Suomalainen Charly Wegelius oli mukana, kun uusi työnantaja selvitti dopingepäilyjä herättäneen ukrainalaisajajan taustoja ja löysi yllättäviä asioita - Urheilu | HS.fi

Suomalainen Charly Wegelius oli mukana, kun uusi työnantaja selvitti doping­epäilyjä herättäneen ukrainalais­ajajan taustoja ja löysi yllättäviä asioita

Mark Padun antoi amerikkalaistallin johtajan tutkia hänen biologisen passinsa tietoja.

Bahrain-Victorious-tallia edustanut ukrainalainen Mark Padun voitti Critérium du Dauphiné -kilpailun viimeisen etapin Ranskassa kesäkuussa 2021.

26.12.2021 12:38

Maantiepyöräily on tunnetusti urheilulaji, jolla on raskaan sarjan dopinghistoria.

Viime vuosina dopingtapaukset pyöräilyn huipulla ovat harventuneet, mutta epäilyjä syntyy edelleen.

Sellaisten kohteeksi joutui viime kesänä ukrainalainen ammattiajaja Mark Padun, kun hän varsin yllättäen päihitti tukun nimimiehiä ja voitti ylivoimaisesti kaksi peräkkäistä vuoristoetappia Ranskassa ajetussa arvostetussa Critérium du Dauphiné  -kilpailussa. Kahdeksan etapin kilpailu on monille joukkueille tärkeä osa valmistautumista Ranskan ympäriajoon.

Kauden jälkeen 25-vuotias Padun vaihtoi amerikkalaiseen EF Education-Nippo-talliin, mutta ennen sopimuksen syntymistä hän joutui uuden työnantajansa perusteellisen taustaselvityksen kohteeksi.

Tallin johtaja Jonathan Vaughters kertoi äskettäin Cycling Newsille, että selvityksessä paljastui yllättäviä asioita.

Vaughters totesi kiinnostuneensa Padunista juuri Dauphinén etappivoittojen takia.

Osana taustaselvitystä Padun antoi Vaughtersin tutkia tarkkaan niin sanotun biologisen passinsa. Se on käytännössä Maailman antidopingtoimiston Wadan ylläpitämä tiedosto, josta löytyy dopingtesteistä saatuja tietoja urheilijan veriarvoista ja erityisesti niissä esiintyvistä muutoksista.

Vaughtersin mukaan sieltä ei löytynyt mitään epäilyttävää.

Vaughters halusi myös tarkistaa Padunin fyysisiä ominaisuuksia paitsi verikokeilla myös maksimaalisen hapenoton testillä, johon ajaja passitettiin yhden päivän varoitusajalla lokakuussa.

Vaughtersin mukaan ideana oli, että tällä menettelyllä ei jäänyt aikaa minkäänlaisiin toimiin, joilla testitulosta olisi voinut manipuloida.

Hapenottotesti tarjosi yhden taustaselvityksen suurimmista yllätyksistä.

”Hän teki testin ajankohtana, jolloin hän ei ollut enää kauden huippukunnossaan. Hän sai absoluuttisen maksimaalisen hapenoton arvon, jollaista en ole koskaan nähnyt niinä 30 vuotena, jotka olen ollut tässä lajissa ajajana tai johtajana”, Vaughters sanoi Cycling Newsille.

Vaughters kiinnitti huomiota nimenomaan absoluuttisen hapenoton arvoon, koska Padunia pidetään mäkiajajaksi melko raskasrakenteisena, ja hän tuli testiin 76-kiloisena.

Dauphinén aikana Padun oli alle 70-kiloinen. Kun Vaughters laski, mikä voisi olla Padunin suhteellinen maksimaalinen hapenottokyky alle 70-kiloisena, hän päätyi huippulukemaan.

Vaughters halusi myös selvittää, mistä johtui ailahtelu, joka leimasi Padunin uraa. Tässä työssä apuna oli EF Education-Nippo-tallin suomalainen urheilujohtaja Charly Wegelius.

Wegelius oli yhteydessä Padunin juniorivuosien valmentajiin, johtajiin ja italialaisiin amatööritalleihin.

Yksi asia ponnahti esiin myös Britannian kansalaisuuden omaavan Wegeliuksen selvityksessä: Padunista sanottiin, että hänellä on ongelmia ravitsemuksen kanssa, hän syö epäsäännöllisesti ja hänen painonsa vaihtelee epänormaalisti.

”Meidän täytyy tehdä töitä sen kanssa, että Markin asenne ravintoasioihin pysyy poissa ääripäistä. Mutta olemme löytäneet syyn epätasaisille suorituksille ja voimme tehdä sen eteen töitä. Jos onnistumme, kaverilla on suurin näkemäni kone. Siitä voi seurata jotain hyvää”, Vaughters sanoi.

Vaughters totesi, että jokaisen uuden ajajan rekrytoinnissa ei tehdä näin perusteellista taustaselvitystä, ei varsinkaan biologisen passin osalta.

Lue lisää: Kirja karusta arjesta – Charly Wegelius nousi pyöräilyn huipulle vaativan isänsä opeilla

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat