Salahin ja Manén tähdittämä Afrikan mestaruusturnaus verottaa monia suurseuroja - Urheilu | HS.fi

Salahin ja Manén tähdittämä Afrikan mestaruusturnaus verottaa monia suurseuroja

Taistelu maanosan jalkapalloherruudesta alkaa sunnuntaina Kamerunissa.

Liverpoolin Mohamed Salah (vas.) ja Sadio Mané ovat Afrikan mestaruusturnauksen tähtiä.

5.1. 16:39

Sunnuntaina alkava jalkapallon miesten Afrikan mestaruusturnaus harventaa monia eurooppalaisia suurseuroja pelaajista.

Esimerkiksi Englannin Valioliigassa Liverpool joutuu tulemaan lähiajat toimeen ilman egyptiläistä Mohamed Salahia, senegalilaista Sadio Manéa ja guinealaista Naby Keïtaa. Chelsea puolestaan menettää senegalilaisen ykkösmaalivahtinsa Edouard Mendyn.

Kamerunissa järjestettävän mestaruusturnauksen tähtipelaajia ovat lisäksi esimerkiksi algerialainen Riyad Mahrez (Manchester City), norsunluurannikkolainen Sébastien Haller (Ajax), nigerialainen Wilfred Ndidi (Leicester), norsunluurannikkolainen Nicolas Pépé (Arsenal), gabonilainen Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal), norsunluurannikkolainen Wilfried Zaha (Crystal Palace) ja marokkolainen Achraf Hakimi (PSG).

Salahin ja Manén lähtö on kova kolaus Liverpoolille, mutta esimerkiksi City kestänee Mahrezin poissaolon hyvin, koska laatukorvaajia löytyy.

Liverpoolin lisäksi kenties kovimmat iskut Valioliigan seuroista kokevat Watford, Leicester, Crystal Palace ja Arsenal, joista kukin menettää kisoihin useita laatupelaajia.

Watford on tosin ilmoittanut, etteivät senegalilaishyökkääjä Ismaïla Sarr ja nigerialaiskärki Emmanuel Dennis lähde turnaukseen, koska ensiksi mainittu on loukkaantunut ja jälkimmäistä ei pyydetty kisamiehistöön määräajassa.

Muissa suursarjoissa esimerkiksi Italian Serie A:n mestaruudesta taisteleva Napoli kokee pahoja menetyksiä.

Afrikan mestaruusturnauksia on perinteisesti edeltänyt muutamien eurooppalaisseurojen valmentajien narina pelaajiensa päästämisestä kisoihin kesken sarjakausien. Niin tälläkin kertaa.

Vuonna 2019 turnaus järjestettiin ensimmäistä kertaa kesällä, jolloin suursarjat olivat tauolla. Tämänkertaisen mestaruustapahtuman oli alun perin määrä olla viime kesänä.

Ensin turnausajankohtaa siirrettiin taaksepäin viime tammikuulle Kamerunin epäedullisen kesäsään takia, ja lopulta tapahtuma pomppasi vuodella eteenpäin koronan takia.

Myös alkavan turnauksen kohdalla on esitetty vaatimuksia, että tapahtuma pitäisi siirtää koronapandemian takia.

”EM-turnaus järjestettiin tänä vuonna (2021) pandemian keskellä, ja monissa kaupungeissa stadionit olivat täysiä. Miksei Afrikan mestaruusturnausta pelattaisi Kamerunissa”, Samuel Eto’o kysyi hiljattain Canal+:lta uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Vai yrittävätkö ihmiset sanoa, kuten tavallista, etteivät afrikkalaiset ole minkään arvoisia, joten meidän on vain siedettävä”, pelaajalegenda ja Kamerunin jalkapalloliiton tuore puheenjohtaja Eto’o jatkoi.

Liverpoolin päävalmentaja Jürgen Klopp nimitti marraskuussa Afrikan mestaruuskisoja ”pieneksi turnaukseksi”. Myöhemmin Klopp täsmensi, että kyseessä oli ollut ironinen heitto.

Niin tai näin, mutta Kloppin puheet herättivät närää.

”Kuka Klopp luulee olevansa? Hän on nykyisessä asemassaan afrikkalaisten jalkapalloilijoiden ansiosta”, Senegalin päävalmentaja ja entinen huippupelaaja Aliou Cissé väitti viitaten Liverpoolin afrikkalaistähtiin.

Mestaruusturnauksessa on mukana 24 maata, ja finaali pelataan 6. helmikuuta. Algeria on hallitseva mestari ja yksi suurimmista voittajasuosikeista. Myös ainakin Egypti, Norsunluurannikko, Kamerun, Marokko, Nigeria, Senegal ja Tunisia voivat elätellä realistisia mestaruushaaveita.

Algeria puolustaa mestaruutta

  • Jalkapallon miesten Afrikan mestaruusturnaus pelataan Kamerunissa 9. tammikuuta–6. helmikuuta.

  • Mukana on 24 maata, jotka on jaettu kuuteen neljän joukkueen lohkoon. Kunkin lohkon kaksi parasta sekä neljä parasta lohkokolmosta etenevät neljännesvälieriin. Turnaus huipentuu Yaoundessa pelattavaan loppuotteluun.

  • Ensimmäinen Afrikan mestaruusturnaus järjestettiin 1957. Turnaus on perinteisesti järjestetty kahden vuoden välein, vaikka joitain kertoja turnausrytmi on vaihdellut eri syiden takia. Afrikan mestaruudesta on pelattu 32 kertaa ennen nyt alkavaa turnausta.

  • Algeria on hallitseva mestari, sillä se voitti vuonna 2019 pelatun edellisen turnauksen. Seitsemän mestaruuden Egypti on mestaruusturnausten menestynein maa. Vähintään kolmeen mestaruuteen ovat yltäneet myös Kamerun (5), Ghana (4) ja Nigeria (3).

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat