Ella Junnila ja Kristiina Mäkelä leireilevät koronan koettelemassa Etelä-Afrikassa - Urheilu | HS.fi

Ella Junnila ja Kristiina Mäkelä leireilevät koronan koettelemassa Etelä-Afrikassa

SUL:n Tuomo Salonen ei hätkähdä Etelä-Afrikassa majailevan yleisurheilujoukkueen puolesta.

Kristiina Mäkelä ja muut Suomen yleisurheilijat ovat pysyneet hyvin erossa muista ihmisistä.

28.11.2021 13:00

Suomalaisten yleisurheilijoiden oltavat harjoitusleirillä Etelä-Afrikassa on Urheiluliiton (SUL) mukaan turvattu.

SUL:n huippu-urheilun valmennuspäällikön Tuomo Salosen mukaan Etelä-Afrikasta leviämään lähteneestä koronaviruksen omikronmuunnoksesta saatuja tietoja on seurattu ja seurataan aktiivisesti.

Urheilijoita, huoltajia ja joukkueen johdon jäseniä on Etelä-Afrikan Potchefstroomissa yhteensä 13. Sosiaalisen median perusteella leirillä ovat ainakin korkeushyppääjä Ella Junnila ja kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä.

”Seuraamme tilannetta tarkasti ja pyrimme kaikin tavoin välttämään kontaktia muiden kuin oman joukkueen jäsenten kanssa”, Salonen kertoo SUL:n tiedotteessa.

Suomalaisten majapaikkana on oma talo, joten majoituksissa tai ruokailuissa joukkueen jäsenten ei tarvitse kohdata ulkopuolisia.

”Harjoittelusta suurin osa tapahtuu täällä ulkotiloissa, jossa kontaktien välttäminen on helppoa. Paikalla on ylipäätään kohtuullisen vähän kansainvälisiä urheilijoita. Paikalliset eivät käytä samoja harjoituspaikkoja. Luonnollisesti käytössä ovat myös tutut toimet käsihygienian ja maskien käyttämisen suhteen”, Salonen kertoo.

Omikronmuunnostapauksia on toistaiseksi todettu Britanniassa, Saksassa, Italiassa ja Tshekissä. Tanskassa epäillään löytyneen virusmuunnosta kahdelta matkustajalta.

Lue lisää: Omikron­tapauksia useissa maissa, Etelä-Afrikasta Suomeen tulleet oireettomat matkustajat odottavat testi­tuloksia – Tämä uudesta korona­muunnoksesta tiedetään

Euroopan komissio on suositellut EU-maille eteläisestä Afrikasta tulevan lentoliikenteen pysäyttämistä. Salosen mukaan suomalaisurheilijat ovat pääsemässä harjoitusleiriltä kotiin aiottujen suunnitelmien mukaan.

”Urheilijat pyritään saamaan Suomeen lentoyhteyksien sallimassa rytmissä. Toistaiseksi urheilijoiden lentojen suhteen ei ole tullut tietoa, että olisi ongelmia”, Salonen sanoo.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Etelä-Afrikasta saapuville tehdään Helsinki-Vantaan lentoasemalla pakollinen terveystarkastus.

Edellisen kahden viikon aikana eteläisen Afrikan maissa olleet matkustajat on lauantaista lähtien ohjattu koronatesteihin ja määrätty karanteeniin.

”Leiriltä palaavat on ohjeistettu seuraamaan ja noudattamaan viranomaisten ohjeistuksia testaukseen ja kontaktien välttämiseen liittyen”, Salonen sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat