Kaisa Mäkäräinen menettää maailmancupin kokonaisvoittonsa venäläisurheilijan dopingkäryn takia - Urheilu | HS.fi

Kaisa Mäkäräinen menettää maailmancupin kokonais­voittonsa venäläis­urheilijan dopingkäryn takia

Tora Berger on nousemassa kokonaiskilpailun voittajaksi liki kahdeksan vuotta kauden päättymisen jälkeen.

Kaisa Mäkäräinen poseerasi maailmancup-pokaalin kanssa Holmenkollenilla maaliskuun lopussa 2014.

17.12.2021 19:53 | Päivitetty 18.12.2021 10:54

Ampumahiihtouransa ennen viime kautta lopettanut Kaisa Mäkäräinen menettää maailmancupin kokonaiskilpailun voiton kaudelta 2013–2014. Asiasta kertovat useat mediat, esimerkiksi, Ruotsin yleisradioyhtiö SVT verkkosivuillaan.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU ilmoitti perjantaina, että venäläiskilpailijoiden suoritukset hylätään Sotšin olympialaisista alkaen dopingepäselvyyksien vuoksi.

Eräs urheilijoista, joita asia koskee, on venäläinen Olga Zaitseva. Kun hänen tuloksensa poistetaan maailmancupin tuloslistoilta, nousee norjalainen Tora Berger maailmancupin tuloslistoilla Mäkäräisen edelle. IBU:n verkkosivuilla maailmancupin kokonaisvoittajaksi on merkitty Berger, jonka voitto tulee pistein 868–863.

”Olemme tilanteessa, joka ei ole kovin miellyttävä. Kokonaiscupin voittaja on toinen ja toiseksi tullut ensimmäinen”, kommentoi IBU:n urheilu- ja kilpailujohtaja Felix Bitterling SVT:lle.

”Kumpikaan heistä ei todellakaan ole tehnyt mitään väärää, mutta on selvää, että tapahtumat huomioiden Tora ansaitsee tittelin. Mutta tunnemme todella Kaisaa kohtaan myötätuntoa.”

Se jääkö myös Mäkäräinen virallisiin tilastoihin voittajaksi on vielä epäselvää. Asiasta päättää lopullisesti IBU:n hallitus seuraavassa kokouksessaan. Bitterling väläyttää useammassa mediassa vaihtoehtoa, että voitto jaettaisiin. Pisteissä Berger on joka tapauksessa ykkönen, ja Ylelle Bitterling kommentoi asiaa sanomalla Bergerin olevan virallisesti voittaja.

Mäkäräinen sanoo Ylelle, ettei tiennyt asian olevan yhä vireillä. Hän muistutti, että moni kilpailu olisi voinut päättyä toisin, jos Zaitseva olisi otettu pois kisoista heti olympialaisten jälkeen.

”Jos urheilu olisi puhdasta ja jos meillä olisi täällä vain puhtaita urheilijoita, ei tarvitsisi tuloksia kirjoittaa uudestaan. Tämä on vain surullinen esimerkki siitä, että täysin puhtaat ja viattomat urheilijat joutuvat kärsimään muiden törttöilyjen takia,”, Mäkäräinen sanoi.

Berger sanoo Norjan yleisradioyhtiön NRK:n sivuilla, että hänestä tuntuu kuin hän varastaisi Mäkäräisen voiton, koska kaudesta on jo niin pitkä aika.

Mäkäräinen voitti urallaan maailmancupin kokonaiskilpailun myös kahdella muulla kaudella.

Oikaisu 18.12. 2021 klo 11.00: Felix Bitterling on IBU:n urheilu- ja kilpailujohtaja eikä puheenjohtaja, kuten jutussa aikaisemmin kerrottiin virheellisesti.

Venäjän Olga Zaitseva (vas.) otti hopeaa kun Norjan Ann Kristin Flatland vei voiton ja Tora Berger sijoittui kolmanneksi Östersundomin maailmancupin pikakisassa marraskuussa 2013.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat