Kiinan valtionmedian toimittajat julkaisivat videoita kadonneesta tennistähdestä ravintolaillallisella ja antamassa nimikirjoituksia – videot eivät vakuuta tennisjärjestöä - Urheilu | HS.fi

Kiinan valtion­median toimittajat julkaisivat videoita kadonneesta tennis­tähdestä ravintola­illallisella ja antamassa nimi­kirjoituksia – videot eivät vakuuta tennis­järjestöä

Huippupelaaja Peng Shuain olinpaikasta ei ole varmuutta, eikä videoiden aitoutta ole kyetty varmentamaan. WTA ja kansainvälinen yhteisö vaativat vakuuttavia todisteita tennistähden hyvinvoinnista.

21.11. 7:51 | Päivitetty 21.11. 9:23

Kiinan valtiollinen media on julkaissut useita videoita kadonneeksi epäillystä kiinalaisesta tennispelaajasta Peng Shuaista. Tennistähden olinpaikasta ei ole täyttä varmuutta, eikä videoiden aitoutta ole kyetty varmentamaan.

Valtiollisen Global Times -lehden päätoimittaja julkaisi sunnuntaina Twitterissä videon, jossa Peng vaikuttaa seisovan stadionilla tenniskentän laidalla.

Hänen kerrotaan osallistuneen nuorten tennisturnauksen finaalin avausseremoniaan Pekingissä. Myös tennisottelun järjestäjätaho julkaisi valokuvia, joissa Peng osallistuu avajaisiin.

Kyseessä on Pengin ensimmäinen julkinen esiintymisen hänen katoamisensa jälkeen. Peng katosi syytettyään marraskuun alussa Kiinan entistä varapääministeriä seksuaaliseen tekoon pakottamisesta.

Global Timesin päätoimittajan tilillä julkaistiin aiemmin kaksi videopätkää, joissa Peng muun muassa jutustelee ihmisten kanssa illallisen äärellä.

Toisessa saman lehden toimittajan jakamassa videossa Peng puolestaan jakaa lapsille nimikirjoituksia ja ottaa heidän kanssaan yhteiskuvia.

Lue lisää: Tennis­tähti Peng Shuai katosi Kiinassa – mutta mihin maassa ”kadonneet” ihmiset tarkalleen ottaen joutuvat? Vastaus voi olla mitä vain some­hiljaisuuden ja eristys­sellin välillä

Tennisjärjestö WTA (Women's Tennis Association) on kommentoinut Pengistä julkaistuja videoita kertoen, etteivät ne riitä osoittamaan hänen olevan turvassa tai voivan hyvin.

”On epäselvää, onko hän vapaa tekemään päätöksiä ja toimimaan vapaasti omasta tahdostaan ilman pakottamista tai ulkoista vaikuttamista”, WTA:n johtaja Steve Simon kirjoitti tiedotteessa.

Simon on myös kertonut, ettei usko aiemmin tällä viikolla julkisuuteen tulleen Pengin nimissä kirjoitetun sähköpostin olevan aito.

Peng Shuai kuvattiin vuonna 2017 Kiinan Zhuhaissa pelatussa tennisottelussa.

Kiinan valtiollinen media CGTN julkaisi kuvakaappauksen sähköpostista, jossa annetaan vaikutelma, että Peng peruisi alkuperäiset syytöksensä seksuaaliseen tekoon pakottamisesta.

WTA on vaatinut, että Pengin väittämät selvitetään perusteellisesti, tasapuolisesti, läpinäkyvästi ja sensuroimatta. Perjantaina WTA uhkasi perua Kiinassa pelattavat turnauksena.

Lue lisää: Ammattilais­kiertue WTA uhkaa vetäytyä Kiinasta, ja YK haluaa todisteita Peng Shuain olinpaikasta – ”Tämä osoittaa, että Kiina ei ole ajan tasalla”

Myös Britannia vaati Kiinaa tarjoamaan varmennettavissa olevaa todistusaineistoa tennistähden turvallisuudesta ja olinpaikasta.

Britannian ulkoministeriö painotti, että kaikilla pitäisi olla mahdollisuus avata suunsa väärinkäytöksistä ilman pelkoa seurauksista.

”Kaikki ilmoitukset seksuaaliseen tekoon pakottamisesta tulisi tutkia, missä päin maailmaa tahansa”, ministeriön tiedotteessa jatkettiin.

Perjantaina Yhdysvallat ja YK esittivät samanlaisia vaateita Kiinalle.

”Olisi tärkeä saada todisteet hänen olinpaikastaan ja hyvinvoinnistaan. Toivomme myös, että hänen esittämistään syytöksistä käynnistettäisiin läpinäkyvä tutkinta”, YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston tiedottaja Liz Throssell kertoi medialle perjantaina Genevessä.

Peng, 35, voitti viime vuosikymmenellä nelinpelissä Wimbledonin turnauksen ja Ranskan avoimet.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat