Taivalkosken tuplavoittaja Krista Pärmäkoski pääsee hyvillä mielin Rukalle, Ristomatti Hakola miesten kisan ykkönen - Urheilu | HS.fi

Taivalkosken tuplavoittaja Krista Pärmäkoski pääsee hyvillä mielin Rukalle, Ristomatti Hakola miesten kisan ykkönen

Krista Pärmäkoski oli vikkelin Suomen cupin vajaalla kympillä.

Krista Pärmäkoski hallitsi Suomen cupin kisoja Taivalkoskella.

21.11. 15:18

Suomen naishiihdon ykkösnimi Krista Pärmäkoski ylsi tuplavoittajaksi Suomen cupin kilpailuissa Taivalkoskella, kun hän lykki lauantain perinteisen sprintin jatkoksi nopeimmin myös sunnuntain vajaan kymmenen kilometrin perinteisen kilpailussa.

Hän kukisti pitkäaikaisen maajoukkuekirittäjänsä Kerttu Niskasen 7,4 sekunnilla.

”Hyvän kisan ’Kepa’ sai aikaan, ja piti tsempata itseä koko ajan. Kovaa piti hiihtää koko ajan”, Pärmäkoski kertoi Ylen televisiolähetyksessä.

Pärmäkoski myönsi, että sprintti painoi vielä.

”Lonkankoukistajat olivat kipeät eilisestä, kun en ole tottunut rykimään noin kovaa.”

Taivalkosken kilpailun pituudeksi ilmoitettiin alun perin kymmenen kilometriä, mutta kilpailussa kierrettiin kolme kolmen kilometrin lenkkiä.

”Stadionilta ensimmäinen nousu oli pisin työpätkä. Siinä oli normaalimatkan hiihtämistä, mutta laskujen jälkeen pikkunyppäleet piti vetää aika lailla täysillä joka kerta ja toivoa, että jaksaa loppuun asti”, voittaja jutteli.

Myös Niskanen oli tyytyväinen siihen, että vauhtia alkaa irrota ennen maailmancupin avausta.

”Melko sähäkkä päivä. Latu oli tosi helppo ja joutui hiihtämään koko ajan kovaa. Ihan ok. Sain vähän nopeampia liikkeitä ennen Rukaa”, Niskanen silmäili tulevaan viikonloppuun.

Viikkoa aiemmin Oloksen perinteisen kympillä Niskanen oli kansainvälisessä seurassa viides. Pärmäkoski latasi vielä paukkuja seuraavan päivän kaudenavaukseen ja voitti vapaan kympin. Niskanen oli neljäs.

”Kunto on kohtalaisen hyvä, mutta suorituskyky ei ole vielä sitä, mitä pitää olla. Oloksella oli hyvät olosuhteet treenata ja harmitti lähteä pois. Suorituskyky tulee esiin kisojen kautta. Jokunen kisa vaaditaan”, Niskanen summasi kauden kahta ensimmäistä viikonloppua.

Pärmäkoskikin lähtee hyvin odotuksin Rukalle, missä perjantain perinteisen sprintin perään hiihdetään lauantaina perinteisen kymppi ja sunnuntaina vapaan kymppi.

”Hyvillä mielin lähden. Suomalaisittain meillä on laittaa sinne kova joukkue. Tulemme näyttämään hyviä suorituksia. Sanoin valmennusjohdolle, että sprintillä aloitan”, Pärmäkoski päätti aprikoinnin siitä, osallistuuko ollenkaan maailmancupin avaavaan sprinttiin.

Sprintterinä tunnettu Katri Lylynperä yllätti sunnuntaina kolmannella sijallaan ja jätti taakseen vapaan spesialisti Riitta-Liisa Roposen sekä normaalimatkojen perinteisen vääntäjän Anne Kyllösen.

”Yllättävän hyvä. Anne tuli kuin tilauksesta ja sain hiihtää hyvässä peesissä. Se oli ratkaisevaa. Peesi auttaa rytminpidossa ja on helpompi hiihtää. Minulla vaikutti olevan liukkaampi suksi kuin Annella, joten sekin auttoi”, Lylynperä iloitsi.

Miesten kisassa Ristomatti Hakola oli nopein 15 kilometrin kilpailussa. Hän päihitti perinteisellä hiihtotavalla Joni Mäen 34,1 sekunnin erolla.

”Kova tempo koko ajan. Jos minulle pitäisi joku rata tehdä, niin kyllä minä tuollaisesta tykkään. Ensimmäiset kolme kierrosta hiihdin käsijarru pohjassa ja kuuntelin väliaikoja. Ekat kierrokset mietin, että menee yllättävän hyvin”, Hakola tuumi Ylen televisiolähetyksessä.

Sunnuntain kärkikaksikko Hakola ja Mäki saavuttivat viime talvena pariviestin MM-hopean ja virittävät kuntoaan ensi viikonlopun Rukan maailmancupiin. Mäki sijoittui lauantaina Taivalkosken sprintissä toiseksi Lauri Vuorisen jälkeen ja uusi kakkossijan normaalimatkan kilpailussa.

”Tuli positiivinen signaali vireestä. En ole niin metsikössä kuin ajattelin, joten helpotti painolastia hartioilla”, sprintin erikoismies Mäki sanoi.

Hakolan harjoituskausi oli rikkonainen, mutta voitto miellytti.

”Ensi viikonloppuna lähden hiihtämään kovaa. Sitten lähdetään tekemään ratkaisuja seuraaviin kilpailuihin. Helmikuun puolivälissä pitäisi olla kunnossa”, Hakola vinkkasi olympialaisten suuntaan.

Perttu Hyvärinen puristi kolmanneksi, mutta jäi voittajasta 57,4 sekuntia. Lauri Lepistö taipui neljänneksi.

Hakola ja Hyvärinen eivät olleet mukana lauantain sprintissä.

”En ollut vielä valmis isoihin valoihin. Nyt olen”, Hakola kuittasi.

Viidentoista kilometrin perinteisen kotimainen valtias Iivo Niskanen ei ollut mukana Taivalkoskella.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat