Dakar-rallin johtaja puolustaa kisaamista Saudi-Arabiassa: ”Pitäisikö meidän kääntää selkämme, koska kaikki ei ole niin kuin haluaisimme?” - Urheilu | HS.fi

Dakar-rallin johtaja puolustaa kisaamista Saudi-Arabiassa: ”Pitäisikö meidän kääntää selkämme, koska kaikki ei ole niin kuin haluaisimme?”

Ralliin osallistuu ensimmäistä kertaa myös kaksi saudiarabialaista naista.

Mashael Al-Obaidan (vas.) ja Dania Akeel osallistuvat Dakar-ralliin historian ensimmäisinä saudiarabialaisina naisina.

31.12.2021 19:45

Perinteikäs Dakar-ralli alkaa uudenvuodenpäivänä kolmatta kertaa Saudi-Arabiassa, kun 578 ajoneuvoa ja reilu tuhat kilpailijaa starttaa kaksiviikkoiseen erämaaseikkailuun.

Punaisenmeren ja Persianlahden välissä sijaitseva öljyvaltio ei kuulu ihmisoikeuksien mallimaihin, mutta kilpailun johtaja David Castera puolustaa rallinsa uutta kotimaata.

Castera toteaa uutistoimisto AFP:n haastattelussa uskovansa, että Saudi-Arabian isännöimissä tapahtumissa on niin kutsutun urheilupesun sijaan kyse avautumisesta.

Urheilupesuksi kutsutaan diktatuurien tapaa käyttää urheilua ihmisoikeusongelmien häivyttämiseen.

”Uskon, että Saudi-Arabia on tehnyt valinnan avautua urheilun kautta”, Castera sanoo.

Esimerkeiksi Castera nostaa formula ykkösten gp-kisat, lukuisat jalkapallo-ottelut sekä off road -autojen kilpailusarjan Extreme E:n.

Uutistoimisto Reuters uutisoi joulun alla, että Mashael Al-Obaidan ja Dania Akeel osallistuvat Dakar-ralliin historian ensimmäisinä saudiarabialaisina naisina. Naiset saivat ajo-oikeuden Saudi-Arabiassa vasta vuonna 2018.

Castera näkee myös Al-Obaidanin ja Akeelin osallistumisen merkkinä avautumisesta.

”Pitäisikö meidän kääntää selkämme, koska kaikki ei ole niin kuin haluaisimme? Luulen, että se olisi pahempi vaihtoehto”, Castera sanoo.

Hän uskoo, että koko Dakar-rallin tuominen Saudi-Arabiaan olisi ollut muutama vuosi sitten mahdotonta.

”Maan avautuminen on alkamassa, ja selän kääntäminen tällaisille maille merkitsisi sitä, että ne luultavasti käpertyisivät vielä enemmän sisäänpäin.”

Formula ykkösten seitsenkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton kertoi joulukuun alussa, ettei viihdy Saudi-Arabiassa.

”Tunnenko oloni mukavaksi täällä? En sanoisi niin”, Hamilton kertoi brittilehti The Guardianin mukaan.

”Ei ole minun valintani olla täällä. Urheilu on tehnyt sen valinnan.”

Hamilton kuvaili Saudi-Arabian seksuaalivähemmistöjä sortavaa lainsäädäntöä pelottavaksi ja vaati F1-sarjaa jälleen kerran tekemään enemmän töitä ihmisoikeuskysymysten ratkaisemiseksi maissa, joissa se vierailee.

Hamilton ajoi Saudi-Arabian gp:ssä sateenkaarikypärä päässään.

Dakar-ralli käynnistyy uudenvuodenpäivänä ja päättyy kaksi viikkoa myöhemmin 14. tammikuuta. Lähtöpaikka on Ha’il ja maalipaikka Jedda.

Maailman tunnetuimman erämaarallin historia alkaa vuodesta 1979. Ensimmäisinä vuosikymmeninä ralli oli ajoreittinsä mukaisesti nimeltään Pariisi–Dakar-ralli.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat