Nuorten MM-turnaus keskeytettiin koronatartuntojen takia – IIHF:n puheenjohtajan mukaan turnauksen jatkoa pohditaan kuukausi - Urheilu | HS.fi

Nuorten MM-turnaus keskeytettiin korona­tartuntojen takia – IIHF:n puheenjohtajan mukaan turnauksen jatkoa pohditaan kuukausi

Peruutetut ottelut johtivat turnauksen keskeyttämiseen. Turnauksen jatkoa mietitään IIHF:n mukaan seuraavan kuukauden ajan.

Suomen Nuoret Leijonat pelasi Itävaltaa vastaan. Ottelu Tšekkiä vastaan sen sijaan peruuntui ja Suomi sai luovutusvoiton.

29.12.2021 19:13 | Päivitetty 30.12.2021 7:28

Jääkiekon nuorten MM-turnaus on ohi ennen kuin alkulohkot saatiin pelattua.

Koronatartunnat ja peruuntuneet ottelut johtivat turnauksen keskeyttämiseen Kanadan Edmontonissa ja Red Deerissä.

”Sain tietää puolisen tuntia sitten, ja äsken kerroimme pelaajille”, kertoi Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen myöhään keskiviikkoiltana. Myös Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF on vahvistanut tiedon.

Turnauksen jatkoa pohditaan seuraavan kuukauden ajan, kertoo kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif.

IIHF:n tiedotustilaisuudessa puhuneen Tardifin mukaan kisoja ei pystyttäisi järjestämään ennen aikuisten jääkiekon MM-kisoja toukokuussa. Tardiff väläyttääkin mahdollisiksi ajankohdiksi kesäkuukausia.

Tardif painottaa, ettei jääkiekkoliitto aio antaa periksi ja että nuoret pelaajat ansaitsevat tärkeän turnauksensa.

Aiemmin keskiviikkona Nuoret Leijonat sai luovutusvoiton Tšekki-ottelussa, kun Tšekin joukkueessa todettiin yksi koronavirustartunta, kertoi Suomen 20-vuotiaiden maajoukkueen johtaja Kimmo Oikarinen HS:lle.

Suomi merkittiin tilastoihin 1–0-voittajaksi Edmontonin turnauksessa, mutta niillä tuloksilla ei ole enää merkitystä, kun loppuja otteluita ei pelata.

”Tosi surullinen olo ja tuolla on paljon surullisia pelaajia”, Pennanen sanoi HS:lle myöhään keskiviikkoyönä.

”Surullinen, pettynyt, ja kyyneleitäkin”, Pennanen kuvasi joukkueen tuntoja.

Pennanen suri erityisesti vuonna 2002 syntyneiden pelaajien puolesta, jotka eivät päässeet pelaamaan 18-vuotiaiden MM-turnausta ja heidän päätapahtumansa eli 20-vuotiaiden MM-kisat keskeytettiin.

”Olen vihainen, nimenomaan näistä järjestelyistä. Nämä kisat olisi pystytty viemään läpi, jos täällä olisivat olleet paremmat järjestelyt. Täällä ovat maailman parhaat pelaajat paikalla ja täällä pitäisi olla parhaat järjestelyt.”

Yhtenä esimerkkinä Pennanen nosti esille Kanadan joukkueen erityissäännöt. Muiden joukkueiden piti saapua turnauspaikalle 16. joulukuuta, mutta Kanada astui niin sanottuun kuplaan vasta 20. joulukuuta.

Kanadalaiset saivat leireillä omissa oloissaan ennen sitä.

”Kupla ei pitänyt ja kisat olisi voitu viedä läpi kuten viime vuonna, jolloin positiivisen tuloksen saanut pelaaja joutui sivuun.”

Kimmo Oikarinen sanoi, että IIHF:n syksyllä valittu uusi puheenjohtaja Luc Tardif kertoi lopullisen päätöksen kisojen peruuttamisesta.

”Aika hiljaista oli silloin. Aika paljon olen nähnyt, mutten tällaista”, Oikarinen sanoi.

Joukkueiden johtajien kokouksessa aikaisemmin ottelupäivänä kerrottiin yhdestä Tšekin pelaajan tartunnasta, joka johti Suomi–Tsekki-pelin peruuntumiseen.

Pian Suomen ottelun peruuntumisen jälkeen tuli tieto Venäjä–Slovakia-pelin peruuntumisesta ja se alkoi enteillä koko turnauksen päättymistä.

”Kyllä täällä vähän toimintaa on tällä hetkellä”, Oikarinen sanoi ennen kuin tieto turnauksen mahdollisesta peruuntumisesta tuli.

MM-turnauksessa ehdittiin peruuttaa ennen keskiviikkoa USA–Sveitsi-ottelu, kun Yhdysvaltain joukkue asetettiin karanteeniin kahden tartunnan takia.

Yhdysvaltojen joukkueessa oli kaksi tartuntaa, mutta tartunnan saaneiden pelaajien huonekaverit joutuivat myös koronaprotokollan piiriin.

Suomen-ottelun peruuntuminen oli paitsi pettymys, mutta heitti myös ison kysymyksen koko turnauksen jatkolle, ja muutamaa tuntia myöhemmin se peruutettiin kokonaisuudessaan.

”Olisimme halunneet pelata. Joukkue oli aidosti ja hyvin viritetty, ja siitä huokui into päästä pelaamaan”, Oikarinen kertoi ennen turnauksen keskeytyspäätöstä.

MM-turnauksen jatkuminen olisi vaatinut, että kahdeksan joukkuetta olisi pysynyt kisassa mukana ja olisi saatu täydet puolivälieräparit.

Edmontonin Rogers Placessa pelaajat ja joukkueet asuivat jäähallissa kiinni olevassa hotellissa. Ympärille rakennettiin koronakupla, jossa testattiin pelaajia ja muita joukkueen jäseniä päivittäin.

”Kyllä me kaikki osataan maalaisjärjelläkin nähdä, ettei me olla kuplassa. Tänään alettiin puhua erikoistilasta, koska eihän meillä ole ollut alusta astikaan varmuutta, keitä ihmisiä oikeasti testataan ja keitä ei”, Oikarinen kertoi ennen lopullista päätöstä.

Oikarinen tarkoitti areenalla ja hotellissa liikkuvia ihmisiä, jotka eivät kuuluneet joukkueisiin. On oletettavaa, että virus luikerteli jääkiekkokuplan sisään tätä reittiä pitkin.

Onko turnaus vaarassa näiden luovutusten jälkeen, HS kysyi ennen kuin tarkempaa tietoa mahdollisesta peruuntumisesta oli tullut.

”Kaikki osaavat laskea yksi plus yhteen, ettei tämä enää kestä liikaa peruttuja pelejä”, Oikarinen vastasi ja osui lopulta oikeaan.

”Aika monessa kisatapahtumassa olen uran varrella pyörinyt, mutta nämä ovat ensimmäiset, joissa en nuku ollenkaan, kun koko ajan joutuu miettimään kuka soittaa seuraavaksi ja mitä tapahtuu seuraavaksi.”

Oikarinen korosti, että hänelle tärkeintä olisi, että oma ryhmä pysyisi terveenä.

”Ettei kenenkään tarvitsisi jäädä tänne.”

Suomen joukkueen sisällä korona­turvallisuudesta puhuttiin päivittäin. Kaikki joukkueen jäsenet liikkuivat kasvomaskit päällä – vain syödessä ja jääharjoituksissa he olivat ilman maskeja.

”Ollaan ostettu ekstralisää käsihygienia­tarvikkeita. Oheisharjoituksissakin käytetään maskia”, Oikarinen sanoi.

”Tosi hyvin pojat ovat näitä sääntöjä toteuttaneet. Täytyy hattua nostaa, miten kuuliaisia he ovat.”

Koronatartunnat eivät olleet pelkästään Edmontonin riesa, vaan USA:n joukkue pelasi Red Deerissä, joka on 155 kilometriä Edmontonista etelään.

Onko kovimmat kisat, joissa olet itse ollut, Kimmo Oikarinen?

”Kyllä, ylivoimaisesti”, Oikarinen vastasi.

Suomella olisi ollut alkulohkon viimeinen ottelu Kanadaa vastaan, mutta sitä ei pelata, kuten ei enää mitään muitakaan. Joukkue yrittää matkustaa torstaina kotiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat