Pääkaupunkiseudulla pääsee jo hiihtämään – Espoon Oittaalla latu avattiin tiistaina iltapäivällä, ennuste lupaa hiihtäjille hyviä säitä - Urheilu | HS.fi

Pääkaupunki­seudulla pääsee jo hiihtämään – Espoon Oittaalla latu avattiin tiistaina iltapäivällä, ennuste lupaa hiihtäjille hyviä säitä

Vantaan Hakunilassa levitetään parhaillaan lunta ladulle.

Espoon Oittaalla avattiin hiihtolatu tiistaina iltapäivällä. Kuva Oittaalta viime talvelta.

23.11. 18:44 | Päivitetty 23.11. 21:28

Hiihtokausi alkoi pääkaupunkiseudulla tiistaina iltapäivällä, kun Espoon Oittaalla avattiin noin 700 metrin mittainen latu.

”Saimme tuossa kello 14 aikoihin ladun auki. Se on ihan täysleveä latu, ja molempia [hiihtotapoja] pystyy hiihtämään”, Espoon ulkoliikunta­päällikkö Petri Forsman kertoo.

Ladulla on Forsmanin mukaan lunta keskimäärin 30–40 senttiä. Lumipatjan paksuus vaihtelee 30 sentin ja metrin välillä.

”Mehän teemme sillä tavalla, että ammumme lumitykillä hiihtoladulle suoraan kasoja, ja sitten kun lunta on työnnetty niistä kasoista leveäksi, niin tarkkaa määrää on vähän vaikea sanoa.”

Keskiviikkoaamun sääennuste lupaa hyvää hiihdon harrastajille. Mikäli pakkanen kiristyy odotetusti perjantaista alkaen ja pakkasjaksoa olisi luvassa viikoksi eteenpäin, saadaan Oittaan latuja pidennettyä Forsmanin mukaan huomattavan paljon.

”Ja aika nopeastikin, jos siellä oikeasti ollaan neljän ja seitsemän asteen välissä. Ne ovat ihan hyvät pakkaslukemat verrattuna tähän, millä me nyt teimme tämän alun. Siinä tulee lunta ihan eri malliin”, hän lisää.

Forsman ei vielä ole varma, päästäänkö lumen tykittäminen aloittamaan myös Leppä­vaarassa, mutta ainakin Oittaalla latuverkosto kasvaa pikku hiljaa.

”Seuraavaksi varmaan 1,3 kilometriä, niin tulee iso nousu siihen lisää. Sitten lähdetään jatkamaan ulkoilukeskuksen ja niityn suuntaan, ja tehdään niitä kunto­hiihtäjille sopivia lisäbaanoja sinne”, Forsman kertoo.

Vantaalla lunta on tykitetty sekä Hakunilassa että Petikossa. Liikuntapaikkamestari Juha Savolainen kertoo, että lunta levitetään parhaillaan ladulla Hakunilassa.

”Pojat rupesivat ajamaan lunta sinne. Hakunilassa saatu lumi levitetään, että saadaan lisää tilaa kasalle, kun se lupaa kuitenkin viikonlopuksi pakkasta”, hän sanoo.

Lunta on tykitetty jo monena yönä.

”Meillä on Suomen cupin kisat tammikuussa, niin teemme varman päälle, että lumet säilyisivät sinne”, Savolainen kertoo. Kisat käydään 18.–19. tammikuuta.

”Kyllähän mekin saisimme noilla lumilla kilometrin auki, jos ei tarvitsisi säästää.”

Latutilanne kertoo Facebook-sivuillaan, että hiihdettäviä ulkolatuja oli tiistaina iltapäivällä auki 45 paikkakunnalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat