Venäläismedia kuvaili Roman Rotenbergin SKA-nimitystä farssiksi ja sirkukseksi – ”Häntä voi verrata José Mourinhoon”, sanoi René Fasel - Urheilu | HS.fi

Venäläismedia kuvaili Roman Rotenbergin SKA-nimitystä farssiksi ja sirkukseksi – ”Häntä voi verrata José Mourinhoon”, sanoi René Fasel

Roman Rotenberg teki itsestään Pietarin SKA:n päävalmentajan. Venäjällä reaktiot vaihtelivat tuesta tyrmistymiseen.

Venäjän maajoukkueen managerina aiemmin toiminut Roman Rotenberg Pietarissa Suomea vastaan pelatussa stadionottelussa joulukuussa 2019.

4.1. 20:13 | Päivitetty 4.1. 21:47

Suorastaan hämmentävä uutinen siitä, että Pietarin SKA:n johtoportaassa pitkään toiminut Roman Rotenberg on nimittänyt itsensä KHL:n suurseuran päävalmentajaksi, sai aikaan monenlaisia reaktioita Venäjällä.

Venäjän, Suomen ja Britannian kansalainen Rotenberg, 40, on suorittanut Venäjällä arvostetun valmentajatutkinnon. Mainittavaa valmentajakokemusta hänellä ei kuitenkaan ole käytännössä lainkaan.

Rotenberg on toiminut aiemmin erilaisissa johtotehtävissä SKA:n lisäksi Venäjän maajoukkueessa, Jokereissa ja KHL-sarjaorganisaatiossa. Nyt hän hyppää omalla päätöksellään vakituisesti Euroopan parhaimpiin kuuluvan joukkueen vaihtopenkin taakse.

Rotenberg on aiemmin hoitanut tehtävää tuurausluontoisesti.

Lue lisää: Yllätysvalinta: Jokerien entinen osaomistaja Roman Rotenberg SKA Pietarin päävalmentajaksi

Venäläismedialta Rotenbergin ratkaisu siirtää aiempi päävalmentaja Valeri Bragin sivurooliin itsensä tieltä sai osakseen rajua arvostelua.

”Amatöörimäisen johtamisen huipentuma”, kirjoitti Championat-urheilusivuston toimittaja Lev Lukin.

Lukinin mielestä Rotenbergin suurin ongelma on ollut se, että tämä haluaa hoitaa kaiken itse sen sijaan, että hän rekrytoisi ympärilleen huippuluokan ammattilaisia. Lukin kuvaili nyt tehtyä päätöstä ensisijaisesti valtavaksi riskiksi, mutta myös ”sirkukseksi, farssiksi ja pikkumaiseksi tyranniaksi”.

Sport-Ekspressin Pavel Klimovitsky totesi olleen onni, että Rotenberg päätyi ratkaisuunsa SKA:ssa eikä Venäjän maajoukkueessa, jotta mahdolliset negatiiviset seuraukset eivät ulottuisi koko lajiin Venäjällä.

Entinen NHL-pelaaja ja maailmanmestari Andrei Nikolišin sanoi Championatille, ettei ole enää yllättynyt mistään Rotenbergiin liittyvästä.

”En edes halua miettiä, mihin tämä tulee johtamaan. Tämä päätös ei liity mitenkään jääkiekkoon. Tämä on mahdollista vain Venäjällä”, nykyisin Chicago Blackhawksin kykyjenetsijänä työskentelevä Nikolišin täräytti.

Toisaalta Rotenberg sai puolelleen myös tukea ja kannatusta. Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n entinen puheenjohtaja René Fasel vertasi Rotenbergiä ja hänen pelikokemuksensa puutetta jalkapallovalmentaja José Mourinhoon.

”Hän ei pelannut ikinä ammattilaisena, mutta on silti mahtava valmentaja”, Fasel sanoi valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin haastattelussa huomioimatta sitä, ettei Mourinho aloittanut valmennusuraansa Chelsean tai AS Roman päävalmentajana.

”Rotenberg tuntee lajin ja rakastaa sitä intohimoisesti, se on tärkeintä”, Fasel lausui.

Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja Vladislav Tretjak kommentoi nimitystä Ria Novostin mukaan lyhytsanaisesti. Maalivahtilegenda korosti, että Rotenbergillä on paljon kokemusta sekä SKA:n joukkueesta että lajista muiden tehtävien osalta.

Nähtäväksi jää, onko seurajohtaja-Rotenberg aiempaa kärsivällisempi valmentaja-Rotenbergia kohtaan.

SKA:n johtoportaaseen Rotenberg on kuulunut vuodesta 2011 lähtien. Tuona aikana joukkueella on ollut jo kymmenen päävalmentajaa ennen tiistaista nimitystä.

Rotenbergin kausi SKA:n vakituisena päävalmentajana käynnistyi tiistaina voitolla. SKA päihitti heikon Kunlunin vieraskentällä maalein 5–1.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat