Johanna Matintalo oli Rukan sprintin paras yleishiihtäjä ja ilmoittautui ehdolle olympialaisten sprinttiviestiin - Urheilu | HS.fi

Johanna Matintalo oli Rukan sprintin paras yleishiihtäjä ja ilmoittautui ehdolle olympialaisten sprinttiviestiin

Maajoukkueen valmentajan Ville Oksasen mukaan potentiaalisen mitalilajin valinnat tehdään loppuvaiheen näyttöjen perusteella.

Johanna Matintalo (vas) ja Katri Lylynperä osoittivat vauhtinsa kauden avauskisassa.

26.11. 12:25 | Päivitetty 26.11. 17:14

Ruka

Hiihdon sprinttiviestit ovat Pekingin olympialaisissa Suomen potentiaalisimpia mitalilajeja, koska tällä kertaa ne hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla.

Lähtökohtaisesti kovimmat ehdokkaat muodostamaan naisten kaksikon ovat Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen, joka on lajin hopeamitalisti Sotšin olympiakisoista (2014).

Kun valinnat todennäköisesti tehdään entiseen malliin painottaen kestävyysominaisuuksia, Johanna Matintalo antoi perjantaina vankan näytön valmentajille.

Matintalo sijoittui maailmancupin aloittaneessa sprintissä (p) neljänneksi, joka on hänelle uran paras mc-sijoitus.

Matintalo oli kilpailun paras yleishiihtäjä, sillä kärkikolmikko, Ruotsin Maja Dahlqvist ja Johanna Hagström sekä Norjan Maiken Caspersen Falla, ovat puhtaita sprinttereitä.

”Periaatteessa meillä on maailmancupissa kaksi pertsan sprinttiä ennen olympialaisia. Puolet näytöistä on jo annettu. Koen, että ei tämä huonokaan näyttö ollut”, hyvää mieltä puhkunut Matintalo sanoi.

Naisten maajoukkueen valmentaja Ville Oksanen iloitsi siitä, että finaaliin jaksoi jopa kaksi suomalaista. Matintalon lisäksi mainioon suoritukseen ylsi viidenneksi sijoittunut Katri Lylynperä.

”Totta kai nämä ovat mahtavia näyttöjä siitä, että urheilijat ovat hyvässä kunnossa, mutta ei tämän perusteella lähdetä vielä sitä pariviestiä rakentamaan”, sanoi Oksanen, joka on myös Matintalon henkilökohtainen valmentaja.

Oksanen totesi, että jopa viisi urheilijaa taistelee paikasta sprinttiviestiin. Hän laski Pärmäkosken, Niskasen, Matintalon ja Lylynperän lisäksi viisikkoon Rukalla välieriin selviytyneen Jasmi Joensuun.

”Kisoissa sitten nähdään viimeistään, missä kunnossa ollaan.”

Käytännössä tämä tarkoittaa, että valinnat tehdään viime tingassa olympialaisissa perinteisellä hiihdettävän kympin kisan ja pitkän viestin perinteisen osuuksien perusteella. Ne kilpailut hiihdetään olympialaisissa ennen sprinttiviestiä.

”Krista ja Kerttu ovat todella potentiaalisia pariviestiin, se on ihan selvä”, Oksanen sanoi.

Viime vuoden MM-kisojen sprintissä Matintalo oli karsinnan kolmanneksi nopein, mutta kaatui puolivälieränsä johtopaikalla radan viimeisessä laskussa.

Sen sijaan Lylynperä eteni välieriin ja sijoittui kahdeksanneksi. Rukalla hän antoi viitteitä siitä, että taso on noussut entisestään.

”Yllätyin siitä, että menin finaaliin asti. Tavoittelin välieräpaikkaa. Sekä sprintti- että kestävyyskunto ovat parhaita, mitä minulla on ollut tähän mennessä. MM-kisoissa sain itselleni tärkeän merkin siitä, että en ole niin huono kuin viime kausi oli muilta osin. Silloin oli haastavaa löytää itsestäkin sitä uskoa, että pystyn parempaan. Oli koko ajan sellaista alisuorittamista”, Lylynperä sanoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat