Urheiluvaikuttaja Tapani Ilkka on kuollut - Urheilu | HS.fi

Urheiluvaikuttaja Tapani Ilkka on kuollut

Tapani Ilkka vaikutti suomalaisessa huippu-urheilussa ja urheilujärjestöissä yli 40 vuotta. Hän oli kuollessaan 80-vuotias.

Tapani Ilkka vastaanotti elämänura -palkinnon tammikuussa pandemian ajan Urheilugaalassa.

22.11. 10:07 | Päivitetty 22.11. 16:20

Olympiakomitean entinen puheenjohtaja Tapani Ilkka on kuollut, kertoo Ilta-sanomat. Asia vahvistettiin lehdelle Ilkan lähipiiristä.

Myös Olympiakomitea kunnioitti sivuillaan merkittävän urheiluvaikuttajan muistoa.

Ilkan kanssa urheilujärjestöissä pitkään työtä tehnyt kansanedustaja Ilkka Kanerva kertoi saaneensa suruviestin maanantaiaamuna.

Kanervan ja Ilkan ystävyys juontaa aina 1970-luvulle asti.

”Hän oli valovoimainen ja voimakastahtoinen, tiesi mitä tehdä ja sai myös aikaiseksi. Hän oli aidosti urheilujohtaja, sellainen josta suomalainen urheiluelämä saa olla kiitollinen”, Kanerva kuvaili STT:lle.

Ilkka täytti elokuussa 80 vuotta. Hän sai lokakuun lopulla vakavan sairauskohtauksen.

Ilkka vaikutti suomalaisessa huippu-urheilussa ja urheilujärjestöissä yli 40 vuotta. Olympiakomitean puheenjohtajana hän toimi peräti neljä kautta, vuodet 1988–2004.

Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtaja Ilkka oli 1983–1990 ja työskenteli Vierumäellä Suomen urheiluopiston rehtorina 1976–2006.

Tapani Ilkka työskenteli Suomen urheiluopiston rehtorina 1976–2006.

Aktiiviurallaan 1960-luvulla Ilkka oli maajoukkuetason aitajuoksija. Valmistuttuaan liikuntakasvatuksen kandidaatiksi Jyväskylän yliopistosta 1966 hän toimi valmentajana seuraavan vuosikymmenen puoliväliin saakka.

Valmentajana hänen huippusaavutuksensa oli Riitta Salinin Euroopan mestaruus 400 metrin juoksussa Roomassa 1974.

Viime tammikuussa Ilkka sai elämänura-palkinnon Urheilugaalassa.

HS tapasi hyväkuntoisen Ilkan kesällä Vierumäellä. HS:n pyyntöön 80-vuotishaastattelusta hän vastasi nauraen ja sanoi antavansa sen vain SUL:n verkkolehdelle. Senkin vanhasta lajirakkaudesta.

”Olen pidättyväinen kannanotoista”, Ilkka sanoi HS:lle.

SUL:n entisen valmennusjohtajan Jarmo Mäkelän pitkässä haastattelussa Ilkka kertoi olevansa tyytyväinen elämäänsä. Yleisurheilua hän sanoi seuraavansa lähinnä televisiosta.

”Toivotan voimia ja intoa edelleen hyvin laajalle suomalaiselle yleisurheilun järjestöväelle. Meillä on hieno laji, jonka hyvinvoinnista on paljon syitä huolehtia”, Ilkka totesi haastattelun lopuksi.

Lue lisää: Urheiluvaikuttaja Tapani Ilkka sai vakavan sairauskohtauksen, ei ole enää hengenvaarassa

Tapani Ilkka (toinen vas.), presidentti Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi Salt Lake Cityn olympialaisten palkintokahveilla vuonna 2002. Selin vasemmalla Janne Lahtela ja oikealla Matti Hautamäki.

Tapani Ilkka valittiin vuonna 2000 uudelleen Olympiakomitean puheenjohtajaksi.

Tapani vuonna 1983.

Juoksija Ari Salin (vas.) ja valmentaja Tapani Ilkka vuonna 1971.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat