NHL vahvistaa, että pelaajat jäävät pois Pekingin olympialaisista – ”Se on pettymys, ottaa päähän” - Urheilu | HS.fi

NHL vahvistaa, että pelaajat jäävät pois Pekingin olympialaisista – ”Se on pettymys, ottaa päähän”

NHL pyrkii järjestämään siirrettyjä otteluitaan olympialaisten aikana.

Ruotsin Victor Hedmanilta puuttuu vielä olympiamitali, eikä sitä tule tänäkään talvena.

22.12.2021 10:26 | Päivitetty 22.12.2021 17:59

Jääkiekkoliiga NHL:n pelaajien poisjäänti Pekingin talviolympialaisista varmistui useista medialähteistä jo tiistaina.

ESPN:n käyttämien lähteiden mukaan NHL ja pelaajayhdistys NHLPA olivat jo päässeet sopimukseen siitä, että liigan pelaajat eivät osallistu olympialaisiin helmikuussa.

Keskiviikkona myös NHL vahvisti kotisivuillaan, että liigan jääkiekkoilijat jäävät pois Pekingin olympialaisista.

Isona syynä NHL:n vetäytymiseen ovat tähän mennessä peruuntuneet 50 ottelua. NHL pyrkii järjestämään siirrettyjä otteluitaan olympialaisten aikana helmikuussa.

”Arvostamme Kansainvälisen olympiakomitean, Kansainvälisen jääkiekkoliiton ja Pekingin järjestelykomitean ponnisteluja, mutta nykyolo­suhteissa osallistuminen on mahdotonta. Odotamme innolla osallistumista vuoden 2026 olympialaisiin”, komissaari Gary Bettman kertoo NHL:n tiedotteessa.

Laajasti leviävä koronaviruksen omikronmuunnos pakotti NHL:n joulu­tauolle tiistain jälkeen eikä seuroissa ole urheilullista toimintaa ennen tapanin­päivää.

”Se on pettymys”, Tampan kapteeni Steven Stamkos sanoi uutistoimisto AFP:lle.

”Oli syy mikä hyvänsä, olympialaiset eivät ole osuneet minun kohdalleni. Ottaa päähän. Voi olla, etten enää saa mahdollisuutta niihin.”

NHL ja pelaajayhdistys ovat tehneet sopimuksen pelaajien lähettämisestä vuosien 2022 ja 2026 olympialaisiin. Pekingistä vetäytymiselle oli asetettu takarajaksi 10. tammikuuta.

Stamkos on pelannut kolme kertaa MM-kisoissa ja kerran World Cupissa 2016, mutta ei kertaakaan olympialaisia. Hän kärsi loukkaantumisista kaudella 2013–2014, kun edellisen kerran NHL-pelaajat olivat mukana talvi­kisoissa.

Ruotsalaismaalivahti Robin Lehner ehti kieltäytyä julkisesti Pekingiin lähtemisestä, mutta Tre Kronor olisi saanut siitä huolimatta vahvan joukkueen jalkeille.

”Olemme odottaneet innolla kisoja pitkä aikaa”, Tampan puolustaja Victor Hedman sanoi.

Ruotsi olisi ollut yksi turnauksen suurista ja mahdollinen ehdokas olympia­voittajaksi.

”Olimme valmistautuneet pelaamaan Kiinassa helmikuussa, mutta näyttää siltä, ettei niin käy. Se on pettymys. Koskaan ei tiedä, milloin saisi uuden mahdollisuuden”, Hedman jatkoi.

”Kyllä jonkin aikaa harmittaa, ettei pääse sinne.”

Hedmanin harmituksen ymmärtää, kun hän ole saanut olympiamitalia eikä pelannut Ruotsin joukkueessa Sotšissa 2014.

Pittsburghin kippari Sidney Crosby teki niin sanotun kultaisen maalin olympiafinaalissa 2010, kun Kanada voitti Yhdysvallat jatkoajalla.

”Olen ollut onnekas ja päässyt kahdesti kisoihin”, Crosby sanoi, ”mutta ymmärrän todella hyvin niitä, jotka eivät ole päässet osallistumaan eri syistä.”

NHL-pelaajat osallistuivat ensimmäisen kerran olympialaisiin Naganossa Japanissa 1998, jossa Tšekki vei kultamitalit.

Sen jälkeen olympiakiekkoa pelattiin parhailla joukkueilla Salt Lake Cityssä 2002 (Kanada voittaja), Torinossa 2006 (Ruotsi), Vancouverissa 2010 (Kanada) ja Sotšissa 2014 (Kanada).

Etelä-Korean Pyeongchangiin NHL ei halunnut osallistua, kun sitä ei katsottu Pohjois-Amerikassa tarpeeksi kiinnostavaksi markkinointi­kohteeksi. Venäläiset olympiaurheilijat voittivat silloin kultaa ja Saksa venyi yllättäen loppuotteluun.

Juttua muokattu 22.12. kello 17.31: Lisätty NHL:n vahvistus asialle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat