Suomi nujersi Ruotsin ottelussa, joka huokui tunnelmaa ja vihanpitoa: ”Olihan se häijyä” - Urheilu | HS.fi

Suomi nujersi Ruotsin ottelussa, joka huokui tunnelmaa ja vihanpitoa: ”Olihan se häijyä”

Finaalipariksi jälleen kerran miesten MM-salibandyssä uumoillut Suomi ja Ruotsi pelasivat kiihkeän ottelun jo alkulohkossa.

Suomen kakkoskentän laitahyökkääjä Ville Lastikka tuuletti maalia yhdessä Mikko Leikkasen (vas.) ja Peter Kotilaisen (kesk.) kanssa.

4.12.2021 20:56 | Päivitetty 5.12.2021 0:57

Suomi–Ruotsi 7–3

Vaikka avajaispäivä oli jo perjantaina, saatiin Helsingissä pelattava salibandyn miesten MM-turnaus toden teolla vauhtiin lauantai-iltana.

Helppojen avauspelien jälkeen Suomi ja Ruotsi, kaksi suurinta lajijättiä ja mestarisuosikkia, kohtasivat A-lohkon huippukamppailussa. Se ei vielä aivan täyttänyt Helsingin jäähallin lehtereitä mutta pääsi kuitenkin jo suhteellisen lähelle, 7 120 katsojaan.

Vaikka kyse oli vasta lohkopelistä, näkyi arvoturnauksen ja lähes täyden areenan mainion tunnelman tuoma ekstralataus tunteen, fyysisen pelin ja toistuvan nahistelun muodossa.

Taistelussa lopulta pidemmän korren veti Suomi, jolle jäähallin yleisö taputti viimeisen peliminuutin ajan seisaaltaan.

”Yleisö oli hienosti mukana, ja saimme sen tunnetilan vietyä hyvin tuonne kentällekin. Oli todella siisti ilta pelata”, totesi Suomen sankariksi hattutempullaan noussut Ville Lastikka ottelun jälkeen.

Maamme ja Du gamla, du fria kuultiin asiaankuuluvaan tapaan ennen ottelun alkua.

Pallo karkasi rangaistuslaukauksen viimeisessä sivuttaissiirrossa Kim Nilssonilta, eikä Lassi Torisevalta vaadittu edes torjuntaa.

Ruotsi-otteluissa, finnkampeneissa, on oma hienoutensa lajissa kuin lajissa, mutta erityisesti salibandyssä kyseessä on todellinen hegemoniakamppailu. Joukkueet ja pelaajat ovat toisilleen ärsyttävänkin tuttuja.

”Kyllähän se niin on. Jo nyt saatetaan hakea asetelmia siihen, jos satumme jatkossa kohtaamaan. Tällaisia nämä pelit ovat tupanneet olemaan”, Lastikka totesi.

Ottelun erotuomaritkin joutuivat tiukille heti ensimmäisessä erässä.

Kevin Haglund työnsi Tatu Väänäsen päin Lassi Torisevaa, mistä seurasi torikokous. Lopulta jäähylle joutuivat Ruotsin Ludwig Persson, mutta myös Oskari Heikkilä ja Tatu Väänänen väkivaltaisuuden vuoksi.

Haglund sen sijaan sai luikkia kaikessa rauhassa vaihtopenkille.

”Ymmärrän, että suomalaiset kävivät kuumana Haglundille, joka ajoi tilanteessa maalivahdin ja puolustajan yli”,Ruotsin yleisradion SVT:n kommentaattori Mattias Samulelsson sanoi.

”Voimme ehkä tiivistää siten, että olihan se häijyä.”

Ruotsalainen salibandyhahmo Martin Olofsson puolestaan sanoi, että tuollaista Suomen ja Ruotsin kohtaamisen pitää ollakin: kovaa ja rankkaa.

”Sitä paitsi suomalainen yleisö tykkäsi siitä”, hän arveli.

Suomen päävalmentaja Petteri Nykky sanoi puolestaan ottelun olleen sen verran vauhdikas, että kaikki kentällä olijat eivät pysyneet mukana kyydissä.

Eemeli Salin (oik.) ja Emil Johansson (vas.) kamppailevat pallosta.

Suomen Nico Salo oli kärhämöimässä Robin Nilsberthin (numero 27) ja muun Ruotsin joukkueen kanssa Ruotsin vaihtoaition edustalla.

Ruotsi aloitti vahvasti, ja Kim Nilsson pääsi heti toisella minuutilla suorittamaan rangaistuslaukausta. Pallo kuitenkin karkasi tähtihyökkääjältä ratkaisevalla hetkellä.

Pian avausmaalin iskikin kotijoukkue Ville Lastikan luvattoman helposti Jon Hedlundin näppien ohi livenneellä kaukovedolla. Ruotsi vastasi osumalla vielä kauempaa, joskin erinomaisen maski­pelaamisen avittamana.

Seuraavaksi oli taas Lastikan vuoro osua, ja ensimmäiselle erätauolle mentiin 2–1-tilanteessa.

”Ensimmäisessä maalissa en kieltämättä lähtenyt laukomaan maalintekoaikeissa vaan halusin kokeilla miten kaveri oli hereillä", Lastikka kertasi.

Toisessa erässä molemmat joukkueet saivat aikaan hyviä maalipaikkoja, mutta tilanne pysyi sitkeästi muuttumattomana. Viimein ajassa 32.48 paluupallo tippui maalin edustalla Kevin Haglundin ulottuville, ja hän sivalsi pelin tasoihin.

Suomen kakkoskentän laitahyökkääjä Ville Lastikka oli ottelun hahmo hattutempullaan ja komealla maalisyötöllään.

Ruotsin maalivahdilla Jon Hedlundilla oli hankaluuksia

Ottelu näytti etenevän päätöserään tasatilanteessa, kunnes Sami Johansson kanttasi oikealta keskustaan ja millintarkka veto upposi tolpan kautta maaliin. Erinomainen osoitus siitä, miksi Johansson on voittanut kaksi viimeisintä F-liigan maalikuninkuutta.

Noin vartti ennen loppua Suomen kaksi ensimmäistä maalia tehnyt Lastikka kunnostautui vaihteeksi tarjoilijana. Loistavasta poikittaissyötöstä puolustaja Mikko Leikkasella oli helppo työ ohittaa maalivahti Hedlund.

Tobias Gustafsson kavensi vajaat kuusi minuuttia ennen täyttä aikaa tilanteeksi 4–3. Yltiöaggressiivinen tasoituksen haku kuitenkin kostautui pian, kun Eemeli Salin löi rystypuolelta ottelulle lopullisen ratkaisun. Loppunumeroita vielä kaunistelivat tyhjään maaliin Lastikka, joka sai samalla täyteen hattutemppunsa, sekä Salin.

Eemeli Salin tuuletti maalia.

”Pystyimme puolustamaan fiksusti, kun olimme köysissä, ja viimeistelimme tehokkaasti, kun oli paikka. Siinä oli meidän ydinasiamme tänään”, Lastikka summasi.

Suomi kohtaa heti sunnuntaina viimeisessä alkulohko-ottelussaan Latvian.

”Jokainen hetki kotikisoissa on erityinen. Ei tarvitse erityisesti kaivella mitään latausta”, Lastikka totesi heikomman vastustajan kohtaamisesta heti huippumittelön perään.

Suomen joukkueen tunnelmia pelin jälkeen.

Yleisöä kotikisoissa.

Ruotsin Kim Nilsson (numerolla 7) ja muu Ruotsin joukkue pelin jälkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat