Cleveland on NBA:n alkukauden myönteisin yllättäjä, mutta mikä on Lauri Markkasen osuus? - Urheilu | HS.fi

Cleveland on NBA:n alkukauden myönteisin yllättäjä, mutta mikä on Lauri Markkasen osuus?

Lauri Markkasen heittotarkkuus on notkahtanut joulukuussa.

Clevelandin Lauri Markkanen (vas.) puolusti 6. joulukuuta pelatussa ottelussa Milwaukeen supertähteä Giannis Antetokounmpoa vastaan. Uudessa joukkueessaan Markkanen on usein joutunut vartioimaan myös itseään pienempiä ja nopeampia pelaajia.

24.12.2021 12:16

Suomalaiskoripalloilija Lauri Markkasen uusi joukkue Cleveland Cavaliers on ollut NBA:n tämän kauden myönteisin yllättäjä.

Cleveland on ylittänyt kaikki etukäteisarviot ja voittanut ennen joulua pelaamistaan 32 ottelusta 19. Joukkue on vahvasti menossa kevään pudotuspeleihin, mitä moni ei uskonut ennen kauden alkua.

Se ei ole vain sattumaa ja seurausta heikoista vastustajista, sillä Cavaliersin alkukauden otteluohjelma – vastustajien voittosuhteella ja vieraspelien määrällä mitattuna – on ollut yksi NBA:n kovimmista.

Lisäksi Cleveland menetti marraskuussa aloitusviisikkonsa toisen takamiehen Collin Sextonin koko loppukaudeksi polven kierukkavamman takia ja lukuisien muiden joukkueiden tavoin useita pelaajia koronaprotokollan vuoksi, mutta on jatkanut porskuttamista.

Cavaliersin 20-vuotias ja 211-senttinen laitahyökkääjä Evan Mobley on alkukauden perusteella suosikki Vuoden tulokas -palkinnon voittajaksi.

Yhdessä 208-senttisen keskushyökkääjän Jarrett Allenin kanssa Mobley on tukkinut korinalustan niin hyvin, että korin läheisyydessä Cavaliersin puolustus oli alkukaudesta vastustajan heittoprosentilla mitattuna ajoittain NBA:n parasta.

Clevelandin pelinjohtaja Darius Garland on palloscreenien käyttäjänä erinomainen, ja vaihtopenkillä aloittava espanjalainen veteraani­vaihtomies Ricky Rubio on Sextonin poissa ollessa täyttänyt kakkospelinjohtajan tehtävät kiitettävästi.

Entä mikä on ollut Lauri Markkasen osuus Cavaliersin alkukauden menestyksessä?

Markkanen on siirtynyt uudelle pelipaikalle, pieneksi laitahyökkääjäksi. Tämä on ollut pakon sanelemaa, sillä Clevelandin miehistön suurin heikkous laitapelaajien puute.

Markkasen pelitilanneheittojen tarkkuus on notkahtanut, ja joulukuun ajan hän on tarponut heittolamassa: suomalaisen pelitilanneheittojen prosentti on 38, kolmosten 29,9 prosenttia ja pistekeskiarvokin on vain 11,4 ottelua kohti.

Toisaalta Markkasen uralle on ollut tyypillistä voimakas heittelehtiminen nousu- ja laskusuhdanteiden välillä.

Ennen muuta hänen tilastonsa kertovatkin hyvin samankaltaisesta pelaajasta kuin aiemmin. Hän on sama pelaaja kuin ennenkin, mutta uudella pelipaikalla.

Yli puolet Markkasen heitoista on kolmosia. Käytännössä kaikki hänen bonuskorinsa syntyvät joukkuekaverin luomasta paikasta, eikä Markkasen kyvyssä luoda heittopaikkoja itse ei ole näkynyt muutosta.

Kulmakolmosten osuus Markkasen kolmosyrityksistä on jo melkein 25 prosenttia, korkeampi kuin kertaakaan aiemmin hänen urallaan.

Puolustuksessa hän on edelleen lievästi miinusmerkkinen pelaaja. Isona laitahyökkääjänä ja sentterinä pelatessaan Markkasen ongelma on ollut korin alla pärjääminen, koska hän ei ole kovin ulottuva eikä torju heittoja.

Nykyisellä pelipaikallaan pienenä laitahyökkääjänä Markkanen taas joutuu ajoin vaikeuksiin jahdatessaan nopeampia pelaajia kaukana korista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat