Iivo Niskanen kesti ankaran loppunousun ja piti täpärästi Tour de Skin kolmossijan: ”Hieno onnistuminen” - Urheilu | HS.fi

Iivo Niskanen kesti ankaran loppunousun ja piti täpärästi Tour de Skin kolmossijan: ”Hieno onnistuminen”

Niskasesta tuli ensimmäinen suomalainen mieshiihtäjä Tourin kärkikolmikossa.

Iivo Niskanen hiihti toisen kerran urallaan Tour de Skin kokonaaan ja tuuletti kokonaiskilpailun kolmatta sijaa.

4.1. 15:38 | Päivitetty 4.1. 17:44

Iivo Niskanen on ollut tähän asti imagoltaan yksittäisten hiihtokilpailujen ja perinteisen hiihtotavan menestyjä.

Tiistaina tämä kuva muuttui monipuolisemmaksi, kun Niskanen teki lajihistoriaa yltämällä ensimmäisenä suomalaismiehenä kolmen parhaan joukkoon kuuden osakilpailun Tour de Ski -kiertueella.

”Hieno onnistuminen, että pystyin venymään kolmanneksi. Olen tyytyväinen, että pystyin ottamaan sen kolmannen sijan ilman mitään hirveää venymistä sprinteissä”, Niskanen summasi Hiihtoliiton äänitteessä

Niskanen lähti Tourin päätösetapille Italian Val di Fiemmessä kokonaiskilpailun kolmannelta sijalta.

Tiedossa oli, että Niskasen kolmannen sijan suurin uhkaaja oli nousukuntoa osoittanut Venäjän Denis Spitsov, joka on kevytrakenteinen kiipeäjä. Vuosi sitten hän oli tässä samassa kilpailussa nopein.

Spitsov olikin Niskaselle merkattu mies. Hän kuitenkin pystyi pitämään venäläisen takanaan, mutta täpärälle se meni.

Spitsov tuli Alpe Cermisin loppunousun maaliin toisena Norjan Sjur Røthen perässä ja Niskanen 12:ntena.

Spitsov ei pystynyt kutistamaan Niskasen runsaan minuutin etumatkaa riittävästi, vaan kokonaiskilpailussa venäläinen jäi taakse seitsemän sekunnin erolla.

”Eilen ei ollut nappionnistuminen. Kun Spitsov oli siinä lähellä, niin ajattelin haastaa tässä hänen bravuurillaan. Olen ihan tyytyväinen, koska olen selkeästi huonoimmillani noilla 28-prosenttisilla jyrkillä. On pitkät ja voimattomat jalat, eikä pakarassa mitään. Joutuu vähän säästämään ja purkamaan painetta pois jaloilta ja tulemaan loivat ylävartalon voimin”, Niskanen sanoi V Sport + Suomi -kanavan tv-haastattelussa.

Norjan Johannes Høsflot Klæbo voitti kokonaiskilpailun ennen Venäjän Aleksandr Bolšunovia. Klæbon voittomarginaali oli yli kaksi minuuttia.

Nousun alussa loivemmalla osuudella Niskanen hiihti yllättävän pitkän pätkän johdossa. Vasta ensimmäisessä jyrkässä kohdassa takaa alkoi tulla miehiä ohi.

Jyrkimmissä kohdissa Niskanen käytti niin sanottua ankkatekniikkaa eli tavallaan haarakäyntiä, jossa suksea liu’utetaan. Kyse oli voimien optimoinnista.

”Tarkoitus oli tulla siihen alkunousuun hyvällä sijalla ja päästä tavallaan kontrolloimaan sitä tilannetta, kun olevani sen verran edellä Spitsovia. Onneksi näin hänet koko ajan ja kuulin Pasasen Teemulta (päävalmentaja) väliajan. Yllättävän lujaa hekin tulivat sen lopun. Jäi vielä eroa, vaikka ajattelin sen homman olevan selvempi”, Niskanen sanoi Hiihtoliiton äänitteessä.

Niskanen oli vain kerran aiemmin hiihtänyt loppunousun. Kaksi vuotta sitten hän putosi kokonaiskilpailussa viidenneltä sijalta kymmenenneksi oltuaan päätösetapilla vasta 27:s.

Suoritus epäonnistui pahoin, koska hän kärsi oman kertomansa mukaan lonkankoukistajan krampista, ja keuhkoissakin tuntui epänormaaleja tuntemuksia.

Näin Niskasen todellisesta kyvystä nousta rinnettä ei siis ollut kuvaa, mutta nyt sellainen saatiin.

”Selkeästi parempi nousu kuin viime kerralla, kun ei tullut mitään kolareita siirtymätaipaleella. Pystyin tulemaan ehjästi ylös”, sanoi Niskanen, joka tienasi Tourilta palkintorahaa runsaat 30 000 euroa.

Päävalmentaja Teemu Pasanen puhkui tyytyväisyyttä urakan jälkeen.

”Tästä voi lähteä todella positiivisin mielin valmistautumaan kohti olympialaisia. Oli kokonaisuudessaan todella hyvä Tour meidän joukkueelle”, Pasanen sanoi.

Miehet, 10 km (v, yhteislähtö): 1) Sjur Röthe Norja 31.42,1, 2) Denis Spitsov Venäjä –2,4, 3) Friedrich Moch Saksa –18,9, 4) Lucas Bögl Saksa –30,0, 5) Johannes Hösflot Kläbo Norja –34,9, 6) Ireneu Esteve Altimiras Andorra –37,0, 7) Aleksander Bolshunov Venäjä –38,1, 8) Naoto Baba Japani –39,6, 9) Didrik Tönseth Norja –41,1, 10) Artjom Maltsev Venäjä –51,1, ...12) Iivo Niskanen Suomi –1.00,4, 32) Perttu Hyvärinen Suomi –1.54,9, 34) Remi Lindholm Suomi –2.05,0, 56) Ville Ahonen Suomi –4.52,5.

Tourin loppujärjestys: 1) Kläbo 2.24,56,0, 2) Bolshunov –2.03,2, 3) Niskanen 3.14,5, 4) Spitsov –3.21,5, 5) Pål Golberg Norja –4.08,3, 6) Ivan Jakimushin Venäjä –4.28,0, 7) Tönseth –4.42,2, 8) Erik Valnes Norja –4.58,4, 9) Harald Östberg Amundsen Norja –5.13,4, 10) Calle Halfvarsson Ruotsi –5.33,0, ...21) Hyvärinen –7.30,0, 36) Lindholm –10.36,1, 56) Ahonen –17.08,6.

Tourin pistekilpailu: 1) Kläbo 111, 2) Erik Valnes Norja 80, 3) Bolshunov 64, ...5) Niskanen 35.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat