Maailman parhaaksi valittu Kim Nilsson johtaa Ruotsin illalla Suomen kimppuun – ”He tulevat vihaamaan meitä” - Urheilu | HS.fi

Maailman parhaaksi valittu Kim Nilsson johtaa Ruotsin illalla Suomen kimppuun – ”He tulevat vihaamaan meitä”

Ruotsilla on joukkueessaan neljä pelaajaa salibandyn maailman parhaiden listalta, Suomella kaksi.

Ruotsin Kim Nilsson (vas.) ja Suomen Nico Salo taistelivat pallosta Tšekin Plzeňissä 15. lokakuuta 2021 pelatussa maaottelussa.

4.12.2021 16:19

Ruotsalainen salibandylehti Innebandy­magazinet on vuodesta 2005 lähtien valinnut maailman parhaan pelaajan, mikä on lajin oma vastine esimerkiksi jalkapallon Ballon d’Orille.

Maailman parhaan pelaajan valitseminen on oikeastaan aina subjektiivista. Toisaalta valinta osuu suurella todennäköisyydellä ainakin yhteen maailman absoluuttisista huipuista.

Viimeisin maailman parhaaksi miespelaajaksi valittu on ruotsalainen hyökkääjätähti Kim Nilsson, jolle valinta oli uran toinen. Edellisen kerran Nilsson valittiin ykköseksi vuonna 2014.

Nilsson on myös yksi Ruotsin tärkeimmistä pelaajista, kun lajin synnyinmaa yrittää Helsingissä palata miesten kisojen kultakantaan kahden perättäisen finaalitappion jälkeen.

Seuratasolla Kalmarsundissa pelaava Nilsson sanoi työskennelleensä todella maailman huipulle pääsemisekseen ja siellä pysyäkseen.

”En jätä mitään sattuman varaan. Olen tarkka kaikista yksityiskohdista, ja se on tärkeää parhaaseen suoritukseen yltämiseksi”, Nilsson kertoi Innebandymagazinetille.

”Tällainen palkinto motivoi minua entisestään pysymään huipulla.”

Lehti perusteli sittemmin 33 vuotta täyttäneen, 193-senttisen Nilssonin valintaa muun muassa tämän pelinopeudella ja viimeistelytaidolla kovassakin vauhdissa.

Nilssonin seurana miesten kymmenen parhaan listalla oli kolme ruotsalaispelaajaa vuonna 2020. Puolustaja Emil Johansson oli kolmas, toinen pakki Tobias Gustafsson kuudes ja hyökkääjä Alexander Galante Carlström yhdeksäs.

He kaikki kuuluvat myös Helsingissä olevaan joukkueeseen. Johansson on valittu maailman parhaaksi vuonna 2019, Galante Carlström puolestaan vuosina 2016 ja 2017.

Suomalaisia listalle mahtui kaikkiaan kolme. Nico Salo oli heti Nilssonin jälkeen toinen, Sami Johansson viides, ja MM-kisat loukkaantumisen jälkeen väliin jättävä Krister Savonen kahdeksas. Hyökkääjät Salo ja Johansson sekä puolustaja Savonen edustavat kaikki seuratasolla Classicia.

Lue lisää: Krister Savosen MM-unelma jäi haaveeksi aivotärähdyksen takia: ”Vaikeaa aikaa tämä on ollut”

Kaikki lajin neljä suurta maata olivat edustettuna kärkikymmenikössä. Sveitsiläisistä maalivahti Pascal Meier oli neljäs ja hyökkääjä Jan Zaugg kymmenes. Tšekiltä listalle mahtui puolestaan seitsemänneksi nostettu hyökkääjä Matěj Jendrišák.

Entinen kapteeni Jendrišák ei ole edustamassa maataan Helsingissä. Hän on yksi useista pelaajista, jotka ovat kieltäytyneet pelaamasta maajoukkueessa epäluottamus­lauseena Tšekin päävalmentajana keväästä 2017 lähtien toimineelle Petri Kettuselle.

“Niin kauan kuin Kettunen on päävalmentajana, en aio pelata maajoukkueessa”, Jendrišák totesi Östgöta Correspondentenille alkuvuodesta 2020.

HS julkaisi Kettusen syntymäpäivähaastattelun vuonna 2020.

Ruotsi on irronnut käynnissä olevissa kisoissa telineistä hieman kankeasti, sillä Latvia oli joukkueiden avausottelussa 1–0-johdossa vielä kymmenen minuutin jälkeen.

Joukkueiden tasoero osoittautui silti lopulta odotetun suureksi, sillä keltapaidat ottivat 11–1-voiton. Nilsson aloitti turnauksen maltillisesti yhdellä maalilla ja maalisyötöllä.

Latvia oli Ruotsille kuitenkin lähinnä lämmittelyä, samalla tavoin kuin Tanska oli Suomelle. Molemmissa leireissä katseet oli käännetty jo perjantaina keskinäiseen kohtaamiseen.

”Ottelussa on varmasti kunnolla yleisöä. Se tuo sopivaa ekstraa”, Nilsson intoili uutistoimisto TT:n haastattelussa.

”He tulevat vihaamaan meitä”, sanoi Ruotsin avainpuolustajiin lukeutuva Robin Nilsberth turnauksen alla Dagens Nyheterille.

Suomi–Ruotsi Helsingin jäähallissa kello 18.55 alkaen. Yle näyttää ottelun suorana lähetyksenä TV2:lla ja Areenassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat