Kiina uhkailee Yhdysvaltoja olympialaisten diplomaattisen boikotin vuoksi: ”He saavat maksaa” - Urheilu | HS.fi

Kiina uhkailee Yhdysvaltoja olympialaisten diplomaattisen boikotin vuoksi: ”He saavat maksaa”

Yhdysvaltojen boikotin syy on Kiinan ihmisoikeustilanne ja vähemmistöjä sortava politiikka.

Yhdysvaltojen presidenttiä Joe Bidenia ei nähdä Pekingin olympialaisten katsomossa.

7.12.2021 11:48

Kiina ei ole ottanut kovin suopeasti vastaan tietoa, että Yhdysvallat ei lähetä hallintonsa edustajia Pekingin talviolympialaisiin helmikuussa. Yhdysvallat vahvisti diplomaattisen boikottinsa maanantaina.

Kiina ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan, että ”Yhdysvallat saa maksaa” boikotistaan.

Yhdysvaltojen boikotin syy on Kiinan ihmisoikeustilanne ja vähemmistöjä sortava politiikka.

”Bidenin hallinto ei lähetä diplomaattista tai virallista edustusta Pekingin olympialaisiin tai paralympialaisiin Xinjiangin maakunnassa tapahtuvan kansanmurhan, ihmisyyttä vastaan tehtyjen rikosten sekä muiden ihmisoikeusrikkomusten takia”, Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki kertoi maanantaina.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian kehotti tiistaina lehdistötilaisuudessa toimittajia ”pysymään kuulolla”.

”Yhdysvaltojen yritys sekaantua Pekingin talviolympialaisiin lähtee ideologisista ennakkoluuloista, jotka perustuvat valheisiin ja huhuihin”, Zhao sanoi.

”Olympialaiset eivät ole poliittisen manipulaation näyttämö”, hän lisäsi, muttei vihjannut, millaisia toimia Kiina suunnittelee.

Yhdysvaltojen on Jen Psakin mukaan pakko reagoida tilanteeseen, koska muuten sen katsottaisiin suhtautuvan uiguureja ja muita muslimivähemmistöjä räikeästi sortavan Kiinan järjestämiin olympialaisiin kuten normaaliin liiketoimintaan.

Yhdysvaltojen päätös otettiinkin ilolla vastaan ihmisoikeusjärjestöissä.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK sanoi kyseessä olevan ”täysin poliittinen päätös jokaisen maan hallinnolle, ja KOK kunnioittaa päätöstä täysin”.

Pekingissä Yhdysvaltojen päätös ei saanut ymmärrystä, kun AFP kysyi asiasta.

”Urheilu on urheilua. Miten se liittyy politiikkaan? Määritteleekö Yhdysvallat poliittiset standardit? Tuleeko kaikesta, mitä Yhdysvallat tekee standardi?” ihmetteli 72-vuotias entinen opettaja, joka kertoi sukunimekseen Wang.

Kiinan valtion omistama sanomalehti Global Times otti käyttöön vielä koronaviruskortin.

”Rehellisesti sanottuna kiinalaiset ovat helpottuneita uutisesta, sillä mitä vähemmän yhdysvaltalaisia virkamiehiä tulee, sitä vähemmän virusta tuodaan maahan”, lehti kirjoitti Twitterissä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat