Oulussa ja Turussa pelataan loppuvuosi liigakiekkoa ilman yleisöä, uusia päätöksiä tehdään tarvittaessa vielä ennen vuodenvaihdetta - Urheilu | HS.fi

Oulussa ja Turussa pelataan loppuvuosi liigakiekkoa ilman yleisöä, uusia päätöksiä tehdään tarvittaessa vielä ennen vuodenvaihdetta

Hallituksen linjaus sallii urheilun yleisötapahtumien järjestämisen, mutta paikalliset viranomaiset voivat kieltää ne.

Ilves - Kärpät SM-liigan ottelu 13. joulukuuta Nokia areenalla Tampereella keräsi runsaasti yleisöä. Joulutauolta palataan tiukentuneilla rajoituksilla.

22.12.2021 10:48 | Päivitetty 22.12.2021 20:15

Hallituksen linjaukset koronaepidemian hillitsemiseksi toivat suomalaisille urheilusarjoille hyviä ja huonoja uutisia.

Hallituksen keskiviikkona antaman linjauksen mukaan yleisön ottaminen katsomoihin olisi edelleen sallittua matalariskisissä tapahtumissa koronapassilla, kunhan jokaiselle lipun ostaneelle on numeroitu paikka.

Näin lippujen myyminen ja yleisön saapuminen olisi mahdollista esimerkiksi jääkiekon, koripallon ja salibandyn liigaotteluissa.

Sitten yleisötapahtumien kannalta huonot uutiset.

Urheilusta vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen totesi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että paikalliset viranomaiset voivat päättää kuitenkin toisin.

”Matalan riskin toiminta voisi lähtökohtaisesti jatkua, mutta sitä voi rajoittaa aluehallintovirasto, jos alueellinen paha tartuntaryväs on käynnissä”, Kurvinen sanoi.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kielsi jo maanantaina kaikki yleisötilaisuudet alueellaan ainakin loppuvuoden ajaksi. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kielsi puolestaan keskiviikkona kaikki yleisötilaisuudet loppuvuodeksi.

Pirkanmaan ja pääkaupunkiseudun koronanyrkit ovat puolestaan esittäneet aluehallintoviranomaisille yleisötapahtumien kieltämistä.

Pääkaupunkiseudulla kielto kestäisi kolme viikkoa.

Toteutuessaan tämä tarkoittaisi, että ammattiurheiluksi katsottavia sarjaotteluita voitaisiin näillä alueilla pelata, mutta ilman yleisöä.

Liiga julkisti tiistaina tiukennetut terveysturvallisuusohjeet, keskiviikkona kokoustettiin kahdesti, kertoo toimitusjohtaja Riku Kallioniemi.

Liigan johtoryhmä päätti viimeisimmässä kokouksessaan, että sarja jatkuu ohjelman mukaan joulutauon jälkeen.

”Kaikkien seurojen näkemys oli, että meidän ohjelma on sen verran tiukka kevätkaudella, että nyt pelataan.”

Niillä paikkakunnilla, joilla yleisön ottaminen tapahtumiin on aluehallintovirastojen toimesta kielletty pelataan tyhjille katsomoille.

”Tämän hetken tiedoilla vuoden loppuun saakka yleisöä ei ole Oulun eikä Turun katsomoissa. Mikä on ravintola- ja aitiotilojen kohtalo, se tarkentuu aluekohtaisesti.”

Uusia päätöksiä liigapelien yleisörajoituksista tulee mahdollisesti vielä ennen kuin vuosi vaihtuu.

”Seurat ovat olleet yhteydessä omien alueidensa aveihin ja koronaryhmiin ja on kuultu, että jossain alueella tätä asiaa tullaan tarkastelemaan mahdollisesti jo ennen vuodenvaihdetta. Meidän pitää joka tilanteessa arvioida päätöksiä uudelleen.”

Liigassa on totuttu reagoimaan viranomaisten nopeisiin päätöksiin, mutta toivomuslistalla on mahdollisuus ennakoida tilanteita paremmin.

”Olemme toivoneet selkeää ja ennakoitavaa tiedottamista, meillähän on ihmiset töissä. Hyvin nopeasti pitää selvittää, koska heillä on töitä. Ei tämä ihan ideaalitilanne ole”, Kallioniemi toteaa.

Liigassa pelataan välipäivinä kolme täyttä kierrosta ja kotipelejä on kaikilla joukkueilla. Myös koripallo-, salibandy- ja lentopalloliigoissa on välipäivinä otteluita.

Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta sanoo, että ottelukalenteria muokataan tarpeen ja alueellisten rajoitusten mukaan yksittäisten otteluiden kohdalla.

”Vapaita pelipäiviä ei kuitenkaan ole liikaa käytettävissä”, hän sanoo.

Ilmivalta on tyytyväinen, että juniorien pelit voivat jatkua, vaikka rajoitukset tiukentuvat.

”Tämä on järkevä linjaus. On hyvä, että lapset ja nuoret on nyt huomioitu.”

Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistys julkisti tiistaina vetoomuksen, jossa se vetosi pelien jatkumisen puolesta.

"On epäoikeudenmukaista, että urheilua ollaan aina ensimmäisten joukossa rajoittamassa. Tällä hetkellä alalla toimiminen on jo valmiiksi erittäin vaikeaa”, SJRY:n puheenjohtaja Teemu Ramstedt totesi tiedotteessa.

Lisätty Pohjois-Suomen avia koskeva kohta sekä Pekka Ilmivallan kommentit.

Lisätty Riku Kallioniemen kommentit Liigan päätöksistä keskiviikon kokouksien jälkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat