoda samaa peruspeliä sinne”, Wirtanen kertoi HS:lle sen jälkeen kun IFK oli napannut rangaistuslaukauksilla kahden pisteen arvoisen voiton.

”Omassa pelissä oli sama henki kuin koko joukkueella: alussa oli vaikeampaa, mutta otteet paranivat sen mukaan, mitä pidemmälle peli meni.”

SaiPan otteissa näkyi vahvasti päävalmentaja Pekka Virran kädenjälki. Vahva kiekonhallinta ja pitkät syöttöketjut ovat iskostuneet joukkueen ajatuksiin aivan kuten Virran edelliseen joukkueeseen Lukkoon.

Raumalla nelivuotinen projekti huipentui viime keväänä mestaruuteen. Vaikka Lappeenrannassa prosessi on vielä alkutekijöissään, IFK sai lauantaina kokea avauserässä siinä piilevän potentiaalin.

”[Virran joukkueita] vastaan täytyy pystyä tekemään jatkokarvausta mahdollisimman aggressiivisesti, etteivät he pääse pyörähtelemään takaisin ja hallitsemaan kiekkoa. Se on kovaa luistelutyötä”, Wirtanen kertoi.

”Ekassa erässä se oli meillä vähän vajaata, ja vastustaja pääsi hallitsemaan kiekkoa sekä pitämään painopisteen meidän alueellamme. Sen jälkeen saimme luistelun ja kamppailun sille tasolle, että pystyimme myös paineistamaan. Peli olikin sen jälkeen ihan erinäköistä.”

Ensimmäisellä minuutilla SaiPa hukkasi kaksi vaarallista maalipaikkaa muttei hetkeä myöhemmin enää kolmatta. Kalle Maalahti unohtui toisesta aallosta vapaaksi, ja puolustaja napautti rannelaukauksen ohi IFK-vahti Niilo Halosen.

Maalahden lisäksi myös Oliver Okuliar onnistui ohittamaan avauserässä Halosen. Erätauolta jäälle palasi kuitenkin selvästi ryhdistäytynyt IFK, ja vahva startti johti nopeasti Jordan Schmaltzin kavennusosumaan.

Kauan ei tarvinnut odottaa tasoitustakaan. IFK:n huippuiskuun yltynyt ylivoima hyödynsi heti ensimmäisen tilaisuutensa, kun Juha Jääskä survoi kiekon maalin edustalta verkkoon.

Täysin otteensa hukannut kotijoukkue roikkui hetken aikaa pelissä lähinnä maalivahtinsa Niclas Westerholmin huipputorjuntojen kannattelemana. IFK kuitenkin hukkasi läpiajon toisensa jälkeen, ja päätöserään siirryttiin 2–2-tasatilanteesta.

Westerholmin lisäksi paraatipelastuksia teki virkaveli Halonen toisessa kenttäpäädyssä, joten samoissa numeroissa siirryttiin aina voittomaali­kilpailuun asti. Siinä IFK:n voiton ratkaisivat Jere Innala ja Eetu Koivistoinen, jotka molemmat upottivat kiekon maaliin Westerholmin jalkojen välistä.

Kun kauden ensimmäinen kolmannes on takanapäin, IFK löytyy sarjataulukon ylemmästä keskikastista. Asemia huonontaa syys–lokakuun vaihteen heikko jakso, jonka jälkeen joukkue on päässyt selvästi parempaan vauhtiin.

Lauantain ottelu oli ensimmäinen joukkueiden kahdesta perättäisestä kohtaamisesta. Taistelun toinen osa nähdään keskiviikkona Helsingissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat