Samuel Heleniuksen maalit takasivat Nuorille Leijonille voiton MM-turnauksen avauksessa, Saksa onnistui säikäyttämään - Urheilu | HS.fi

Samuel Heleniuksen maalit takasivat Nuorille Leijonille voiton MM-turnauksen avauksessa, Saksa onnistui säikäyttämään

Helenius sai juhlia kahden maalin iltaa Edmontonissa.

Samuel Helenius (vas.) juhli avausmaalia Topi Niemelän ja Brad Lambertin (kesk.) kanssa.

26.12.2021 18:20 | Päivitetty 27.12.2021 0:38

Nuoret Leijonat aloitti voitokkaasti 20-vuotiaiden MM-turnauksen Edmontonissa.

Vaisusti aloittanut Suomi kukisti jännitystä tarjonneen Saksan 3–1, ja vasta Samuel Heleniuksen kolmannen erän maali vapautti tunnelman lopullisesti.

Helenius johti Suomen kolmosketjua, jossa pelasivat laidoilla Ville Koivunen ja Brad Lambert. Koko kolmikko oli rakentamassa Heleniuksen maalia, joka napsahti hienon syöttökuvion päätteeksi ajassa 47.53.

”Hänellä [Lambertilla] on vaikean syksyn jälkeen hyvä itseluottamus. Hän pelaa pelottomasti hyvällä itseluottamuksella. Kokonaisuudessaan se ketju pelasi hyvän ottelun ja oli ehkä kokonaisvaltaisesti meidän paras ketju”, päävalmentaja Antti Pennanen sanoi etäyhteydellä.

”Koivunen tasapainottaa ja tuo viisautta ja älykkyyttä kentälliseen. Helenius tuo kokoa ja kamppailuvoimaa ja meidän peloton laitahyökkääjä tuo vauhtia ja joskus vaarallisia tilanteita molempiin suuntiin. Hieno nähdä hänet [Lambert] tuossa iskussa.”

Saksalaiset ottivat lopussa maalivahdin pois ja hakivat kavennusta ja kenties perään tasoitusta, mutta ei tullut kumpaakaan.

Suomi ja Saksa ovat kohdanneet vuosien aikana nuorten MM-turnauksessa 24 kertaa ja Nuoret Leijonat on naulannut voiton jokaisesta.

Nuorten Leijonien kovimmat tykit eivät nousseet niin vahvasti esiin kuin olisivat voineet. Roni Hirvonen ratkaisi harjoituspelin USA:ta vastaan ja Kasper Simontaival pelasi silloin erittäin vahvasti. Samaa lentokeliä ei löytynyt vielä tähän MM-avaukseen.

Joel Määtän ketju teki ison 2–1-maalin ja pelasi hyvän vaihdon alle. Varmaan isoin on, että ylivoimaa täytyy saada paremmaksi ja tehokkaammaksi”, Pennanen sanoi ja uskoi Roby Järventien pääsevän mukaan tuleviin otteluihin.

Saksa aloitti ottelun vahvasti, tarrasi ylhäältä kiinni Suomen hyökkäyksiin lähtöihin ja sai peliotteen haltuunsa. Nuorten Leijonien onni oli, että saksalaisetkin syöttelivät epätarkasti ja heikosti. Paremmalla pelillä he olisivat voineet tehdä maalin pari.

Oli oikeastaan ihme, että Suomi pääsi 1–0-johtoon, kun pelitilanteista sitä oisi ollut vaikea lukea. Lambert laukoi kohti maalia avauserässä ajassa 12.52 ja kookas Helenius rakensi parimetrisen maskin.

Maali merkittiin ensin Lambertille, mutta tilasto muuttui ottelun edetessä niin, että Heleniuksen maski vaihdettiin ohjatuksi maaliksi. Kiekko osui hänen reiteensä.

”Ilmeisesti se meni Samuelin jalasta, mutta en ihan tarkkaan tiedä”, Lambert sanoi.

Lambert pelaa tärkeää MM-turnausta paitsi Nuorille Leijonille myös itselleen sillä NHL-varaus odottaa ensi kesänä.

”Olen kehittynyt eniten voimapuolella ja kaksinkamppailuissa”, Lambert sanoi. ”On luonnollisesti varausvuoteni, mutta menen vaan päivä kerrallaan ja pelaan niin hyvin kuin pystyn.”

Heleniuksen ensimmäinen maali ei vielä vapauttanut Suomen peliä, mutta Luca Münzenbergerin tekemän tasoituksen jälkeen sävellaji muuttui. Nuoret Leijonat alkoi vielä ja saksalaiset saivat kyytiä.

Münzenbergerin laukoma maali upposi vähän helposti Leevi Meriläiselle, mutta maskiakin oli. Muutamassa muussa tilanteessa Meriläinen paikkasi komeasti torjunnoillaan ja varsinkin ottelun lopussa hän oli vakuuttava.

Joel Määttä seurasi Aleksi Heimosalmen laukauksesta tulleen irtokiekon ja vei Suomen uudelleen johtoon: 2–1. Ennen ja jälkeen toisen maalin Suomella oli pitkiä hyökkäyksiä, jotka ainakin imivät mehuja vastustajasta.

Oli oikeastaan selvää, ettei Saksa voi jaksaa loppuun asti sillä tempolla, jolla se aloitti ottelun. Nihkeä alkua vaati Suomelta kärsivällisyyttä – olihan kyseessä sentään MM-turnauksen avausottelu.

Suomi kohtaa Itävallan maanantai-iltana (kello 21.00), joten turnauksen toinen ottelu tulee heti perään.

”Kokonaisuudessa kaikilla kentällisillä oli hyviä aihioita, mutta pakkien pelaamista täytyy jumpata ja ylivoimaa. Hyviä kaksikoita on syntymässä ja sentterit ovat kaikki hyviä puolustamaan ja pelaamaan molempiin suuntiin. Siihen vaan taitoa laidalle”, Pennanen sanoi.

Näillä kentällisillä Suomi lähti Saksaa vastaan.

Aloittava maalivahti: 1 Leevi Meriläinen, varalla 31 Juha Jatkola.

Ykköskenttä: 22 Roni Hirvonen – 32 Joel Määttä – 29 Kasper Simontaival; 15 Petteri Nurmi –7 Topi Niemelä.

Kakkoskenttä: 19 Juuso Mäenpää – 27 Oliver Kapanen –37 Joakim Kemell; 4 Ville Ottavainen –10 Kasper Puutio.

Kolmoskenttä: 24 Ville Koivunen –20 Samuel Helenius – 33 Brad Lambert; 6 Eemil Viro –3 Ruben Rafkin.

Neloskenttä: 34 Roni Karvinen –28 Sami Päivärinta –23 Kalle Väisänen; 21 Aleksi Heimosalmi.

13. hyökkääjä: 35 Olli Nikupeteri.

Suomi ja Itävalta kohtaavat maanantaina kello 21. TV5 ja Discovery+ näyttävät ottelun suorana lähetyksenä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat