Kiina jatkoi Peng Shuain sensurointia: CNN:n keskustelu pelaajasta katkaistiin heti alkuunsa - Urheilu | HS.fi

Kiina jatkoi Peng Shuain sensurointia: CNN:n keskustelu pelaajasta katkaistiin heti alkuunsa

Naisten ammattilaistenniksen kattojärjestö WTA ei vakuuttunut KOK:n videopuhelusta Pengin kanssa.

Peng Shuai on ollut Kiinan tenniksen ykköspelaaja.

23.11. 9:57 | Päivitetty 23.11. 10:53

Vain vuorokausi ehti kulua Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) videopuhelusta kiinalaisen tennistähden Peng Shuain kanssa, kun Kiina jatkoi pelaajaan liittyvää sensuroimista.

Yhdysvaltalaisen CNN-uutiskanavan lähetykset näkyvät myös Kiinassa, mutta maanantaina noin viiden minuutin ajaksi lähetys katkesi ja ruutuun tuli teksti: ”Ei signaalia”. Asiasta kertoo muun muassa Expressen.

Tuon viiden minuutin ajan CNN:n lähetyksessä keskusteltiin Pengistä ja erityisesti videosta, jonka Kiinan valtion media oli julkaissut. Videolla Peng istuu ravintolassa ystäviensä ja valmentajiensa kanssa.

”Tämä ei vakuuta, että Peng Shuai on vapaa”, naisten ammattilaistenniksen WTA:n toimitusjohtaja Steven Simon sanoi CNN:n lähetyksessä.

Kiina on aiemmin sensuroinut ja poistanut Pengin sosiaalisen median kirjoituksia.

WTA ei ole myöskään vakuuttunut KOK:n videopuhelusta, johon osallistui myös KOK:n urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho.

”Video ei lievitä tai käsittele WTA:n huolta hänen [Pengin] hyvinvoinnistaan ja mahdollisuudesta kommunikoida ilman sensuuria ja pelkoa”, WTA totesi lausunnossaan BBC:n mukaan.

”Tämä video ei muuta vaatimustamme suorittaa täydellinen, oikeudenmukainen ja avoin tutkimus ilman sensuuria hänen väitteistään seksuaalisesta ahdistelusta. Tämä oli jo alkuperäinen huolemme.”

Peng katosi julkisuudesta pian sen jälkeen, kun hän oli syyttänyt Kiinan entistä varapääministeriä pakottamisesta seksiin.

Urheilun oikeudenmukaisuuden puolesta kamppaileva Global Athlete -järjestö arvosteli vielä voimakkaammin KOK:ta. Sen mukaan videopuhelu teeskentelee, että mitään seksuaalista häirintää ei tapahtunut ja että pelaaja ei olisi ollut kateissa kaksi viikkoa.

Peng Shuain kanssa videolla keskustellut Terho sanoi HS:lle, että Pengin kommenteista tai toiminnasta ei saanut sellaista kuvaa, että tämä olisi ollut tiukasti valvottuna.

”Tietenkään emme voi tietää, mitä puhelun aikana muuten tapahtui. Hän vaikutti sellaiselta, että hän pystyi spontaanisti reagoimaan”, Terho totesi.

”Hänen esittämänsä syytökset ovat sellaisia, että niitä ei voi lakaista maton alle. Mutta on pidettävä myös huolta siitä, että selvityksissä hänen turvallisuutensa on taattu.”

Myös Kiina kommentoi tiistaina Pengin tilanteen saamaa julkisuutta.

”Joidenkin ihmisten pitäisi lopettaa tahallinen ja ilkeä hypettäminen puhumattakaan asian politisoimisesta”, Kiinan ulkomisteriön tiedottaja Zhao Lijian totesi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Juttua täydennetty 23.11.2021 kello 10.25: Lisätty Kiinan ulkoministeriön tiedottajan kommentti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat