Tim Sparv on ollut suomalaisen jalkapallon suuri omatunto – nyt hän päättää uransa ja jättää esimerkin uuden ajan kapteenista - Urheilu | HS.fi

Tim Sparv on ollut suomalaisen jalkapallon suuri omatunto – nyt hän päättää uransa ja jättää esimerkin uuden ajan kapteenista

Tim Sparv on luonut itsestään esimerkin tuleville maajoukkuekapteeneille myös muissa lajeissa kuin jalkapalloilussa. Hän on ollut kapteeni, jonka vaikutus ja ääni ovat kuuluneet omaa lajia ja joukkuetta paljon kauemmas, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Tim Sparvin maajoukkueura päättyy.

20.12.2021 12:02 | Päivitetty 20.12.2021 16:39

Kapteeni on astunut syrjään.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen, Huuhkajien kapteenina vuodesta 2015 toiminut Tim Sparv, 34, jätti maanantain lehdistötilaisuudessa jäähyväiset maajoukkueelle ja ammattilaisuralleen.

Sparvin perintö ei kuitenkaan unohdu pitkään aikaan.

Jää historiankirjoihin, että hän johdatti kapteenina Suomen historialliseen miesten ensimmäiseen EM-turnaukseen. Miesten jalkapallomaajoukkueen historiassa hän on ainoa pelaaja, joka on ollut kapteenina jokaisessa ikäluokassa poikamaajoukkueista miesten maajoukkueeseen. Ei ihme, että Jari Litmanen antoi Captain’s Ball -kiertopalkinnon Sparville marraskuussa.

”Kapteenin pallo menee henkilölle, johon kapteenius totisesti henkilöityy”, Litmanen perusteli.

Legenda tunnistaa legendan.

Maajoukkueen käännekohta koitti syksyllä 2017, kun Sparv palasi yli vuoden tauon jälkeen kentälle maajoukkuepaidassa, ja Huuhkajat voitti Islannin. Ennen ottelua Sparv puhui joukkueelle ja sanoi, että, ”jos teemme jotain, teemme sen yhdessä”.

Loppu on historiaa.

Sparv on tehnyt itsestään peliuraansa suuremman hahmon. Kunnioitettavan seurajoukkueuran hän toki on pelannut, mutta ei siinä ole ollut samaa hohtoa kuin edellisen sukupolven parhaimmilla pelaajilla.

Uraan ei ole mahtunut suurseuroja tai suuria sarjoja. Sparvin seurajoukkueuran kohokohdiksi jäävät kolme Tanskan mestaruutta ja Tanskan cupin voitto.

Kentällä hän on tehnyt muista parempia pelaajia peliälyllään, ja myös tiennyt arvonsa. ”Minun roolini on auttaa joukkuekavereitani pelaamaan paremmin”, Sparv sanoi HS:n haastattelussa edellä mainitun Islanti-voiton jälkeen.

Maajoukkueessa hänestä tuli suuri pelaaja.

84 maaottelua pelanneena Sparv on kautta aikain eniten miesten maaotteluita pelanneiden listalla jaetulla kahdeksannella sijalla.

Mutta pelkästään maajoukkueuran ainutlaatuisuus ei ole tehnyt Sparvista suurta kapteenia, vaan se, miten hän kapteenina on uskaltanut puhua myös muiden kuin joukkuekavereidensa puolesta.

Jos ulostulot joskus ovat vaikuttaneet jopa laskelmoiduilta ajoituksineen, se on tainnut johtua pikemminkin siitä, että Sparv pohtii rauhassa asioita eikä ole halunnut yllättää Palloliittoa tai talloa kenenkään varpaille. Se on sellaista hyvän kotikasvatuksen peruja olevaa kohteliaisuutta ja diplomaattisuutta.

Sparv vaikutti merkittävästi siihen, että naismaajoukkueen pelaajat saivat samanlaiset palkkiot kuin miehet. Hän on puhunut rasismia vastaan, rakennuttanut pelipaikkoja Pohjanmaalle, kannustanut poikia lukemaan ja vaatinut kiinnittämään huomiota MM-turnauksen järjestävän Qatarin työntekijöiden työolosuhteisiin. Kansainvälinen pelaajajärjestö Fifpro palkitsi Sparvin Pelaajan ääni -palkinnolla.

Tim Sparv an ollut Huuhkajien kapteenina suomalaisen jalkapallon omatunto, joka on paukuttanut rumpua pienten ja syrjintää kokeneiden puolesta.

Hän on luonut itsestään esimerkin tuleville maajoukkuekapteeneille myös muissa lajeissa kuin jalkapalloilussa. Hän on ollut kapteeni, jonka vaikutus ja ääni ovat kuuluneet omaa lajia ja joukkuetta paljon kauemmas.

Se on varmaa, että Tim Sparvilla on annettavaa jalkapalloilulle ja yhteiskunnalliselle keskustelulle vielä peliuran jälkeenkin – jos ei jalkapallovalmentajana, niin miksei sitten vaikkapa jalkapallojohtajana tai poliitikkona.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat