AP: Qatar vakoili Fifaa entisen CIA-upseerin avulla - Urheilu | HS.fi

AP: Qatar vakoili Fifaa entisen CIA-upseerin avulla

Qatar tavoitteli vakoilun avulla etulyöntiasemaa vuoden 2022 MM-kisahakuun. Entisen CIA-upseerin työ öljyvaltion hyväksi jatkui myös seuraavina vuosina.

Siirtotyöläiset rakentavat jalkapallon MM-kisoille hulppeat puitteet Qatariin, mutta kisojen rakennusprojektissa on paljastunut vuosien mittaan paljon puutteita.

23.11. 17:36

Jalkapallon MM-kisoja vuonna 2022 isännöivä Qatar on käyttänyt Yhdysvaltain keskus­tiedustelu­palvelun CIA:n entistä upseeria vakoillakseen Kansainvälistä jalkapalloliittoa (Fifa) ennen MM-kisahakua.

Asiasta kertoi uutistoimisto AP tiistaina.

AP selvitti tutkimustensa avulla, että entinen CIA-upseeri Kevin Chalker vakoili korkean tason jalkapallo­viranomaisiksi kutsuttuja ihmisiä vuosien ajan.

Qatar tavoitteli vakoilun avulla etulyöntiasemaa MM-kisojen valinta­prosessissa muun muassa Yhdysvaltoja ja Australiaa vastaan. Vuoden 2022 MM-kisaisäntä valittiin joulukuussa vuonna 2010, ja Qatar voitti viimeisellä äänestyskierroksella nimenomaan Yhdysvallat.

Etelä-Korea, Japani ja Australia putosivat aiemmilla äänestyskierroksilla.

Chalker jatkoi työskentelyään Qatarille myös seuraavina vuosina. Hän muun muassa piti silmällä öljyvaltion kriitikkoja jalkapallo­maailmassa.

Tämä on AP:n mukaan osa trendiä, jossa Yhdysvaltain entiset tiedusteluviranomaiset työskentelevät ulkomaisille hallituksille. Toiminta maissa, joissa on kyseenalainen ihmisoikeus­tilanne, huolestuttaa virkahenkilöitä Washingtonissa.

”Persianlahden rahaa virtaa paljon Washingtonin kautta. Kiusausten määrä on valtava, ja se sotkee amerikkalaiset asioihin, joihin meidän ei pitäisi sotkeutua”, demokraattien kongressiedustaja Tom Malinowski sanoo AP:lle.

Selvitykset osoittavat, että Qatar ei jättänyt kisahaussa mitään sattuman varaan. Valvontaan kuuluivat muun muassa valokuvaajat, jotka pääsivät seuraamaan läheltä kilpailevien maiden hakuprosesseja ja asiakirjoja.

Lisäksi työntekijät etsivät ainakin yhden Fifan korkea-arvoisen virkamiehen matkapuhelin­lokeja ennen MM-kisaisännän äänestystä.

AP kertoo Chalkerin yrityksen Global Risk Advisorsin kuvailleen eräässä vuoden 2014 asiakirjassa projektia, jonka vähimmäis­budjetiksi oli esitetty 387 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli noin 340 miljoonaa euroa yhdeksän vuoden aikana.

On epäselvää, kuinka paljon qatarilaiset lopulta maksoivat yhtiölle.

Epäselvää on myös Chalkerin työn laajuus Qatarissa. AP kertoo tarkastelleensa useita Global Risk Advisorsin vuosina 2014–2017 ehdottamia projekteja, eivätkä kaikki ehdotukset liity pelkästään jalkapallon MM-kisoihin.

Eräs projekti lupasi tallentaa Qatarissa työskentelevien siirtolaisten henkilökohtaiset ja biometriset tiedot. Toisessa projektissa suunniteltiin kuvauslennokkien käyttämistä satamien ja rajojen sekä siirtotyöläisten keskusten valvonnassa.

Viisi vuotta CIA:ssa työskennellyt Chalker on sanonut edustajansa antamassa tiedotteessa, että hän tai hänen yrityksensä eivät koskaan ryhtyisi laittomaan valvontaan.

Chalker kieltäytyi AP:n haastattelupyynnöstä ja tarkentavista kysymyksistä hänen työhönsä liittyen. Lisäksi hän väitti joidenkin AP:n tarkastamien asiakirjojen olevan väärennettyjä.

AP kertoo tehneensä useita toimenpiteitä asiakirjojen aitouden selvittämiseksi. Chalker ei toimittanut uutistoimistolle todisteita oman kantansa tueksi.

Qatarin hallinnon viranomaiset eivät vastanneet AP:n haastattelupyyntöön. Fifan edustajat kieltäytyivät kommentoimasta asiaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat