Kaisa Mäkäräinen jätti lajiinsa valtavan aukon – näillä keinoilla päävalmentaja yrittää täyttää sen - Urheilu | HS.fi

Kaisa Mäkäräinen jätti lajiinsa valtavan aukon – näillä keinoilla päävalmentaja yrittää täyttää sen

Suomen joukkueen ykkösurheilijat Mari Eder ja Tero Seppälä vaihtoivat valmentajaa täksi kaudeksi. Miesten viestivauhti oli viime kaudella parasta sitten vuoden 2002.

Mari Eder ampumahiihdon MM-kisojen pikamatkalla Sloveniassa helmikuussa 2021.

26.11. 12:12

Suomalaisilla ampumahiihtäjillä riittää kurottavaa lauantaina alkavassa maailmancupissa.

Viime kaudella suomalaiset saivat yhteensä 375 maailmancupin pistettä. Edelliskaudella 2019–2020 pisteitä ropisi 912. Vuodessa pudotusta oli siis 537 pistettä.

Hurjaa pudotusta selittää, että Kaisa Mäkäräinen lopetti uransa koronakeväänä 2020. Mäkäräisen jälkeen lajiin jäi musta aukko, joka oli odotettavissa.

Aukon täyttäminen voi kestää pitkään, kun kansainvälinen kilpailu koko ajan vain kiristyy. Ampumahiihto on suosittua Norjassa, Ruotsissa, Saksassa, Venäjällä ja monessa Keski-Euroopan maassa.

”Minulla on sellainen reppu, että sinne voidaan panna vaikka piste kerrallaan. En lupaa, että koko piste-ero saadaan kurottua kiinni tällä kaudella”, päävalmentaja Jonne Kähkönen kertoo etäyhteydellä Östersundissa, jossa kilpaillaan kaikkiaan kymmenen maailmancupin kisaa viikonloppuna ja ensi viikolla.

Vaikka pistepotti oli laiha, miesten tason nousu on huomioitava. Edellisvuosiin verrattuna suomalaismiesten kiintiö cupissa nousi kolmesta neljään urheilijaan. Naisten pysyi neljässä.

Miesten taso nousi näkyi erityisesti viestituloksissa. Miehet pääsivät kolme kertaa kymppisakkiin. Lisäksi tuli yksi top-10 -sijoitus sekaviestissä ja pariviestissä, joka ei ole olympiamatka.

”Miesten viestien tulokset olivat parasta sitten vuoden 2002. Viestit osoittavat, että meillä on potentiaalia. Se ei ole turhaa uhoamista. Onnistumisen kautta saadaan myös yksittäisiä pistesijoja. Odotan mielenkiinnolla, miten joukkue pärjää”, Kähkönen sanoo.

Kähkönen ja naisten valmentaja Aku Moilanen korostavat, että maajoukkueen tähtäin on Pekingin olympiakisoissa helmikuussa 2022.

Päävalmentaja Jonne Kähkönen odottaa mielenkiinnolla, miten suomalaiset ampumahiihtäjät saavat muunnettua hyvin menneet harjoitukset kisamenestykseen.

Maailmancup alkaa lauantaina Ruotsissa normaalimatkan kilpailuilla, jossa jokainen hutilaukaus tuo minuutin lisää loppuaikaan.

Vuosi sitten Tuomas Harjula oli vastaavassa 20 kilometrin kisassa Kontiolahdella neljästoista, joka jäi hänen koko kauden parhaaksi sijoituksekseen.

Östersundissa hän pyrkii vähintään samaan.

”En ole ympyröinyt yksittäistä kisaa. Minulla ei ole varsinaista päämatkaa. Mielelläni pärjäisin kaikilla matkoilla”, Harjula sanoo.

Toisen kerran Harjula pääsi maailmancupin pisteille vasta helmikuussa Pokljukassa, jossa hän oli takaa-ajossa 27:s. Cupin kokonaispisteissä hän oli 63:s.

”Harjoituskausi on ollut vaikea. Heinäkuun kokeilu alppimajassa ei toiminut minun kohdallani. Syksystä asti on sitten mennyt paremmin. Vaikeudet kasvattivat henkisesti”, Harjula kertoo.

Kaksi kautta sitten vain Tero Seppälä ylsi suomalaismiehistä maailmancupin pisteille. Viime kaudella hän sai Harjulan lisäksi seurakseen Olli Hiidensalon.

Yksittäisissä kisoissa Seppälä ja Hiidensalo olivat parhaimmillaan sprintissä Hochenfilzenissä. Seppälä oli 16. ja Hiidensalo 18:s.

Seppälä kertoo tehneensä isoja muutoksia harjoitteluunsa. Kontiolahdella häntä on valmentanut ”vanha kettu” Anatoli Hovantsev, jolla on pitkä kokemus valmentamisesta Venäjällä ja Suomessa.

”Ammuntaa ja lihaskestävyyttä on kehitetty paljon. Treenit ovat menneet kevyemmin kuin keväästä. Kisavauhdista ei vielä tiedä”, Seppälä sanoo.

Suomen neljäs miesurheilija maailmancupin avauksessa on Heikki Laitinen, joka oli kesällä ensi kertaa maajoukkueen leireillä.

Tero Seppälä MM-ladulla Sloveniassa helmikuussa.

Suomen ykkösurheilija viime kaudella oli Mari Eder. Hän toi valtaosan Suomen naisten pisteistä (103). Vain Suvi Minkkinen (24) pääsi Ederin kanssa pisteille.

Myös Eder vaihtoi täksi kaudeksi valmentajaa. Nyt Ederiä valmentaa itävaltalainen Reinhard Gösweiner.

Harjoittelussa on kiinnitetty paljon rytmitykseen; levon ja kuormituksen määrään, jotta elimistö kestäisi treeniä.

”Edellisvuosina olen treenannut lähes 900 tuntia. Kroppa ylikuormittui, ja minusta tuntui, että piippuun jäi aika paljon varaa. Nyt olen saanut olla terveenä, mutta näillä kilsoilla on parempi puhua tekojen kautta. Ollaan hiljaa, saadaan kalaa”, Eder antaa kummelimaisen vastauksen nykykunnostaan.

Suomen kaksi muuta naisurheilijaa Östersundissa ovat Erika Jänkä ja Nastassia Kinnunen, joka niin ikään harjoitteli kesällä ensi kertaa maajoukkueen mukana.

Valkovenäläissyntyinen Kinnunen (o.s. Dubarezava) sai Suomen edustusoikeuden alkuvuodesta. Suomen kansalaisuuden hän sai jo marraskuussa 2020.

Lue lisää: Nastassia Kinnunen vaihtoi Valko-Venäjän edustusasun Suomen väreihin: ”Olin todella iloinen, että löysin uuden ampumahiihtoperheen”

”On parempi treenata joukossa kuin yksin”, sanoo Kinnunen, joka oli viime kaudella parhaimmillaan 44. sprinttimatkalla Nove Mestossa. Sijoitus ei riittänyt maailmancupin pisteille, joita saa matkan 40 parasta.

Monta kertaa on nähty, kuinka yllätyksellinen laji ampumahiihto on. Palkintosijoista kamppailee 20–30 urheilijaa, jopa enemmän.

Norjalaiset voittivat viime kaudella lähes kaiken maailmancupissa: miesten ja naisten yksilöcupit, miesten viestin, sekaviestin ja pariviestin kokonaiskilpailut. Vain naisten viesticup päättyi Ruotsin voittoon.

Jatkuuko Norjan voittokulku tällä kaudella?

”Ihmettelisin, jos norjalaiset panevat viime kaudesta vielä pykälän lisää. Lajiin mahtuu aina yllättäjiä. Uskon, että kärki tasoittuu”, Kähkönen sanoo.

Ampumahiihdon maailmancup alkaa lauantaina Östersundissa naisten ja miesten normaalimatkojen kilpailuilla. Naisten 15 kilometrin kisa alkaa kello 12.45 ja miesten 20 kilometrin kisa kello 16. TV2.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat