17-vuotias Nodirbek Abdusattorov otti nopean šakin MM-kultaa – supertähti Magnus Carlsen kuittasi tappionsa ”idioottimaisen” säännön syyksi - Urheilu | HS.fi

17-vuotias Nodirbek Abdusattorov otti nopean šakin MM-kultaa – supertähti Magnus Carlsen kuittasi tappionsa ”idioottimaisen” säännön syyksi

Nopean šakin MM-turnauksessa neljä pelaajaa päätyi tasapisteisiin, mutta heistä vain kaksi pääsi uusintaotteluun.

Nodirbek Abdusattorov (vas.) aloitti tiistain ottelut voittamalla Magnus Carlsenin.

29.12.2021 12:05

Nopean šakin MM-turnaus sai melkoisen huipennuksen Varsovassa Puolassa myöhään tiistai-iltana. Lopulta mestaruuden vei 17-vuotias uzbekistanilainen Nodirbek Abdusattorov jatkopelien jälkeen. Hän on nuorin koskaan nopean šakin mestaruuden voittanut pelaaja.

Kolme päivää kestäneen turnauksen jälkeen peräti neljä pelaajaa oli tasapisteissä. Abdusattorovin lisäksi Venäjän Jan Nepomnjaštši, hallitseva maailmanmestari Norjan Magnus Carlsen ja Yhdysvaltojen Fabiano Caruana olivat 9,5 ottelupisteessä 13:sta mahdollisesta.

Mestaruudesta kamppailtiin pikapelissä, mutta siihen pääsi vain kaksi tasapisteissä [ottelupisteet] ollutta pelaajaa eli Abdusattorov ja Nepomnjaštši. Tämä johtuu MM-turnauksen säännöistä, joiden mukaan uusintaotteluun pääsee pelaajat, jotka ovat saaneet eniten niin sanottuja tb1-pisteitä turnauksessa.

Abdusattorovin pisteet olivat 103, Nepomnjaštšin 100,5, Carlsenin 97 ja Caruanan 95. Siten jatkopeliin pääsivät Abdusattorov ja Nepomnjaštši, joita uzbekistanilainen oli lopulta parempi.

Turnauksessa kolmanneksi sijoittunut Carlsen, joka hävisi tiistaina avausottelunsa juuri Abdusattoroville, ei hyväksy turnaussääntöä.

”Se on idioottimainen sääntö”, pettynyt Carlsen totesi Norjan yleisradioyhtiölle NRK:lle.

”Kaikkien samaan pistemäärään [ottelupisteet] pitäisi päästä uusintaan tai ei kenenkään.”

Carlsenin mielestä nykyinen sääntö tekee MM-turnauksesta ”amatöörimäisen”.

Carlsen sai tukea näkemyksilleen turnauksessa kuudenneksi sijoittuneelta Yhdysvaltojen Hikaru Nakamuralta.

”Nopean šakin MM-turnauksen muuttuminen 15 kierroksesta 13:een oli outoa, mutta uusintasäännöt ’maailmanmestaruudesta’ ovat jo naurettavia”, Nakamura kirjoitti Twiterissä.

MM-turnaus jatkuu keskiviikkona ja torstaina pikašakin MM-turnauksella. Hallitseva mestari on Carlsen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat