Squashin MM-kisoista tuli pelinappula: Malesia kieltäytyy päästämästä Israelin urheilijoita maahan - Urheilu | HS.fi

Squashin MM-kisoista tuli pelinappula: Malesia kieltäytyy päästämästä Israelin urheilijoita maahan

Israelin squashliitto on valmis viemään asian Urheilun kansainvälisen vetoomus­tuomioistuimen käsittelyyn.

25.11. 9:59

Joulukuussa järjestettävien squashin MM-joukkuekilpailujen ympärille on kehkeytynyt kansainvälinen kiista.

Turnaus järjestetään Malesiassa, joka ei ole suostunut myöntämään maahan pääsemiseen vaadittavia viisumeita Israelin joukkueen jäsenille, kertoo uutistoimisto AFP.

Muslimienemmistöisellä Malesialla ja juutalaisten kansallisvaltiolla Israelilla ei ole lainkaan diplomaattisia suhteita. Kyseessä ei ole myöskään ensimmäinen kerta, kun Malesia pyrkii estämään israelilais­urheilijoiden pääsyn maahan.

Kansainvälinen squashliitto WSF on ollut yhteyksissä Malesian kansallisen liiton kanssa. WSF toivoi, että asiaan löydetään ”reilu ja käytännöllinen ratkaisu”.

”WSF on sitoutunut kaikille avoimiin MM-kisoihin, joihin kaikki jäsenmaat ovat tervetulleita osallistumaan halutessaan”, kerrottiin liiton AFP:lle lähettämässä lausunnossa.

Israelin squashliitto aikoo AFP:n mukaan olla tarvittaessa yhteydessä Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen, mikäli WSF ei saa ongelmaa ratkaistua.

On harmi, että he sotkevat urheilun politiikkaan”, Israelin squashliiton puheenjohtaja Aviv Bushinsky sanoi AFP:lle.

”Ne, jotka sulkevat silmänsä – kaikki maat jotka osallistuvat ja antavat tällaisen tapahtua – mahdollistavat rasismin ja syrjinnän urheilussa”, Bushinsky kritisoi.

MM-joukkuekilpailu oli alun perin tarkoitus järjestää Uudessa-Seelannissa. Se siirrettiin aiemmin tänä vuonna kuitenkin Malesiaan Uuden-Seelannin koronapandemiaan liittyvien matkustusrajoitusten vuoksi.

Malesian laki ei salli Israelin passilla matkustavien saapuvan maahan. Malesialla on aiempaa historiaa myös israelilaisurheilijoiden hyljeksinnästä, kertoo AFP.

Vuonna 2019 maalta vietiin parauinnin MM-kisojen järjestämisoikeus, kun israelilaisten uimareiden pääsy maahan uhattiin evätä. Neljää vuotta aiemmin israelilaiset purjelautailijat eivät päässeet maahan Langkawin saariryhmällä pidettyyn kilpailuun.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat