Australian pääministeri vahvistaa tennistähti Djokovicin karkotuksen: ”Säännöt ovat sääntöjä” – Serbian presidentti syyttää kiusaamisesta - Urheilu | HS.fi

Australian pääministeri vahvistaa tennis­tähti Djokovicin karkotuksen: ”Säännöt ovat sääntöjä” – Serbian presidentti syyttää kiusaamisesta

Novak Djokovicin mahdollisuus voittaa kymmenes mestaruus Australiassa lykkääntyy ainakin vuodella.

6.1. 9:58 | Päivitetty 6.1. 14:18

Tennismaailman ykköspelaaja Novak Djokovic toivotti faneilleen iloisia terveisiä lähtiessään Australian avoimeen mestaruusturnauksen. Matka näyttää päättyneen maan rajalle, sillä Djokovic karkotetaan takaisin kotimaahansa Serbiaan.

Djokovicilla ei ollut esittää riittäviä koronavirukseen liittyviä dokumentteja päästäkseen maahan ja pelaamaan Australian avoimeen mestaruusturnaukseen.

Maahan päästäkseen pelaajilla täytyy olla täysi rokotusohjelma tai saada harvinainen lääketieteellinen poikkeuslupa. Rokotteita vastustava Djokovic ei täyttänyt näitä vaatimuksia.

Australian pääministeri Scott Morrison vahvisti Twitterissä, että Djokovic on karkotettu.

”Herra Djokovicin viisumi on peruutettu. Säännöt ovat sääntöjä, varsinkin, kun ne koskevat meidän rajoja”, Morrison kirjoitti.

”Kukaan ei ole sääntöjen yläpuolella.”

Morrison jatkoi mainiten Australian alhaisista koronavirukseen liittyvistä kuolleisuus­luvuista, ja kuinka maassa halutaan edelleen olla varuillaan koronaviruksen suhteen.

Djokovicin käännyttäminen nousi nopeasti valtiojohtotasolle, kun Morrisonin kommentin jälkeen Serbian presidentti Aleksandar Vučić sanoi BBC:n uutisessa Djokovicin olevan kiusaamisen uhri.

”Ja koko Serbia tukee häntä”, Vučić sanoi ja lisäsi, ettei Serbian ja Australian välisissä suhteissa ole mitään moitittavaa.

Djokovic pääsi maahan, mutta hänet eristettiin hotelliin, jonka ympärille on kertynyt tennistähden faneja.

”Tämä on kansainvälinen skandaali ja maailma seuraa tätä”, serbialainen nainen, joka esittäytyi Jelenaksi, sanoi BBC:lle.

Novak Djokovicin isä Srdjan Djokovic sanoi, että hänen poikansa on lentokenttähotellin huoneessa, jota poliisit vartioivat.

”Tämä ei ole vain taistelu Novakin puolesta, vaan taistelu koko maailman puolesta”, Srdjan Djokovic sanoi lähettämässään lausunnossa.

Djokovicin valitus käsitellään maanantaina melbournelaisessa oikeusistuimessa ja vasta sen jälkeen karkotus voi astua virallisesti voimaan. Häntä ei myöskään lähetetä takaisin kotiinsa ennen maanantaita.

Novak Djokovic suuteli viime vuonna Australian mestaruusturnauksen voittopokaalia.

Djokovic, 34, on paitsi maailman ykköspelaaja, myös erittäin voimakkaasti rokote­vastainen.

Kesällä 2020 Djokovic sai paljon kritiikkiä niskaansa, kun hän järjesti Belgardissa Adrian Tour -nimiset tennisturnaukset, joista tuli lopulta koronalinko. Useat pelaajat, Djokovic mukaan lukien, saivat tartunnan katsojista puhumattakaan.

Djokovic on Australian mestaruusturnauksen hallitseva mestari. Hän on voittanut kauden ensimmäisen grand slam -turnauksen peräti yhdeksän kertaa. Nyt näyttää, ettei kymmenes voitto ole mahdollinen ainakaan tänä vuonna.

Yhteensä Djokovic on voittanut grand slam -turnauksia 20, kuten myös Espanjan Rafael Nadal ja Sveitsin Roger Federer.

Nadal pelaa Australiassa, Federer toipuu edelleen polvileikkauksistaan. Nadal on edennyt puolivälieriin meneillään olevassa Melbournen ATP 250 -turnauksessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat