KOK:n Emma Terho keskusteli kadonneena olleen Peng Shuain kanssa: ”Ei voi sanoa, että nyt voi huokaista helpotuksesta” - Urheilu | HS.fi

KOK:n Emma Terho keskusteli kadonneena olleen Peng Shuain kanssa: ”Ei voi sanoa, että nyt voi huokaista helpotuksesta”

Emma Terho kuvaili HS:lle videokeskustelua Peng Shuain kanssa ja sanoi, että oli helpottavaa nähdä kiinalaisurheilija.

Emma Terho valittiin Tokion olympialaisissa Kansainvälisen olympiakomitean urheilijakomission puheenjohtajaksi.

22.11. 11:28 | Päivitetty 22.11. 12:03

Kansainvälisen Olympiakomitean urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho puhui videopuhelussa kiinalaisen tennispelaajan Peng Shuain kanssa sunnuntaina. KOK antoi sunnuntaina puhelusta tiedotteen, mutta nyt Terho kertoo HS:lle tarkemmin puhelun sisällöstä.

Peng katosi julkisuudesta pian sen jälkeen, kun hän oli syyttänyt Kiinan entistä varapääministeriä pakottamisesta seksiin.

Terhon mukaan huoli Pengistä oli kasvanut kovaksi niiden viikkojen aikana, kun urheilija oli kateissa.

”Halusimme saada jonkinlaisen varmistuksen siitä, että hän on kunnossa. Kiinan olympiakomitea auttoi järjestämään puhelua”, Terho sanoo.

Videopuhelussa olivat KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach, Terho, KOK:n kiinalainen jäsen Li Lingwei ja Peng Shuai. Keskustelu käytiin englanniksi.

”Tämä oli ensimmäinen askel, jossa oli tarkoituksena saada suoraa kuvaa siitä, että hän on kunnossa. Halusimme saada varmistuksen myös siitä, että yhteys jatkuisi”, Terho kertoo.

”Ideaalitilanteessa emme olisi pelkästään videokuvan varassa, vaan kasvotusten, jolloin voimme varmistua siitä, että tilanne on autenttinen.”

Keskustelu oli epämuodollinen.

”Ainakin hänen reaktionsa olivat spontaaneja. Keskustelu ei ainakaan edennyt siten, että hänellä olisi käsikirjoitettua vastauslistaa. Hän puhuu englantia, mutta varmaan hänen olisi helpompi puhua täysin omalla kielellään.”

Terhon mukaan Pengin kommenteista tai toiminnasta ei saanut sellaista kuvaa, että tämä olisi ollut tiukasti valvottuna.

”Tietenkään emme voi tietää, mitä puhelun aikana muuten tapahtui. Hän vaikutti sellaiselta, että hän pystyi spontaanisti reagoimaan.”

”Hän kertoi olevansa Pekingissä kotonaan perheensä kanssa. Hän sanoi käyneensä ja voivansa käydä ystäviensä kanssa ulkona. Se oli oikeastaan se, mitä hän puhelussa kertoi. Tärkein asia oli nähdä hänet ja saada varmistus hänen tilastaan.”

Keskusteluyhteys jatkuu. Ensimmäisessä keskustelussa ei vielä puhuttu Pengin esittämistä syytöksistä.

”Selvä on, että häntä täytyy seurata jatkossa.”

Terho sanoi, että KOK halusi ilmaista huolensa Pengille.

”Helpotti nähdä, että hän on kunnossa. Ei voi sanoa, että nyt voi huokaista helpotuksesta. Tapahtumaketju ja hänen katoamisensa oli huolestuttavaa.”

”Hänen esittämänsä syytökset ovat sellaisia, että niitä ei voi lakaista maton alle. Mutta on pidettävä myös huolta siitä, että selvityksissä hänen turvallisuutensa on taattu.”

Terho sanoo haluavansa tavata Pengin kasvotusten ja Terhon mielestä hänen on myös syytä olla tapaamisessa.

”Sovimme, että hänellä on mahdollisuus pyytää apua ja saada sitä haluamallaan tavalla ja haluamanaan aikana. Ehdotimme tapaamista kasvotusten viimeistään Pekingin olympialaisten aikana. Hän suhtautui siihen myönteisesti.”

”Siihen olen tyytyväinen, että varmistus hänen tilanteestaan saatiin.”

Pengin tapauksesta on tulossa Kiinalle myös seurauksia, sillä naisten tenniksen ammattilaiskiertue WTA on uhannut vetäytyä Kiinasta.

Peng, 35, voitti viime vuosikymmenellä nelinpelissä Wimbledonin turnauksen ja Ranskan avoimet.

Peng Shuai on yltänyt kaksinpelin maailmanlistalla korkeimmillaan sijalle 14.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat