HIFK:n toimitusjohtaja Jukka Valtanen rajoitusten pidennyksestä: ”Kaikki ymmärtävät, että tämä on rajua” - Urheilu | HS.fi

HIFK:n toimitusjohtaja Jukka Valtanen rajoitusten pidennyksestä: ”Kaikki ymmärtävät, että tämä on rajua”

Rajoitusten pidennykset tarkoittavat, että Liigaa pelataan ilman yleisöä ainakin tammikuun lopulle.

HIFK:n fanipääty pysyy toistaiseksi tyhjänä kuten muissakin liigaseuroissa.

3.1. 20:40 | Päivitetty 3.1. 23:00

Jääkiekon Liiga on joutumassa erittäin ahtaalle. Seurat joutuvat pelaamaan tyhjille katsomoille, otteluita siirretään koronatartuntojen takia ja rajoituksia ollaan pidentämässä.

Toistaiseksi yleisörajoitukset ovat voimassa 10. tammikuuta asti, mutta pääkaupunkiseudun koronatyöryhmä ehdottaa kahden viikon pidennystä.

Kärsivällisyys liigaseuroissa joutuu koville. Kapakoissa saa myydä päivisin olutta ja naukkailla teräviä, mutta katsojia ei saa ottaa yli 8 000 hengen jäähalliin.

”Tämä on liigaseuroille tosi kovaa, kun siellä ovat niin kovat pohjat kahden vuoden takaa. Ei ehditty toipumista alkaakaan, kun lyötiin kaikki säppiin”, HIFK Hockeyn toimitusjohtaja Jukka Valtanen sanoi HS:lle.

”Kaikki ymmärtävät, että tämä on rajua.”

Valtanen korostaa, että samassa yhteydessä rajoitusten kanssa annettiin lupauksia tukijärjestelmien kuntoon laittamisesta.

”Todella toivotaan, että näin myös tapahtuu. Toistaiseksi ei ole kuulunut mitään.”

HIFK kuuluu Liigan suuriin. Budjetti on yksi suurimmista ja vastaavasti menot ovat huippuluokkaa.

Pelkästään yhden ottelun tuotot liikkuvat Valtasen arvion mukaan 150 000–200 000 eurossa vähän pelistä riippuen.

Jos rajoitukset venyvät 10. päivästä tammikuuta kahdella viikolla, pelaa HIFK sinä aikana neljä kotiottelua.

Katsojatuottoina menetetyt rahat hipovat miljoonaa, kun siellä olisivat odottamassa TPS- ja Tappara-pelit, joissa katsojamäärät voivat helposti nousta yli 7 000:n.

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi on hyvin pettynyt tiukkoihin rajoituksiin ja erityisesti hän pohtii kahden viikon pidennystä.

”Meidän vinkkelistä se tarkoittaa, että sillä otetaan kantaa tautitilanteeseen kuukauden päähän”, Kallioniemi sanoi.

”Jos kävisi niin, että tautitilanne kääntyykin parempaan suuntaan, on kohtuullista odottaa, että rajoituksia puretaan nopeasti.”

Liigaseurat ovat harjoitelleet vastuullista katsomokäyttäytymistä kohta kaksi vuotta, mutta silti kaikki lyötiin kiinni.

”Onko tämä oikein ja kohtuullista.”

HIFK teki tappiota viime vuonna 729 000 euroa ja vuotta aikaisemmin 616 000 euroa.

Lukemat ovat niin mittavia, että ne tuntuvat suuressakin seurassa. Iskut ovat olleet rajuja, kun HIFK Hockeyn liikevaihto laski kahdessa vuodessa yli kymmenestä miljoonasta puoleen eli 5,2 miljoonaan.

Liigassa on seuroja, jotka ovat kokoonsa nähden vielä paljon pahemmissa vaikeuksissa kuin HIFK.

Onko vaarana, että seuroja menee nurin, Liigan toimitusjohtaja Kallioniemi?

”Totta kai on vaarana. Tapahtuma-alaa on helppo kurmuuttaa, kun yksi toimiala laitetaan satasesta nollaan.”

Koronavirus katkaisi Liigan runkosarjan maaliskuussa 2020. Viime kaudella oli välillä yleisöä, välillä kausi oli keskeytyksissä ja pitkään pelattiin ilman yleisöä.

Samalla lailla näyttää sujuvan tämä kausi, joka ehti kääntyä vuoden 2022 puolelle.

”Tämä on ollut yhtä selviytymistaistelua. Varmasti tilanne on mennyt seuroissa koko ajan huonompaan suuntaan”, Kallioniemi sanoi.

Lajin kehityksen ja nuorten kehityksen kannalta on erittäin paha, että nuorten SM-liiga voidaan joutua keskeyttämään. Harjoittelu on sallittua ammattiurheilijoille, mutta parikymppiset eivät ole vielä ammattilaisia.

Nuorten rajoitukset vaihtelevat paikkakuntakohtaisesti.

Liigan seuraava kierros pelataan keskiviikkona: klo 17 Kärpät–Ilves, klo 17 SaiPa–HPK ja klo 18.30 HIFK–JYP. Cmore näyttää ottelut suorina lähetyksinä.

Lue lisää: Uudet korona­rajoitukset johtavat jälleen kikkailuun: liigaotteluja aikaistetaan, jotta aitiot pysyvät auki – ”Ei sitä siksi tehdä, että viina virtaisi”

Lue lisää: Pelaajayhdistykseltä tiukka vaatimus: Palkkoja ei saa enää leikata – ”Elämän ja pelien on jatkuttava”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat