Nuoret Leijonat takoi Samuel Heleniuksen ketjun voimin murskaluvut – Kalle Väisänen ”iski” selkämaalin - Urheilu | HS.fi

Nuoret Leijonat takoi Samuel Heleniuksen ketjun voimin murskaluvut – Kalle Väisänen ”iski” selkämaalin

Kolmosketju on noussut Suomen parhaaksi.

Suomen tehoketju pääsi juhlimaan melkein yhtenään. Vasemmalta Brad Lambert, puolustaja Topi Niemelä, Ville Koivunen ja Samuel Helenius.

27.12.2021 17:56 | Päivitetty 28.12.2021 8:16

Nuoret Leijonat hakkasi mukavat seitsemän maalia Itävaltaa vastaan jääkiekon 20-vuotiaiden MM-turnauksessa Edmontonissa.

Suomi voitti 7–1 eikä jättänyt juuri murusia enempää itävaltalaisille jotka jäivät kaikessa mahdollisessa jälkeen.

Koko ensimmäinen erä oli kiekkohippaa heikosti luistelevia itävaltalaisia vastaan. Toisessa erässä jatkui samanlainen ralli ja johto kasvoi.

Nuorten Leijonien kolmosketju näyttää nousseen selkeästi parhaaksi, ja se näkyy maalitilastoissa, ratkaisupaikoissa ja pelissä kokonaisuudessaan.

Seitsemästä maalista Heleniuksen johtama ketju takoi neljä. Se kertoi kaiken oleellisen kolmikon tasosta ja tehoista.

Ottelun avausmaalissa Samuel Helenius ja Brad Lambert alustivat, kun Ville Koivunen laukoi jouhevan syöttökuvion päätteeksi. Lambert vei kiekon maalin taakse ja jatkoi siitä eteen, jossa Koivunen päivysti kuin kaikki olisi sovittu jo ennen ottelua.

Toinen osuma oli tuttua käsialaa. Koivunen syötti maalin takaa maalin eteen ja Helenius löi ranteet lukkoon. Kaksi maalia ja molemmat samalle ketjulle.

Koivusen toinen maali ja ottelun viides oli komeaakin komeampi. Kärppien hyökkääjä kaatui maalin edessä, mutta pystyi kaatuessaan kääntämään rystypuolelta kiekon verkkoon.

”On se ehkä vähän yllätys, mutta olen Heleniuksen kanssa pelannut jonkun verran maajoukkueessa ja Bradin kanssa muutaman kerran. Täydennämme toisiamme aika hyvin”, Koivunen sanoi ketjun yhteispelistä.

”Helenius on hyvä kahteen suuntaan ja Brad ja minä ollaan enemmän hyökkääviä pelaajia, jotka pystyvät myös puolustamaan.”

Koivusella jäi vielä paljon varastoon, kun hän pelasi vain 11.48 minuuttia ja tehoitta jäänyt kapteeni Roni Hirvonen yli 15 minuuttia.

Suomi kaappasi hyvän alun otteluun, mutta totuuden nimessä Itävallan nuorten joukkue on heikko. Pelaajien luistelussa on paljon puutteita eikä sitä kautta hyökkääminen ole helppoa.

Itävallan tasoiselle joukkueelle turnaus on liian kova ja kaikista otteluista on helppo veikata selviytymistarinoita.

Toisessa erässä Nuorten Leijonien ykkösketju sai onnistumisen, kun laitahyökkääjä Kasper Simontaival kauhoi rystyltä sisään: 3–1.

”Oli hyvää peliä ja jaksettiin tehdä hyvin hommia”, Simontaival sanoi erätaukohaastattelussa.

Martin Urbanekin hyvällä ylivoimalaukauksella tulleen kavennuksen jälkeen Kalle Väisäsen selkä teki Suomen neljännen maalin. Puolustaja Karri Aho laukoi siniviivalta ja Väisänen yritti väistää kiekkoa, mutta se muutti suuntaa selästä ja hän sai maalin tililleen.

Nuoret Leijonat teki muutamia kokoonpanomuutoksia. Laitahyökkääjä Roby Järventie pelasi ensimmäisen ottelunsa Edmontonissa, kun hän ei esiintynyt koronarajoitusten takia harjoituspelissä Yhdysvaltoja vastaan eikä MM-avauksessa Saksaa vastaan.

Juuso Mäenpää pelasi kakkosketjun laidalla, mutta siirtyi Itävalta-pelissä 13. hyökkääjäksi ja teki tilaa Järventielle.

Maalilla aloitti Juha Jatkola, joka toimi varavahtina avauspelissä. Leevi Meriläinen on lepovuorossa.

Puolustaja Ville Ottavainen putosi kokoonpanosta ja Karri Aho tuli seitsemänneksi pakiksi.

Avausottelussaan Suomi voitti Saksan 3–1.

Näillä kentällisillä Suomi kohtasi Itävallan.

Maalilla 31 Juha Jatkola, varalla 30 Joel Blomqvist.

Ykkösviisikko: 22 Roni Hirvonen–32 Joel Määttä–29 Kasper Simontaival; 15 Petteri Nurmi–7 Topi Niemelä.

Kakkosviisikko: 13 Roby Järventie–27 Oliver Kapanen–37 Joakim Kemell; 21 Aleksi Heimosalmi–10 Kasper Puutio.

Kolmosviisikko: 24 Ville Koivunen–20 Samuel Helenius–33 Brad Lambert; 6 Eemil Viro–3 Ruben Rafkin.

Nelosviisikko: 34 Roni Karvinen–28 Sami Päivärinta–23 Kalle Väisänen; 2 Karri Aho.

13. hyökkääjä: 19 Juuso Mäenpää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat