Noora Rädyn maajoukkuepaluu päättyi ihanaan voittokilahdukseen - Urheilu | HS.fi

Noora Rädyn maajoukkuepaluu päättyi ihanaan voittokilahdukseen

.Näytöt on annettu, toivottavasti riittävät."

Noora Räty palasi maajoukkuemaalivahdiksi perjantaina.

17.12.2021 18:53

Heinola

Suomen naisjääkiekkoilijoiden viimeinen maaottelu ennen Pekingin olympiakisoihin matkaavan joukkueen nimeämistä oli maalitonta tuherrusta Tšekkiä vastaan. Ottelu pelattiin perjantaina iltapäivällä Vierumäen urheiluopiston jäähallissa Heinolassa ilman yleisöä. Hallin ovella oli lappu: ”Arvokisoihin valmistautuminen käynnissä, ei yleisöä katsomoihin!”.

Monet pelaajat ja valmentajatkin taisivat olla tyytyväisiä, ettei yleisöä ollut. Maaleja nähtiin vasta voittomaalikilpailussa, jonka päätteeksi Suomelle kirjattiin 1–0-voitto.

Suomen voiton pelastivat onnistumisillaan tappiotilanteesta 0–2 Ronja Savolainen, Michelle Karvinen ja kapteeni.

”Parhaat kaverit pelastivat minut”, hymähti maalivahti Noora Räty kuultuaan Tshekin viimeisen laukojan jälkeen selkänsä takaa kiekon kilahduksen maalin ristikkoon.

”Molemmat maalivahdit pelasivat hyvin. Pelaamisemme oli selkeästi parempaa kuin keskiviikon voitto-ottelussa, mutta maalintekokyky oli olematonta ja ylivoimamme ei nyt tuota tulosta”, harmitteli valmentaja Pasi Mustonen.

Tšekki on tavoittanut suomalaisten etumatkaa. Toki lähtötasokaan ei kehuttava ollut. Suomalaisnaisten kaikkien aikojen suurin voitto on otettu Tshekkoslovakiasta, keväällä 1989 maalein 34–0.

Tšekki on voittanut Suomen naiset vain kerran, muttei koskaan arvokisoissa. Perjantainen ottelu ei täyttänyt virallisen maaottelun kriteereitä, koska joukkueet olivat sopineet tavallista suuremman pelaajamäärän käyttämisestä. Suomella oli kokoonpanossa kahden maalivahdin lisäksi 22 kenttäpelaajaa.

Maajoukkueessa 17 vuotta sitten debytoinut 32-vuotias Räty on nelinkertainen olympiakävijä, mutta edellisistä MM-kisoista kieltäytynyt torjuja oli suututtanut valmentaja Mustosen.

”Näytöt on annettu, toivottavasti riittävät. Nyt siirrytään joukkueen pikkujouluihin”, Räty naurahti.

”Onneksi kotimaisen sarjan edelliset ottelumme HPK:ssa olivat Kiekko-Espoota ja HIFK:ta vastaan. Niistä oli helppo siirtymä maaotteluun, vaikkei torjuntamäärä ollutkaan nyt sarjapelien luokkaa. Tšekki on kuitenkin jo ykköshaastajamme Euroopan maajoukkueista”, Räty korosti.

Rädyn ensimmäinen torjunta tuli vasta 12. peliminuutilla. Nollapeliin vaadittiin 19 torjuntaa, jotka saivat voittomaalikisassa jatkoksi kaksi torjuntaa.

”Noora otti tärkeitä torjuntoja alivoimalla pelatessamme”, Mustonen painotti.

Valmentajia tappion mahdollisuus alkoi selvästi kuumottaa pelin lopussa. Tšekin saadessa 53. minuutilla ylivoiman kaukalossa kierrätettiin alivoimahyökkääjinä käytännössä vain ykkösketjun pelaajia.

Olympiajoukkue nimetään kuukauden kuluttua. Suomi leireilee ennen Pekingin kisoja Vierumäellä ja pelaa ennen olympialaisia yhden valmistavan maaottelun.

”Kisajoukkueesta noin 85 prosenttia on selvillä”, Mustonen totesi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat