Lupaava Samuel Helenius, 19, pisti nimensä NHL-sopimukseen ja sai heti lähes 100 000 euroa – silti häntä harmittaa juuri nyt - Urheilu | HS.fi

Taitavampi Helenius

Samuel Helenius loisti jääkiekon nuorten MM-kisoissa niin kauan kuin niitä ehdittiin pelata. Kisojen keskeytys harmittaa yhä. Jo aiemmin hän pisti nimensä NHL-sopimukseen ja sai palkkioksi lähes 100 000 euroa. Hän sanoo, että käy hullusti, jos raha nousee hattuun.

Samuel Helenius pelaa JYPissä tämän kauden ja lähtee keväällä tutustumaan Los Angeles Kingsin toimintaan.


11.1. 2:00 | Päivitetty 11.1. 19:22

Lupaavaa keskushyökkääjää Samuel Heleniusta harmittaa.

Jääkiekon nuorten MM-turnaus oli alkanut Suomella ja varsinkin hänellä itsellään yli odotusten. Ensin tuli voitto Yhdysvalloista harjoituspelissä ja perään voitot kahdessa MM-turnausottelussa. Sitten Edmontonin ja Red Deerin tapahtumat vihellettiin poikki.

Kolmosketjun Helenius, 19, oli Nuorten Leijonien pistepörssissä keskeytyshetkellä toisena. Vain Brad Lambert, seurakaveri JYPissä, ehti kerätä yhden pisteen enemmän. Tehokkuus oli yllätys joukkueelle ja vähän Heleniuksellekin.

Ville Koivusen, Heleniuksen ja Lambertin ketju latoi Nuorten Leijonien kymmenestä maalista peräti kuusi. Helenius kilautti kiekon verkkoon kolmesti.

”Jos olisi saatu jatkaa, olisi voinut tulla ihan mitä vain. Sen takia harmittikin tosi paljon”, Helenius sanoo Jyväskylässä Hippos-areenan pienessä neuvottelutilassa, jonka nimi Lämäri sopii lajiin hyvin.

Hän pohtii eniten, mitä olisi voinut saada aikaan Kanadaa vastaan ja sen jälkeen pudotuspeleissä. Niissä olisi mitattu nuorta hyökkääjää ja joukkuetta oikein kunnolla.

Kuin lohdutukseksi pelaajille Kansainvälisen jääkiekkoliiton uusi puheenjohtaja Luc Tardif väläytti turnauksen jatkamista vaikkapa kesällä. Aikataulut voivat olla todellisuudessa hankalia, mutta Heleniukselle sopisi kesäinen kiekkoilu.

”Jos kysyttäisiin, ilman muuta olisin mukana. Se on niin hieno tapahtuma.”

Helenius oli Suomen joukkueessa yksi niistä harvoista, joilla oli nuorten MM-turnauksen aikoihin taskussaan valmis NHL-sopimus. Los Angeles Kings varasi hänet viime vuonna toisella kierroksella ja tuuppasi eteen sopimuspaperin.

NHL saa odottaa ensi kauteen, mutta kolmivuotisesta tulokassopimuksesta Helenius on saanut maistiaisiksi allekirjoitusbonuksen.

Heleniuksen maltillisuudesta kertoo paljon se, että 92 500 dollarin allekirjoituspalkkio on jäljellä kokonaisuudessaan.

”Vielä en ole ostanut mitään. Ne ovat kaikki tallella. Pitää käyttää johonkin järkevään.”

NHL:n tulokassopimuksen arvo on kokonaisuudessaan 925 000 dollaria, eli allekirjoitusbonus on siitä 10 prosenttia ennen veroja.

”On se iso määrä, mutta ei pidä nousta hattuun. Käy hullusti, jos se nousee hattuun.”

”Paikka tulee sitten, kun tulee, ja silloin se on ansaittu.”

Samuel Heleniuksen kotihalli on vielä toistaiseksi Jyväskylän Hippoksella.

Samanlaisella tarkkuudella Helenius tähtää NHL:ään. Sopimus Kingsin kanssa ei takaa vielä pelipaikkaa, vaan se on oma polkunsa, joka voi viedä aikaa. Siihen Helenius on varautunut.

Yksi osa urasuunnittelua oli, että Helenius hankki itselleen merkonomin paperit Perhon liiketalousopistosta. Hän sai tutkinnon valmiiksi joulun 2020 alla.

Opiskelun alkuvaiheessa Helenius pelasi vielä Jokerien A-nuorissa ja sai hyvin järjestettyä opinnot ja harjoitukset.

”Ei ikinä tiedä, milloin voi käydä mitä tahansa. Koen, että ihan hyvä se tutkinto on varuiksi olla. Ei siinä ole mitään menettänytkään.”

On hyvin mahdollista, että Heleniuksen ensi kausi menee farmisarja AHL.n puolella. Sen hän hyväksyy, vaikka tavoitteleekin paikkaa Kingistä.

Helenius ei halua rakentaa NHL-paikan valtaamiselle tiukkaa aikataulua.

”En tietenkään. Sinne mennään sen mukaan, miten kehittyy. Ei ole mitään kiirettä. Paikka tulee sitten, kun tulee, ja silloin se on ansaittu.”

Usein nuoret pelaajat ovat kärsimättömiä ja haluavat paikan mahdollisimman pian.

Nashvillen Eeli Tolvanen sai rakentaa uraansa farmissa aikansa, kunnes vakiinnutti asemansa Predatorsissa. Kristian Vesalainen yrittää iskeä itsensä Winnipegin ryhmään. Jopa Coloradon Mikko Rantanen veti ensimmäisen kauden AHL:ssä, kunnes nousi raketin lailla NHL:n tähdistöön. Listaa voisi jatkaa vielä pitkään.

”Ei ole mitään sellaista ajatusta, että pitäisi saman tien päästä NHL:ään. Ei todellakaan”, Helenius sanoo.

”Sinne mennään ensin haistelemaan AHL:n puolelle, tehdään töitä ja tapellaan paikka ylempää.”

Helenius on toisen polven kiekkoilija, ja ainakin toistaiseksi isä ja poika poikkeavat toisistaan.

Isä Sami Helenius raivasi tiensä NHL:ään, vaikka se vaatikin vähän nyrkkien heiluttamista ja kovia otteita. Hän sai pelata NHL:ssä 155 runkosarjaottelua viidessä seurassa kuuden kauden aikana. Sami Helenius pelasi yksinkertaisesti, löi kaukalon laitojen kautta pois omalta alueelta ja puolusti niin hyvin kuin osasi.

Puolustajasta polvi paranee, kun Samuel Helenius pelaa sentterinä. Hän tietää isänsä taustan. Sami Heleniuksen aikoina NHL:ssä tapeltiin enemmän kuin nyt. Joukkueilla oli kovanyrkkejä riveissään, eikä aina laskettu niin tarkasti pelitaitojen varaan.

Kyllä hanskat heiluvat Pohjois-Amerikassa edelleen, mutta jokaisen täytyy osata pelata.

”Tein itse polkuvalintani – ja hän tekee omansa”, Sami Helenius sanoo.

”Minua ei koskaan patistettu tappelemaan. Sanottiin vain, että pelaa kuin iso mies, ja rivien välistä sen saattoi tulkita kehotukseksi.”

”Onko hän tajunnut, että joku tulee kuittivihon kanssa?”

Samuel Helenius pelasi nuorten MM-kisoissa vahvasti niin kauan kuin kisat kestivät.

Sami Helenius ei ole huolissaan, että Samuel joutuisi tappelijaksi, vaikka 199-senttisen pojan pelityyli taklauksineen tuottaa väkisin tilanteita, jotka tunkeutuvat vastustajan pelivarusteiden alle.

”Hyvin mahdollista, että joku tulee haastamaan. Onko hän tajunnut, että joku tulee kuittivihon kanssa”, Sami Helenius sanoo ja viittaa mahdollisiin tappeluihin kaukalossa.

Hän sanoo kuitenkin, ettei jaa pojalle oppejaan tai ohjeitaan. Samuel taas kuittaa, ettei ottaisikaan vastaan isän ohjeita.

He puhuvat jääkiekosta muutenkin aika vähän. Viestittelyä pelien jälkeen on, mutta siinä kaikki.

”Voin keskittyä omaan juttuun, ja ohjeita varten ovat valmentajat.”

Christian Ruuttu ja Samuel Helenius ovat välillä yhteyksissä keskenään. Ruuttu on Kingsin Euroopan-kykyjenetsijöiden päällikkö, joka vastaa ammattipelaajista ja junioreista.

”Tasapainoinen nuori mies, jolla on selvät tavoitteet uralleen ja sinne tähtäämisessä. Ei ole turhaan valittu 18-vuotiaana JYPin varakapteeniksi”, Ruuttu sanoo.

Hän kuvailee lupausta joukkuepelaajaksi ja ”liideriksi”, jolla on oma tyylinsä.

”On suunnitteilla, että hän lähtee JYPin kauden jälkeen Pohjois-Amerikkaan. Oppii tuntemaan organisaatiota ja organisaation tapoja.”

Yhden pienen puutteen Ruuttu tietää Heleniuksessa.

”Hän puhuu Dallasissa syntyneeksi vähän huonosti englantia. Sitä pitää vielä opiskella – mutta englanti on useimpien suomalaisten puutteena ennen NHL:ään lähtöä.”

Viime kesänä Samuel Helenius sai honteloon kroppaansa 8–9 kiloa lisää. Osa tuli harjoittelusta ja loput luonnollisesta voimistumisesta.

”Voimatasot ovat menneet eteenpäin. Kun kausi loppui, tuliko painoa liian nopeasti. En tiedä, mutta se on otettu vastaan, mikä on tullut”, Helenius sanoo.

Lähes kaksimetriseksi Helenius luistelee hyvin, pystyy pelaamaan kiekolla ja auttamaan hyökkäyspäässä. Itseään hän pitää puolustusvoittoisena ja etenee siihen suuntaan.

”Kyllä omastakin mielestäni luistelen hyvin. Veikkaan, että luistelu parantuu vielä, kun saan jalkoihin lisää voimaa.”

On vaikea yhtälö kasvaa pituutta ja samalla koettaa rakentaa voimatasoa. Koordinaatiokin joutuu koville.

Kesken jäänyt MM-turnaus kertoi, että Helenius kehittyy kiekkoilijana oikeaan suuntaan. Tarvitaan vain vähän aikaa ja malttia.

”Olen omasta mielestäni lahjakkaampi kaikissa muissakin osa-alueissa kuin isäukko.”

Sami Heleniuksen rooliin kuului myös tappelu. Syyskuussa 2008 hän otti yhteen Kip Brennanin kanssa.

Sami Helenius muistaa, että nuorempana Samuelin suurin ongelma olivat kipeytyneet polvet. Kasvu toi kipuja, ja niiden kanssa täytyi selviytyä.

”Muistan, kun hän tuli kerran iloisena B-junnujen pelistä ja sanoi, ettei polvi enää kipeytynyt”, Sami Helenius sanoo.

Hän valitsi omaksi tiekseen kovan pelin. Kookkaana pelaajana Samuel voi joutua AHL:ssä vastaavaan rooliin. Voisiko sama reitti olla vaarana?

Sen Samuel Helenius tietää, että NHL:ssä puhkotaan nyrkeillä ilmaa paljon vähemmän kuin ennen.

”Olen omasta mielestäni lahjakkaampi kaikissa muissakin osa-alueissa kuin isäukko. Tappeleminen on yksi osa peliä, ja jos sitä täytyy tehdä, sitä tehdään. Se on sillä selvä.”

Nuorempi Helenius uskoo, että rahkeet riittävät NHL-polulle pelaamalla, mutta hän tuntee lajin lainalaisuudet.

”Ei ole mitään, mitä ei voisi tehdä.”

Oikaisu: Samuel Helenius opiskeli Perhon liiketalousopistossa, ei ammattikorkeakoulussa.

Samuel Helenius

  • Syntynyt marraskuussa 2002 Dallasissa.

  • Pituus 199 cm, paino 100 kg.

  • Kasvattajaseura Järvenpään Haukat, nykyinen seura Liigassa JYP Jyväskylästä.

  • Keskushyökkääjä ja Los Angeles Kingsin toisen kierroksen varaus numerolla 59 vuonna 2021, tulokassopimus tehtynä.

  • Pelannut nuorten MM-turnauksessa 2021 ja 2022. MM-pronssia vuoden 2021 turnauksesta.

  • Tehot nuorten MM-kisoissa: 7 ottelua 2+2 (2021), 2 ottelua 3+1 (2022).

  • Tehot JYPissä kahdella liigakaudella: 81 ottelua 8+12.

Lue lisää: Nuorten MM-kisoissa tapahtui selittämätön henkilö­kemiallinen ihme – Samuel Heleniuksen ketju tuhoaa vastustajan toisensa jälkeen

Lue lisää: Nuoret Leijonat takoi Samuel Heleniuksen ketjun voimin murskaluvut – Kalle Väisänen ”iski” selkämaalin

Lue lisää: Samuel Heleniuksen maalit takasivat Nuorille Leijonille voiton MM-turnauksen avauksessa, Saksa onnistui säikäyttämään

Lue lisää: Yhteensä 16 suomalais­pelaajaa sai NHL-varauksen, tässä koko lista

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat