Iivo Niskanen juhli neljättä voittoaan Rukalla ja muisteli huumorilla taannoin epäonnistunutta takaa-ajoa: ”Piti olla rankkari tyhjään maaliin” - Urheilu | HS.fi

Iivo Niskanen juhli neljättä voittoaan Rukalla ja muisteli huumorilla taannoin epäonnistunutta takaa-ajoa: ”Piti olla rankkari tyhjään maaliin”

Niskanen lähtee johdossa sunnuntaina vapaalla hiihdettävään takaa-ajoon.

Iivo Niskanen huudatti Rukan runsaslukuista yleisöä 16 asteen pakkasessa.

27.11.2021 12:32 | Päivitetty 27.11.2021 18:32

Ruka

Iivo Niskasella on takanaan runsaat sata kilpailua hiihdon maailmancupissa, mutta sunnuntaina hän on ennen kokemattomassa tilanteessa.

Ja se on täysin itse aiheutettua.

Niskanen starttaa Kuusamon Rukalla johdossa 15 kilometrin takaa-ajokilpailuun (v), ja johtoasema on hänelle ensimmäinen kerta tällä tasolla.

Kärkipaikka on seurausta siitä, että Niskanen voitti lauantaina bravuurikilpailunsa, väliaikalähtöisen 15 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla.

Tämä oli neljäs kerta, kun Niskanen voitti saman kilpailun Rukalla. Kaikkiaan hänellä on kuusi mc-voittoa. Muut kaksi ovat Lahdesta ja Viron Otepäästä.

Kilpailu oli Niskasella täysin hallinnassa. Hän repäisi kolmella ensimmäisellä kilometrillä kahdeksan sekunnin eron venäläiskolmikkoon ja johti kilpailua 10–15 sekunnilla useimmissa väliaikapisteissä.

Toiseksi sijoittunut Venäjän Aleksei Tšervotkin hävisi lopulta kahdeksan ja kahden viime kauden mahtimies Aleksandr Bolšunov 14 sekuntia.

Maaliintulon jälkeen Niskanen huudatti ja lämmitti tuttuun tapaansa 16 asteen pakkasessa värjötellyttä runsaslukuista yleisöä.

Kansainvälisen hiihtoliiton haastattelussa Niskanen totesi, että ”ei olisi voinut paremmin mennä”.

”Tietysti kiva aloittaa kausi tällä tavalla. Ei ollut mitään ongelmia. Ihan hyvä avaus, ja totta kai kohtalaisen hyvässä tilassa pääsi hiihtämään. Pystyi hiihtämään rauhallisin miettein, kun kuuli väliaikoja. Vaikka muutama kova kaveri tuli takaa, tilanne oli koko ajan hallussa”, Niskanen sanoi suomalaismedialle.

Niskanen kertoi yllättyneensä, että pakkaskeli oli niin liukas. Hänen voittoaikansa oli vähän päälle 33 minuuttia.

”Ladut olivat osittain jopa jääliipalla. Olisi voinut kuvitella, että tulee tosi hidas keli.”

Tämä sama kilpailu on ollut Niskaselle aina tärkeä ensimmäinen todellinen mittari, miten harjoituskausi on onnistunut. Helmikuun olympialaisissa se on hänen pääkilpailunsa.

Toki Niskanen tiesi, että tilanne oli hyvä. Sen perusteella, että Muonion Oloksella hän jätti vähintään kertaalleen taakseen kaikki ne viisi venäläistä, jotka nyt sijoittuivat kahdeksan parhaan joukkoon.

Lue lisää: Iivo Niskanen hylkäsi norjalais­mallisen harjoittelun ja palasi ”omaan sapluunaan” – nyt on kova hinku onnistua

”Tämä ei ollut mikään ylisuoritus, mutta kiva, että se palkitsee tällä tavalla. Hankalan kauden jälkeen on kiva voittaa. Onhan tämä ollut tiedossa, kun sai kesällä tasapainotettua tilanteen. Oma vireystila on vakaa. Kun tilanne on hanskassa, sen pitää sellaista ollakin. ”

Niskasen aikaisemmat voitot Rukalla ovat vuosilta 2014, 2016 ja 2019.

”Harmi, että ei ole kuutta voittoa. Pari kertaa on jäänyt vähän jossiteltavaa. Tämä on ollut hyvä paikka yleensäkin”, Niskanen sanoi ja viittasi siihen, että hän on jäänyt tällä samalla matkalla myös kolmanneksi ja viidenneksi.

Sunnuntain takaa-ajoon lähdetään lauantain kisan aikaeroilla. Niskasta lähtee jahtaamaan 8–29 sekunnin päässä viisi venäläistä ja kaksi norjalaista.

”Ero on sen verran pieni, että ehkä siinä tulee tiukkaa otatusta, mutta täytyy analysoida tarkemmin. Kuten olen sanonut, niin en ole niin paljon keskittynyt skeittiin, mutta kohtalaisia avauksia tuli Oloksella. Halusin vielä viime viikonloppuna hiihtää siellä sen toisen vapaan kisan, että olisi valmiuksia huomiseen.”

Niskasen uran aikana näitä ”vanhan ajan” takaa-ajoja on ollut maailmancupissa harvakseltaan.

Niskanen muisteli huumorilla toissa talven kilpailua Nove Mestossa, jossa hän pääsi perinteisellä hiihdettyyn takaa-ajoon toisena.

”Sen piti olla rankkari tyhjään maaliin, ja olin viides. Hyviä tilanteita on ollut ennenkin, eikä ole helppoja.”

Norjan supertähti Johannes Høsflot Klæbo ei yllättynyt Niskasen voitosta.

”Hän oli vahva, kuten normaalistikin. Se oli vaikuttavaa. Hän on ollut kova viime viikkoina. Tiesimme kaikki, että hän on vahva, mutta ei se ollut mikään suuri varoitus Pekingiä ajatellen”, yhdeksänneksi kauden toisessa kilpailussaan sijoittunut Klæbo sanoi.

Miehet, 15 km (p): 1) Iivo Niskanen Suomi 33.08,6, 2) Aleksei Tshervotkin Venäjä 8,3 sekuntia jäljessä, 3) Aleksandr Bolshunov Venäjä –14,1, 4) Erik Valnes Norja –15,2, 5) Sergei Ustjugov Venäjä –21,1, 6) Ilja Semikov Venäjä –26, 7) Emil Iversen Norja –28,9, 8) Ivan Jakimushkin Venäjä –29,5, 9) Johannes Hösflot Kläbo Norja –41,7, 10) Paal Golberg Norja –45,7. Muut suomalaiset: 26) Remi Lindholm –1.34,3, 28) Perttu Hyvärinen –1.35, 34) Lauri Lepistö –1.48,7, 44) Ville Ahonen Suomi –2.06,8, 45) Lauri Vuorinen –2.08,0, 49) Arsi Ruuskanen –2.19,4, 50) Alexander Ståhlberg –2.20,0, 61) Juuso Haarala –2.44,8, 64) Juuso Mäkelä –2.51,6. Ristomatti Hakola keskeytti.

Maailmancupin pistetilanne: 1) Kläbo 119, 2) Valnes 118, 3) Terentjev 115, 4) Niskanen 100, 5) Tshervotkin 80, 6) Richard Jouve Ranska. Muut suomalaiset: 12) Joni Mäki 42, 26) Lauri Mannila ja Lauri Vuorinen 16, 34) Verneri Suhonen 11, 36) Hakola 10, 37) Niilo Moilanen 9, 39) Haarala 8, 44) Lindholm 5, 49) Hyvärinen 3.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat