Selvitys varoittaa kovin sanoin: Joka toinen vuosi järjestettävät MM-kisat aiheuttaisivat laajaa vahinkoa lajille ja seuroille - Urheilu | HS.fi

Selvitys varoittaa kovin sanoin: Joka toinen vuosi järjestettävät MM-kisat aiheuttaisivat laajaa vahinkoa lajille ja seuroille

Konsulttiyhtiön selvityksen mukaan Fifan suunnitelma MM-kisojen tuplaamisesta aiheuttaisi mittavia taloudellisia vahinkoja ja vahingoittaisi maajoukkueiden toimintaa.

Ranskan hyökkääjä Kylian Mbappé loikkasi argentiinalaispelaajien välistä jalkapallon MM-kisoissa 2018.

17.12.2021 14:09

Euroopan jalkapalloliiton Uefan tilaama riippumaton selvitys varoittaa useista kielteisistä vaikutuksista, mikäli Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan suunnitelma järjestää MM-kisat joka toinen vuosi toteutuisi.

Uefan raportista laatiman tiedotteen mukaan Fifan suunnitelma sotii sitä julkilausuttua tavoitetta vastaan, että kansainvälisen jalkapallokalenterin kuormitusta pelaajille pitäisi vähentää.

”MM-kisojen kaltaisia turnauksia ei voi järjestää joka vuosi kasvattamatta pelaajien henkistä ja fyysistä rasitusta”, tiedote sanoo.

Raportin mukaan eniten pelaavien pelaajien taakka kasvaisi entisestään, ja toiset taas päätyisivät pelaamaan vähemmän.

Muutoksilla saattaisi olla vaikutusta myös arvoturnausten ulkopuolelle jäävien maiden maajoukkueiden siteeseen kannattajakuntaansa, sillä maajoukkueet saattaisivat olla aiempaa pidempiä aikoja pelaamatta, jos ne eivät pääsisi lopputurnauksiin.

Uudenlainen jalkapallokalenteri tarjoaisi maajoukkueille myös vähemmän tilaisuuksia nostaa ja testata uusi pelaajia maajoukkueissa.

Karsintojen muuttunut rytmi vaikuttaisi kielteisesti myös liigojen toimintaan etenkin niissä maissa, joissa pelataan keväästä syksyyn ja niissä maissa, joissa on pitkä talvitauko.

Naisten jalkapallo ei säästyisi kielteisiltä vaikutuksilta siitäkään huolimatta, että myös naisten MM-kisojen määrä tuplaantuisi, sillä naisten MM-turnauksilla ei olisi enää samanlaista eksklusiivista asemaa jalkapallokalenterissa kuin tällä haavaa.

Konsulttiyhtiö Oliver & Ohlbaumin raportin johtopäätös on, että Fifan suunnitelma olisi syvästi vahingollinen eurooppalaiselle jalkapallolle.

Euroopan jalkapalloliittojen taloudelliset menetykset neljän vuoden ajalta olisivat 2,5–3 miljardia euroa. Menetyksiä tulisi etenkin vähenevistä tv-tuloista mutta myös pienempinä sponsorituloina.

Uefa sanoo, että radikaaleja muutoksia pitäisi esittää vain siinä tapauksessa, jos niistä on selviä ja kiistattomia hyötyjä lajille ja sen toimijoille.

Selvityksessä oli tehty myös yleisötutkimuksia, ja niiden mukaan Euroopassa vain neljännes piti Fifan suunnitelmaa hyvänä ja muussa maailmassa 35 prosenttia vastaajista. Fifan omassa yleisötutkimuksessa enemmistö piti nykyistä MM-kisojen järjestämisrytmiä hyvänä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat