Talin tennisturnaus jäi suomalaisittain laihaksi – palkintopotti nousee silti ensi vuodeksi - Urheilu | HS.fi

Talin tennisturnaus jäi suomalaisittain laihaksi – palkintopotti nousee silti ensi vuodeksi

Ensi vuoden turnausta suunnitellaan marraskuulle, se voisi sopia Emil Ruusuvuorelle.

Slovakian Alex Molčan hankki Talista 80 ATP-pistettä.

21.11. 16:07

Talin tenniksen haastajaturnauksen markkinointi kertoi, että Emil Ruusuvuori pelaisi keskiviikkona. Kisaa ehti mennä yksi päivä, kun tuli tieto, ettei Ruusuvuori pysty pelaamaan.

Vatsalihasvamma esti Ruusuvuoren kilpailemisen ja uusien ATP-pisteiden hankkimisen.

Kun ykköstykki Ruusuvuori joutui jäämään pois, suomalaismenestys jäi kaksinpelissä erittäin laihaksi. Otto Virtanen hävisi ensimmäisellä kierroksella, ja samoin kävi Patrik Niklas-Salmiselle.

Nelinpelitähti Harri Heliövaaran loppuottelupaikka pelasti sen, minkä pystyi.

”Iso harmitus. Otin sen jopa henkilökohtaisesti enkä tiedä miksi”, turnausjohtaja Pekka Mäkelä sanoo HS:lle Ruusuvuoren poisjäännistä.

”Tiedettiin, että keskiviikko oli myynyt hyvin ennakkoon.”

Virtasen ottelu siirtyi keskiviikoksi, ja hän sai pelata lähes täydessä hallissa. Siitä eteenpäin yleisömäärät laskivat, kuten saattoi olettaa.

”Kaikesta huolimatta ollaan tyytyväisiä yleisömäärään.”

Mäkelä sanoo, että Talin turnauksen budjetti on 150 000–170 000 euroa ja yhteistyökumppanit takasivat, ettei sukellusta tullut.

Vaikka suomalaiset juuttuivat ensimmäiselle kierrokselle eikä Tali täyttynyt yhtä päivää lukuun ottamatta, turnaus saa jatkoa. Kolmesta seuraavasta vuodesta on sovittu, mutta merkittävintä on, että potti kasvaa ensi vuodeksi.

Nyt haastajaturnauksessa jaettiin voittajalle 80 pistettä, ja kilpailu kuului sarjaan ATP 80 -turnaukset. Ensi vuonna pelataan ATP 100 -kisa – parhaassa tapauksessa jopa ATP 125 -turnaus.

”Uskoisin, että kaikille tai aika monelle kelpaisi turnauksesta saatavat 100 pistettä tai 125 pistettä”, Mäkelä laskee.

Pelkästään 80 pisteen potti oli niin merkittävä, että kisan voittanut Alex Molčan kipuaa ATP-listalla sijalta 103 peräti 90 parhaan joukkoon. Molčan kukisti loppuottelussa Portugalin kokeneen João Sousan 6–3, 6–2.

Mäkelän nopeiden laskelmien mukaan turnaus jää taloudellisesti voitolle, ja minkälainen potti olisikaan kertynyt, jos Ruusuvuori olisi nähty finaaliviikonloppuna.

”Saamme hyvän pesämunan seuraavaan vuoteen. Tavoitteena on tennisviikko, jossa voisi olla naisten 25 000 dollarin ITF-turnaus ja vaikka junioritkin.”

Anastasia Kulikova menee kovaa ITF-tasolla, ja Laura Hietarantakin on nousussa. Se olisi hyvä syy ja peruste naisten kisalle. Suomalaisillehan me näitä pyrimme järjestämään.”

Ruusuvuori kuuluu ylimmälle tasolle eli ATP-kiertueelle, mutta hänen pistesarakkeeseensa tuovat nostetta myös haastajatason turnaukset.

ATP-turnauksen järjestäminen Helsingissä ei ole ajankohtaista realismia. Silloin Tali kävisi liian pieneksi, kun katsomokapasiteetin pitäisi kasvaa tuhansilla riippumatta siitä, tuleeko yleisöä.

”Tukholmassa pelataan pienimmän tason ATP 250 -kisa, mutta heidänkin budjettinsa on noin kaksi miljoonaa euroa”, Mäkelä muistuttaa turnauksien kokoeroista Taliin verrattuna.

Ensi vuoden tarkat päivämäärät eivät ole vielä tiedossa, mutta kisa ajoittuu marraskuulle.

”Silloin sen olisi oltava, jos Emiliä havittelee mukaan.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat