Lionel Messin valinta maailman parhaaksi nosti esiin tutun kiistakapulan - Urheilu | HS.fi

Lionel Messin valinta maailman parhaaksi nosti esiin tutun kiistakapulan

Messi vei seitsemännen Kultaisen pallonsa niukalla äänierolla ennen Robert Lewandowskia. Ratkaisevaksi nousi maajoukkuemenestys, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Jan Vilén.

Lionel Messi ja tuttu pysti.

30.11.2021 8:21

Argentiinalainen Lionel Messi valittiin maanantai-iltana jälleen maailman parhaaksi mies­jalka­palloilijaksi.

Messi pokkasi France Football -lehden arvostetun Kultaisen pallon (Ballon d’Or) jo seitsemännen kerran Pariisissa järjestetyssä juhla­gaalassa. Näin hän otti listan kärjessä jo kahden pallon eron Manchester Unitedin Cristiano Ronaldoon.

Messin valinta on monena aiempana vuonna ollut verrattain yksi­mielinen, mutta tällä kertaa ykkös­suosikki monien papereissa oli Bayern Münchenin Robert Lewandowski.

Puolan maajoukkuehyökkääjä jäi kuitenkin äänestyksessä toiseksi, mutta sai pientä lohdutusta uudesta palkinnosta, joka myönnettiin parhaalle maalintekijälle.

Äänestys kärkiehdokkaiden kesken oli varsin tasainen. Messi sai 613 ääntä, Lewandowski 580, ja Chelsean italialainen keskikenttäpelaaja Jorginho 460 ääntä.

Jo ennen valintaa kaksikon järjestys aiheutti runsaasti keskustelua, ja tuloksen ratkettua alkoi omien näkökulmien entistä tiukempi puolustaminen.

Väittely kiteytyi pitkälti samaan asiaan kuin monesti aiemmin: joukkuemenestyksen merkitys yksilöiden välisessä vertailussa.

Messi pelasi viime kaudella Barcelonassa ja siirtyi kesällä Ranskaan Paris Saint-Germainiin.

Barcelona ei voittanut viime kaudella mitään suurta, ainoastaan Espanjan cupin. Messi voitti liigan maalikuninkuuden 30 maalilla.

Lewandowski voitti Bayernissa Saksan mestaruuden ja seurajoukkueiden maailmanmestaruuden. Lisäksi hän teki uuden Bundesliigan maaliennätyksen viimeisteltyään peräti 41 osumaa.

Ratkaisevaksi näyttääkin nousevan maajoukkue­menestys, mutta sekään ei aina riitä.

Messi johdatti Argentiinan ensimmäiseen isoon voittoon vuosikymmeniin, kun joukkue juhli Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen Copa American voittoa. Messi valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Lewandowski teki kolme maalia kesän EM-kisoissa, mutta Puola jäi siitä huolimatta alkulohkon jumboksi.

Kultainen pallo on aiemminkin seurannut maajoukkue­menestystä.

Vuonna 2018 Kroatian MM-hopea siivitti Luka Modricin voittajaksi ohi Cristiano Ronaldon ja Ranskan Antoine Griezmannin. Vuonna 2016 EM-kulta oli viimeinen silaus Ronaldon neljännelle Kultaiselle pallolle.

Miksei Jorginho sitten vienyt voittoa tällä kertaa?

Keskikenttäpelaaja voitti Mestarien liigan Chelseassa ja Euroopan mestaruuden Italian paidassa. Miehen otteista puuttuvat kuitenkin näyttävät harhautukset ja taiturimaiset maalit, mikä selittänee kolmossijaa.

Messi on usein saanut kritiikkiä maajoukkue­menestyksen puutteesta, mutta tällä kertaa juuri tuo menestys nosti hänet ykköseksi.

Onko sitten mitään järkeä verrata joukkuemenestystä, kun kyseessä on parhaan pelaajan palkinto?

On ja ei.

Joukkuelajissa joukkueen menestystä ei voi ohittaa. Maailman parhaan pelaajan pitää pystyä johdattamaan joukkueensa johonkin titteliin.

Tilastot eivät kuitenkaan kerro kaikkea. Messin taituruus ja kyky luoda tyhjästä tilanteita itselleen ja muille on jotain, mitä hänen kilpailijoillaan ei ole.

Maalintekijänä Lewandowski on ollut kaksi kautta ylivertainen, ja monena muuna vuonna se olisi riittänyt kirkkaasti kimaltelevaan palloon. Nyt kaapin täytteeksi tuli vain lohdutuspalkinto.

Oikaisu 1.12. kello 8.55: Barcelona voitti viime kaudella Espanjan cupin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat