Kaisa Mäkäräinen, 38, joutui kovaan rääkkiin, kun sai pikahälytyksen SM-hiihtoihin – ”Maitohapot tulevat jo niin paljon nopeammin” - Urheilu | HS.fi

Kaisa Mäkäräinen, 38, joutui kovaan rääkkiin, kun sai pikahälytyksen SM-hiihtoihin – ”Maitohapot tulevat jo niin paljon nopeammin”

Mäkäräinen ehti tehdä vain yhden kovemman harjoituksen ennen kilpailua.

Kaisa Mäkäräinen ei pystynyt kieltäytymään kutsusta parisprinttiin.

7.1. 17:36

Kaisa Mäkäräinen toteutti pitkäaikaisen haaveensa Imatran SM-hiihdoissa perjantaina. Parisprintti vapaalla hiihtotavalla on aina houkutellut ampumahiihdon maailmanmestaria ja maailmancupin voittajaa, mutta tilaisuutta piti odottaa vuosia.

”En voi sanoa, että olin ekaa kertaa parisprintissä, sillä olen hiihtänyt vapaan parisprintin Lieksassa 2003. Siitä on nyt sen verran aikaa”, Mäkäräinen naureskeli Imatran SM-finaalin jälkeen.

”Olen kuitenkin aina halunnut hiihtää tämän kilpailun. Olen joka kerta miettinyt, kun vapaan parisprintti on ollut SM-ohjelmassa, että olisipa kiva mennä hiihtämään. Mutta seurasta ei ole oikein löytynyt paria, tai ampumahiihdon kisakalenteri on mennyt päällekkäin SM-kisojen kanssa.”

Tilaisuus tarjoutui, kun pari vuotta sitten ampumahiihtouransa päättäneelle mestarille löytyi Kontiolahden Urheilijoista joukkuetoveriksi Inka Hämäläinen.

”Nyt en pystynyt kieltäytymään, kun mahdollisuus tuli”, Mäkäräinen totesi.

Lue lisää: Kaisa Mäkäräinen palaa kilpaladulle: ”Mitä ihmettä tuli taas luvattua?”

”Olin viime viikon keskiviikkona aamupäivällä vähän hiihtämässä. Lenkin jälkeen oli tullut seurasta viesti, että "lähdetkö SM-kisoihin". Sen jälkeen rupesin miettimään vähän tarkemmin, mitä pitäisi tehdä, että tänne kannattaisi tulla.”

Mäkäräinen haki virettä hiihtämällä tiistaina tehoharjoituksen.

”Tein yhden kovemman harjoituksen tätä varten. Siinäkin hiihdin vain puolentoista minuutin vetoja ja nyt kilpailussa tuli hiihdettyä kolme ja puoli minuuttia jokaisella kierroksella.”

Mäkäräisen ja Hämäläisen vauhti riitti SM-finaalissa viidenteen sijaan. Mäkäräisen vauhtia ja varsinkin kuokkatekniikkaa ihasteli muiden muassa mestaruuden Jasmi Joensuun kanssa saavuttanut Anni Kainulainen.

Lue lisää: Jasmi Joensuu ratkaisi parisprintin naisten SM-finaalin, miehissä Imatralle yllätyskultaa kotiladuilla

Kilpailukokemus oli ilmeisen antoisa, sillä Mäkäräinen kertasi hiihtojaan kovassa pakkasessa kylmästä hytisten mutta hyväntuulisena.

”Aamulla ennen karsintaa tuntui, että olen ihan unessa, sillä olen nukkunut pitkään ja lähtenyt vasta sen jälkeen lenkille. Sen takia mietin, miten edes herään aamukilpailuun. Nyt jälkeenpäin kuitenkin tuntuu, että aamulla kulki paremmin kuin finaalissa”, Mäkäräinen kertoi.

Loppukilpailussa Mäkäräinen hiihti riskillä.

”Ajattelin, että vedetään joka kierros niin paljon kuin lähtee”, Mäkäräinen paljasti.

Siitä seurasi maitohappokylpy, jollaisiin hän ei enää harjoituksissa totutellut.

”Kestävyyspuoli on vahvuuteni edelleen, mutta kroppa ei siedä happoja. Hapot tulevat jo niin paljon nopeammin (kuin aktiiviuralla), eikä niiden kanssa tule toimeen, kun kroppa ei ole tottunut niihin. Olen hiihdellyt lenkeillä vain helppoa ja kivaa.”

Viime talvena Mäkäräinen kukisti SM-kisojen kympillä monta Suomen MM-edustajaa ja jäi huippukuntoon päässeestä Riitta-Liisa Roposesta vain 11 sekuntia. Enää hän ei kuitenkaan ota sijoituksista stressiä, joten kokemus ja viides sija riittävät.

Kilpaileminen on "helppoa ja kivaa", kuten harjoittelu.

”Kisoissa mikään ei voi enää harmittaa, kun ei edes tiedä, mikä harmittaisi. Ei voi sanoa, mikä on onnistunut suoritus tai epäonnistunut, kun ei ole tehnyt sen eteen töitä”, Mäkäräinen selittää eroa huippuvuosiin.

Ammattiurheilijana Mäkäräinen keskittyi tavoitteisiin ja menestykseen. Nyt hän saa kisoista fyysisen elämyksen, jota ei kilpaurheilijan mentaliteetilla viitsi tavoitella harjoituksissa.

”Sai laittaa itsensä epämukavuusalueelle”, Mäkäräinen perusteli osallistumistaan SM-hiihtoihin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat