Iivo Niskanen kommentoi Norjan nuorien naishiihtäjien laajaa syömishäiriöongelmaa: ”Kuulostaa pelottavalta” - Urheilu | HS.fi

Iivo Niskanen kommentoi Norjan nuorien naishiihtäjien laajaa syömishäiriö­ongelmaa: ”Kuulostaa pelottavalta”

Myös Sami Jauhojärvi kommentoi norjalaismedialle julkaistuja tutkimustuloksia.

Iivo Niskanen kilpailee viikonloppuna maailmancupin avauksessa Rukalla.

26.11. 9:49

Norjan hurjan hiihtomenestyksen taustalta on löytynyt laihduttamista, erikoisia ruokavalioita ja syömishäiriöitä.

Norjalainen Dagbladet on syksyn aikana julkaissut aiheesta useita juttuja, joissa on kerrottu muun muassa 16–19-vuotiaiden naishiihtäjien lisääntyneistä syömishäiriöistä ja takavuosina tapahtuneesta suoranaisesta pakottamisesta laihduttamiseen.

Nyt Dagbladet on kysynyt asiasta kommentteja suomalaisilta hiihdon olympiavoittajilta Iivo Niskaselta ja Sami Jauhojärveltä.

”En osaa sanoa mitään, kun tuollaisia lukuja esitetään. Kuulostaa pelottavalta”, Niskanen toteaa.

”Rumia lukuja. Tämä ei ole ollenkaan hyvä asia.”

Dagbladetin mukaan syömishäiriöt ovat kasvaneet noin kymmenen prosenttiyksikköä vuodesta 2016, jolloin psykologi Ingvild Pettersen teki oman tutkimuksensa.

Dagbladetin mukaan heidän oman kyselynsä tulokset ovat vertailukelpoisia Pettersenin tutkimukseen, vaikka menetelmät jonkin verran poikkeavat.

Pettersenin tutkimuksessa 18,7 prosenttia nuorista naishiihtäjistä ja -ampumahiihtäjistä sairasti syömishäiriötä. Dagbladetin kyselyssä luku oli 29 prosenttia.

Jauhojärvi toteaa, että luvut ovat hälyttäviä.

”On todella sääli, että hieno urheilulajimme sisältää tällaisia terveysongelmia näin laajasti”, Jauhojärvi totesi.

Jauhojärvi myös toteaa, että hän ei kannata painoindeksin seuraamista. Painoindeksin seuraaminen on noussut vahvasti esille Dagbladetin tekemissä jutuissa. Painoindeksi eli BMI lasketaan painon ja pituuden perusteella.

”BMI ei ole riittävän hyvä metodi määrittelemään, onko urheilija terve vai ei. Maailmancupissa hiihtävät ovat aikuisia ja heidän pitäisi itse päättää painostaan ja kehostaan”, Jauhojärvi toteaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat